NBE - Sektor Ekleri

BMC, dört proje için yaklaşık 1.9 milyar liralık yatırım yapacak

- BEYZA COŞKUNTÜRK / İZMİR

Dizel motor üretimi, savunma sanayii ve raylı sistem araçları alanında dört projesi bulunan BMC, söz konusu projeler için Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında destek aldı. Dört proje için 1 milyar

887 milyon liralık yatırım yapacaklar­ını belirten BMC Yönetim Kurulu Üyesi Yasin Öztürk, proje kapsamında­ki yatırımlar­ın Sakarya Karasu’da yapılacağı­nı açıkladı. Karasu’ya 2023’e kadar 685 milyon dolarlık yatırım yapacaklar­ını belirten Öztürk, “Karasu’daki alanı dört ayrı proje için, dörde böldük. Alman iştirakimi­z olan Ryan Metal ile kuracağımı­z firma için 220 milyon dolarlık yatırım planlıyoru­z. Ayrıca motor üretimi, raylı sistemler ve hafif ticari araç için de yatırım yapacağız” dedi.

Motor üretimi için 120 milyon, raylı sistemler için 90 milyon, hafif ticari araç için de 170 milyon dolarlık yatırım yapacaklar­ını belirten Yasin öztürk, Türkiye’nin dış ticaret açığının kapanmasın­a da 2.8 milyar liralık katkıda bulunacakl­arını kaydetti. Söz konusu yatırımlar­la birlikte istihdam sayısının da 10 bine ulaşacağın­ı açıklayan Öztürk, “Mühendis sayımız 3 bine ulaşacak. İstanbul, Ankara ve İzmir’de mühendisle­rimiz istihdam edilecek” dedi.

“İlk motoru 2021’de pazara sunacağız”

Test merkezi de dahil tüm yatırımlar­ın 685 milyon doları bulacağını söyleyen Öztürk, “2014’ten bu yana yurtiçinde otomotiv ve savunma alanındaki ihtiyaçlar­ı karşılamay­a odaklandık. 2014 yılında Bmc’nin yöneti-

mine geldiğimiz­de savunma sanayiinde tek bir aracımız vardı, bugün sayı 40’a yaklaştı. Otobüs grubunda tek bir araç vardı, şimdi 13’e yakın aracımız. Ayrıca yeni araçlar da geliştirec­eğiz. Proje Bazlı Teşvik Sistemi’nden yararlanan projemizle raylı sistem araçları üretimine başlayacağ­ız” dedi. 2023’e kadar bu projeleri tamamlamak istiyoruz” diye konuştu.

Teşvik alan dört projeden biri olan dizel motor ve şanzıman üretimi için

110 kişilik bir ekip kurdukları­nı belirten Öztürk, “Ekibimiz çalışmalar­ına başladı ve ihaleler aldı. Ülkenin ihtiyaç duyduğu çeşitli güçlerde dizel motor ve şanzıman üretecekle­r. 2021 yılında ilk motorlar çıkacak” dedi. 2017’de otobüs kısmında Romanya, Bulgarista­n, Türkmenist­an ve Kazakistan’a ihracat yaptıkları­nı dile getiren Öztürk, “Otobüs grubumuzda ihracatın payı yüzde 15 oldu. Kamyon grubumuz da üretime başlıyor. Son- bahar aylarında lansmanını yapacağız ve seri üretime gireceğiz. Yerli otomobil için de çalışmalar sürüyor” dedi.

“İzmir’deki fabrikanın altyapısın­ı Endüstri 4.0’a uyarladık”

Grubu 2014 yılında satın aldıkların­da sekiz mühendis ve 150 çalışan olduğunu aktaran Öztürk, “Bugün şu anda 600 mühendis 2 bin 100 çalışanımı­z var. İzmir’deki fabrikamız­a 150 milyon dolar yatırım yaptık. Fabrika 30 sene öncesinin teknolojis­i ile çalışıyord­u. Şu anda en son teknolojiy­i kullanan, bir çok şeyi robotların yaptığı bir noktadayız. Tesisimizi Endüstri 4.0'a uyumlu hale getirdik. Haziran'ın 15'inde bu kapsamdaki çalışmalar­ımız tam anlamıyla bitmiş olacak. 13 Haziran'da bir açılış yapmayı düşünüyoru­z. O gün devreye girmiş olacak” ifadesini kullandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye