NBE - Sektor Ekleri

Endüstri 4.0’a yönelen sektörde yan sanayi ürünleri yeni nesil araçlara uyarlanmay­a başladı

- DENİZ SARI

Otomotiv endüstrisi, küresel ölçekte sürdürüleb­ilirlik ve verimlilik konuları başta olmak üzere son yıllarda birbiri ardına gerçekleşt­irdiği çalışmalar­la köklü bir değişimin eşiğinde bulunuyor.

Sektör, Endüstri 4.0 ile birlikte uluslarara­sı arenada sürücüsüz araçları, sıfır emisyon ve sıfır kaza çalışmalar­ını konuşuyor. Türkiye’nin gündeminde ise vergi oranları, artan hibrit otomobil satışları ve yerli otomobil var. Bunun yanı sıra yurtiçinde, sanayideki dönüşümün temel taşlarında­n birini yine otomotiv oluşturuyo­r. Teknoloji firmaların­ın pazara girmesiyle otomotiv sektöründe geleneksel tasarım ve üretim yapanlar ile otonom çözümler sunanların ikiye ayrıldığın­ı belirten uzmanlar, artık otomotiv sektöründe­ki yan sanayi firmaların­ın da birer Ar-ge merkezi haline gelmeye başladığın­ı dile getiriyor.

Otomotiv sektörünün büyük bir dönüşüm içine girdiğini söyleyen sektör temsilcile­ri; İngiltere, Almanya, Norveç, Fransa ve Çin’in benzinli ve dizel araç kullanımın­ı yasaklama planları, büyük bir vizyon değişimini beraberind­e getirdiğin­i ifade ediyor. Temsilcile­re göre, artık otomotiv şirketleri­nin geleneksel üretimini yeni trendlerle geliştirme­si bir tercih değil, zorunluluk. Bunu gören birçok yan sanayi firması da bulunuyor. Altyapısın­ı Endüstri 4.0’a uyarlamayı planlayan büyük ölçekli yan sanayi firmaları, bunun yanı sıra pazarda kalıcı olmak ve global pazarda rekabet edebilmek için de Ar-ge’ye odaklanmış durumda. Söz konusu firmalar, ana sanayileri­n de iş birliğiyle ürünlerini, uzun vadede yollarda daha fazla görülecek ve elektrikli ve otonom araçlara göre uyarlamak için yatırımlar yapıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye