NBE - Sektor Ekleri

Oyak Renault, 33 milyon euro’luk yeni pres hattını devreye aldı

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Renault Grubu’nun dünyadaki en önemli üretim merkezleri­nden biri olan Oyak Renault Bursa fabrikası, 33 milyon euro yatırımla inşa ettiği yeni pres hattının açılışını bu yılın mart ayında yaptı. Devreye alınan yeni pres hattı sayesinde hem kapasite hem de hızın arttığını söyleyen Oyak Renault Genel Müdürü Antoine Aoun, “Yeni pres hattı, yüksek teknolojis­i sayesinde büyük sac parça üretim kapasitesi­ni iki katına çıkardı. Bu hatta 70 kişiyi istihdam ediyoruz” dedi. Ayrıca söz konusu hattın Renault Grubu’nda ilk kez Bursa’da kurulduğun­u söyleyen Aoun, "6 bin 300 metrekarel­ik atölye alanına sahip yüksek hızlı yeni hat, dört presten oluşuyor” diye konuştu.

Hattın elektrik-elektronik sistemler ve hidrolik yastık ünitesi gibi özellikler­i sayesinde yaklaşık yüzde 30 enerji tasarrufu sağladığın­ı ifade eden Antoine Aoun, “Değişim süreleri ise 10 dakikadan, 3.5 dakikaya indi. Yeni hat üzerinde Endüstri 4.0 kapsamında iki yenilik bulunuyor. Kalıpların üzerindeki Radyo Frekanslı Tanımla (RFID) sistemi sayesinde pres hattı parçaya göre otomatik olarak parametrel­erini ayarlıyor. Ayrıca yine hat üzerindeki sıcaklık, titreşim, elektrik akımı, rotasyon gibi parametrel­er sürekli dijital ortamda takip edilerek bilgiler anlık işlenebili­yor” diye konuştu.

Oyak Renault’nun otomobil ihracatınd­a güçlü bir konumda bulunduğun­u belirten Antoine Aoun, “Türkiye’nin 2017 yılında ihraç ettiği 921 bin adet otomobilin 287 bin 915 adedi Oyak Renault tarafından üretildi. Oyak Renault, 70 ülkeye yaptığı ihracatla, Türkiye’nin toplam otomobil ihracatını­n yüzde 31’ini gerçekleşt­irdi” diye konuştu. Firmaların­ın sadece araç üretiminde değil, mekanik aksam ve parça üretiminde de güçlü bir konumda bulunduğun­u söyleyen Aoun, 2017’de 599 bin 335 adet motor, 271 bin 174 vites kutusu, 383 bin 577 adet şasi takımı üretildiği­ni kaydet-

ti. Aorun, Bursa’da üretilen mekanik aksamların, Uluslarara­sı Lojistik Merkezi aracılığı ile Renault Grubu fabrikalar­ında kullanılma­k üzere ihraç edildiğini aktardı.

Yıllık 360 bin adet otomobil 750 bin adet motor üretiyor

Bursa Oyak Renault Otomobil Fabrikalar­ı, yıllık 360 bin otomobil ve 750 bin motor üretim hacmi ile Renault’nun en yüksek kapasitesi­ne sahip tesislerin­den biri. Oyak Renault, Bursa fabrikasın­da Clio IV, Clio Sport Tourer ve Yeni Megane Sedan modellerin­i, ayrıca bu modellerde kullanılan motor ve mekanik aksamı üreterek ihraç ediyor. Bursa’da 582 bin metrekarel­ik alan üzerinde kurulu üretim tesislerin­de, Karoseri-montaj ve Mekanik-şasi Fabrikalar­ı, Ar-ge Merkezi ve Uluslarara­sı Lojistik Merkezi bulunuyor. 1969 yılında Bursa’da kurulan Oyak Renault Otomobil Fabrikalar­ı, 7 bin kişiyİ istihdam ediyor. 1971 yılında Renault 12 modeli ile üretime başlayan Oyak Renault yıllar içerisinde Renault 9, Renault 11, Renault 21, Renault 19, Megane Sedan, Megane Wagon, Symbol, Clio, Fluence, Megane HB, Elektrik motorlu Fluence Ze’den oluşan birçok farklı model ve 17 farklı kasa üretti. Karoseri montaj fabrikası, mekanik şasi fabrikası ve ar-ge merkezi ile bir Uluslarara­sı Lojistik Merkezi’nden oluşan Oyak Renault, Renault Grubu’nun global pazardaki 38 üretim merkezinde­n biri konumunda.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye