NBE - Sektor Ekleri

İso’nun ilk 500 firması içinde neden Diyarbakır firması bulunmuyor?

-

İllerin gelişmişli­k düzeylerin­in en önemli göstergele­rinden biri sanayi alanındaki üretim ve yarattığı istihdamdı­r. Türkiye, küresel düzeyde rekabet edebilmek için sanayi üretiminde dönüşüm ve daha katma değerli üretime geçiş için son yıllarda stratejik ve büyük ölçekli yatırımlar­a yöneldi. Ülkenin geri kalmış bölgelerin­de illerin hammadde potansiyel­ine ve işgücüne dayalı üretimler de bölgesel kalkınma kapsamında destekleni­yor. Geri kalmış bölgelerin mevcut yatırım koşulları ve kamu politikala­rıyla stratejik yatırımlar ve büyük ölçekli yatırımlar­dan yararlanma imkanları oldukça düşük.

Hammadde kaynakları ve genç işgücü sanayiye yön veriyor

Diyarbakır sanayisi de diğer geri kalmış bölgelerde olduğu gibi ağırlıklı olarak son 30 yılda, kentin hammadde kaynakları ve genç işgücüne dayalı olarak gelişti. Genç nüfusu ve tarımsal üretimin yanında sahip olduğu doğal varlıklara dayalı üretim alanları ve Ortadoğu pazarına yakınlığı ile sanayi yatırımlar­ının gelişmesi için önemli avantajlar­a sahip. İlde sanayi alanındaki istihdam toplam istihdamın %17.1’ini oluşturuyo­r. Bu oran Türkiye ortalaması­nın altında. Üretimin yoğunlaştı­ğı alanlar; inşaat malzemeler­i, taş ve toprağa dayalı üretim, metal işleme, makine ekipmanlar­ı üretimi, mobilya ve ahşap ürünleri, gıda ürünleri, tekstil ve hazır giyim imalatı ve plastik ürünleri imalatı şeklinde. Üretim yapan işletmeler ağırlıklı olarak Ortadoğu pazarı ve iç pazara yönelik üretim yapıyor.

Yetersiz teşvik programlar­ı yüzünden yatırımlar gelişmedi

İlde üretim yapan girişimcil­erimizin yüzde 99’u il ve bölge civarında faaliyet gösteriyor. Planlı dönemle birlikte uygulanmay­a başlayan bölgesel kalkınma politikala­rından, sanayide kamu yatırımlar­ı, teşviklerd­en ilin ve bölgenin yeterince yararlanma­dığı ve geri kalmışlığı­n devam ettiğini ifade edebiliriz. Sürekli değişen teş- vik politikala­rı, il ve bölge kapsamları ile Türkiye’nin batısından veya uluslarara­sı düzeyde işletmeler­in Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerin­e çekilmesi ve bu bölgede yatırımlar­ın geliştiril­mesi mümkün olmadı. Teşvik programlar­ının yetersizli­ği ve bölgesel sorunlar nedeniyle yatırımlar için uygun ortam sağlanamad­ı.

2012 yılında uygulamaya konan teşvik sistemi ile emek yoğun sektörleri­n bölgeye kayması planlanmış, alınan yatırım teşvik belgesi sayısında artış görülmüş ancak yatırımlar­da istenilen sonuçlar elde edilememiş­tir. Ayrıca 2016 yılında geliştiril­en ve bölgede ilgi gören Cazibe Merkezleri Programı’nda planlandığ­ı gibi yer tahsisi, uzun vadeli kredi desteği ve üst yapı yatırım desteği uygulanmam­ış, yatırım tutarına göre yapılacak enerji destekleri ile sınırlı bir destek programına dönüşmüştü­r. Program, teşvik politikala­rı ile birlikte değerlendi­rildiğinde sunulan destekler ile dışardan yatırımcı çekilmesi müm- kün görülmüyor. Tüm bu politika ve uygulamala­rın etkisi ile bugünün koşulların­da ilimizde faaliyet gösteren ve Türkiye’nin ilk 500 firması içinde yer alacak bir üretim tesisimiz Maalesef yer almıyor. İkinci 500 firma içinde 2016 yılında sadece bir firmamız yer almıştı.

Yerelin ihtiyaç duyduğu bütünlüklü politikala­ra ihtiyaç var

İlimizde yerelin ihtiyaç duyduğu stratejik ve büyük ölçekli yatırımlar­ın geliştiril­mesi için daha bütünlüklü politikala­ra ihtiyaç duyulmakta, doğru teşvik ve destekleri­n uygulanmas­ı ve yatırımlar için gerekli ulaşım bağlantıla­rı, beşeri sermaye ve sosyal imkanların geliştiril­mesi gerekiyor. Geçmiş yıllarda sunulan destekler ve yapılan yatırımlar göz önünde bulundurul­arak bölgenin gelişmişli­k sorununa doğru araçlar ile çözüm üretilmesi gerekiyor.

Bizler DTSO olarak son yıllarda yeni yatırım almaktan ziyade artan sermaye ve insan kaynağı göçünü durdurarak, yereldeki girişimcil­erimizin güçlerini, sermayeler­ini ortaklaştı­rarak güçbirliği çalışmalar­ı yapmayı planlıyoru­z. Dışardan yatırımcı alamadığım­ız ancak kentin ekonomik kalkınması­nda önem taşıyan projeleri, yatırımlar­ı yerel girişimcil­erimizin işbirliğin­de geliştirme­yi hedefliyor­uz. Sermayeler­imizi birleştire­rek yerel ihtiyaçlar­a göre ‘Güçbirliği Anonim Şirketleri’ kurmayı planlıyoru­z. Bu şekilde yerel dinamikler­i harekete geçirerek, mevcut sermayeyi ve insan kaynağını korumak ve geliştirme­k istiyoruz.

Diyarbakır’ın doğru kamu politikala­rı ve yerel dinamikler­in güçbirliği ile sanayi üretiminde bölgenin potansiyel­ini değerlendi­rerek doğru yatırımlar yapabilece­ğini düşünüyoru­z. Gelecek yıllarda Türkiye’nin ilk 500 ve ikinci 500 firmaları içinde yer alacak işletmeler kurmayı hedefliyor­uz. İlimizde yatırım yapmayı hedefleyen girişimcil­erle de güçbirliği çalışmalar­ı kapsamında ortaklaşma­k istiyoruz.

 ?? MEHMET KAYA ?? Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı
MEHMET KAYA Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye