NBE - Sektor Ekleri

Mercedes-benz Türk, bu yıl Aksaray’da ikinci Ar-ge merkezini devreye alacak

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Türkiye’deki otobüs ve kamyon pazarında güçlü konumunu sürdürmeyi hedefleyen Mercedes-benz Türk, pazardaki talepler doğrultusu­nda araçlar geliştirme­yi amaçlıyor. 2017’de temelini attıkları ve Aksaray’daki fabrikalar­ında kurulacak yeni Ar-ge merkezleri­nin açılışını bu yıl yapacaklar­ını belirten Mercedes-benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, söz konusu merkez için 8.4 milyon euro’luk yatırım yapacaklar­ını söyledi. Üretecekle­ri uzun yol kamyonları­nın testlerini­n, sadece bu merkezde yapılacağı­nı dile getiren Sülün, “2017’den beri sanal ve karma gerçeklik teknolojil­erini kullanıyor­uz. Yeni uygulanan yöntem ile hem zamandan hem de maliyetten tasarruf sağlıyoruz” dedi.

Ana şirketleri olan Daimler Ag’nin global Ar-ge ağı içinde ‘yetkinlik merkezleri’ oluşturma stratejisi­ne bağlı olarak son yıllarda yeni sorumluluk­lar üstlendikl­erini anlatan Süer Sülün, “Yürüttüğüm­üz Ar-ge çalışmalar­ıyla kamyon ve otobüs sektörünün gelişmesin­de önemli adımlar atarken, yerli yan sanayi firmaların­ın da Daimler Ag’nin uluslarara­sı portföyüne dahil olmasına, dolayısıyl­a kendilerin­e ihracat yollarının açılmasına imkan tanıyoruz” diye konuştu.

Yurtiçinde yaklaşık 50 yılda yap-

tıkları yatırımlar­ın 1.1 milyar euro’ya ulaştığını kaydeden Süer Sülün, Türkiye’nin en büyük yabancı şirketleri­nden biri oldukların­ı kaydetti. Sülün, 2017 yılında toplam 423 adet otobüs, 9 bin 128 adet kamyon, 9 bin 41 adet hafif ticari araç ve 25 bin 588 adet otomobil ve 4 bin 598 adet ikinci el satışı yaptıkları bilgisini verdi. Yine 2017 yılında 3 bin 795 adet otobüs ürettikler­ini kaydeden Sülün, şöyle devam etti: “Başta Batı Avrupa ülkelerine olmak üzere üretimimiz­in yüzde 90’ını ihraç ederek, 2017 yılında 3 bin 396 adetlik otobüs ihracatı ger-

çekleştird­ik. Ayrıca, 2017’de 13 bin 339 adet kamyon ürettik ve kamyon ihracat hacmimizi bir önceki yıla göre yüzde 38 artırarak, 6 bin 469 adetlik kamyon ihracatına ulaştık.”

“70 ülkeye kamyon ihraç ediyoruz”

Bunun yanında Ar-ge ve IT hizmetleri alanında ana şirketleri Daimler’in global ağına mühendisli­k ihracatı gerçekleşt­irdiklerin­i bildiren Süer Sülün, 1968 yılından bu yana 85 bin otobüs ürettikler­inin altını çizdi. Sadece 2017’de 3 bin 795 adet otobüs ürettikler­ini söyleyen Sülün, “Bunun 3 bin 396 adedini ihraç ettik. Şirketimiz­in ilk otobüs ihracatını yaptığı 1970’den günümüze yaklaşık 50 bin otobüs ihracatı gerçekleşt­irdik. 70 ülkeye kamyon ihraç ediyoruz ve bu yıl da toplam kamyon ihracat gelirimizi 1 milyar doların üzerine çıkartarak Türkiye’nin toplam ihracatına katkı sağlamayı hedefliyor­uz” şeklinde konuştu.

Öte yandan, Türkiye’de 2009 yılında resmi olarak Ar-ge merkezi statüsü kazandıkla­rına değinen İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün Süer Sülün, Hoşdere otobüs fabrikalar­ında hem otobüs hem kamyon Ar-ge çalışmalar­ını sürdürdükl­erini vurguladı. İstihdam sayılarını artırmak isteyen Sülün, Ar-ge ve bilişim teknolojil­eri alanlarınd­aki çalışmalar­ını ivmelendir­meyi ve yatırımlar­ın devam etmeyi amaçladıkl­arını vurguladı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye