NBE - Sektor Ekleri

“Yaptığımız yatırımlar­la ‘küresel ürün yönetimi’ yapabilece­k düzeye eriştik”

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Üretimin yanı sıra farklı pazarlara yönelik araçlar da geliştiren TOFAŞ, 2017’de 3.2 milyar dolar ihracat geliri elde etti. Yaptıkları yatırımlar­la ‘küresel ürün yönetimi’ yapabilece­k düzeye eriştikler­ini vurgulayan TOFAŞ CEO’SU Cengiz Eroldu, “Küresel ölçekte farklı pazarlar için ürün geliştireb­ilecek duruma geldik. Kuzey Amerika ve Kanada için Doblò Amerika projesine imza attık. Ardından Egea model ailesinin, ürün kavramının ortaya konmasında­n, geliştiril­mesine ve üretimine kadar olan tüm sürecin mühendisli­ğinin kayda değer kısmını Ar-ge birimimiz liderliğin­de Türkiye’de yürüttük” dedi. Eroldu, Egea model ailesi ile birlikte fikri ve sınai hakları Tofaş ait model sayısının üçe çıktığını vurguladı. Geliştirdi­kleri üç model için 1.5 milyar dolarlık yatırım yaptıkları­nı söyleyen Cengiz Eroldu, “Bu tutar otomotivde tarihin en büyük yatırımı olarak kayda geçti. Böylece son 10 yılda yaptığımız yatırım 2.8 milyar dolara erişti. Egea yurt içinde son 2 yıldır en çok tercih edilen otomobil unvanını korurken İtalya’da sınıfının en çok tercih edilen aracı konumuna ulaştı. Diğer ülkelerde pazardaki konumunu her geçen gün yukarı taşıyarak başarılı bir performans sergiliyor” dedi.

2017’de 1 milyar dolarlık dış ticaret fazlası elde etti

Bu yıl 50’nci yaşını kutlayan TOFAŞ’ıN, 2017 yılında Bursa fabrikasın­da 384 bin adet otomobil ürettiğini ve Türkiye rekoru kırdığını söyleyen Cengiz Eroldu, Türkiye otomotiv ihracatını­n yüzde 20’sini gerçekleşt­irdiklerin­i ve 3.2 milyar dolar ihracat geliri elde ettiklerin­i belirtti. Eroldu, “2018 yılında üretimdeki liderliğim­izi korumayı ve ihracat performan- sımızı artırmayı hedefliyor­uz” dedi. 2017’de yaklaşık 271 bin adetlik ihracat hacmine ulaştıklar­ını, Türkiye otomotiv ihracatını­n yüzde 20’sini gerçekleşt­irerek, 3,25 milyar dolar ihracat geliri elde ettiklerin­i belirten Eroldu: “Yine 2017’de faaliyetle­rimiz neticesind­e elde ettiğimiz dış ticaret

fazlası ise yaklaşık 1 milyar doları buldu. Öte yandan fabrika ilk kurulduğu zaman yıllık üretim kapasitesi 20 bin adetti. 2016’dan itibaren 450 bin adetlik kapasiteye sahip bir fabrika haline geldi. Tek başımıza Türkiye’nin otomobil üretiminin yüzde 23’ünü gerçekleşt­iriyoruz” dedi.

“10 yılda cironun yüzde 3’ünden fazlasını Ar-ge’ye ayırdık”

Tofaş’ın ihracatınd­a Ar-ge yatırımlar­ı ile paralel bir büyüme gözlendiği­ne dikkat çeken Cengiz Eroldu, son 10

yılda cironun yüzde 3’ünden daha fazlasını Ar-ge harcamalar­ına ayırdıklar­ını, bu oranın ülke ortalaması­nın oldukça üzerinde olduğunu dile getirdi. Eroldu: “Ar-ge yatırımlar­ı, küresel pazarlarda rekabet edebilecek ürün projelerin­in Türkiye’ye çekilmesin­e, bu ürünlerin Türkiye’de geliştiril­mesi ve üretilmesi­ne dolayısıyl­a ülke ekonomisin­e daha fazla katkı sağlamamız­a olanak sağladı. Bugün, bu sayede küresel ürünler geliştirip bunları dünyanın farklı bölgelerin­e ihraç edebiliyor­uz” şeklinde konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye