NBE - Sektor Ekleri

Beyçelik Gestamp, elektrikli araçlara yönelik malzemeler­i şekillendi­rmeye odaklandı

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Ar-ge ve tasarım merkeziyle birlikte otomotive yönelik katma değerli malzemeler üreten Beyçelik Gestamp, yeni nesil malzemeler­in şekillendi­rilmesine odaklandı. Bu alandaki yetkinlikl­erini 2009 yılında kurdukları Ar-ge merkezi ile artırdıkla­rını kaydeden Beyçelik Holding CEO’SU Baran Çelik, sektörde yaşanan gelişmeler­i yakından takip ettiklerin­i vurguladı. Son dönemde elektrikli araçlarla birlikte değişecek malzeme teknolojis­ine yönelik çalışmalar­a ağırlık verdikleri­ni ve bu alanda malzemeler geliştirec­eklerini söyleyen Çelik, otomotiv endüstrisi­nde yaşanan dönüşümün içinde yer alacakları­nı belirtti. Firmaya pazarda rekabet avantajı kazandıran sıcak şekillendi­rme yatırımını­n ardından, yüksek alaşımlı malzemeler­in şekillendi­rilmesine de yoğunlaşam Beyçelik Holding, beş farklı sektörde, 22 firması ve 4 bin 600 çalışanıyl­a faaliyet göstersito­r. 575 milyon dolarlık ciroya ulaşan holding, amiral gemisi Beyçelik Gestamp ile otomotiv endüstrisi­nin en büyük yan sanayicile­rinden biri konumunda. Cirosunun yüzde 75’ini otomotiv endüstrisi­ne yönelik üretimle elde ettiklerin­i kaydeden Baran Çelik, “Fiat Tofaş, Fiat Maserati, Ford Otosan, Ford Motor Company, Renault Fransa, Renault Dacia Romanya, Oyak Renault, Toyota gibi markalara malzeme üretiyoruz. Volvo, Audi, Mercedes, BMW gibi üst segment markaların da kalıpların­ı üretiyoruz” dedi.

“2017 yılında tasarım merkezini de kurduk”

Global pazarda sıcak şekillendi­rme alanında know-how sahibi olan iki firmadan biri olan Gestamp’ın da etkisiyle 2011 yılında Türkiye’de ilk sıcak şekillendi­rme yatırımını yaptıkları­nı söyeyen Çelik, “Bakanlıkta­n onaylı mevcut Ar-ge merkezinin yanına 2017 yılında tasarım merkezini de ekledik. Ayrıca kurulan Beyçelik Gestamp Akademi bünyesinde Endüstri 4.0’ın altyapısın­ı oluşturulm­ak için çalışmalar yürütüyoru­z” dedi.

Beyçelik Holding’in üretim ve ihracattak­i en önemli itici gücünü, Ar-ge

ve insan kaynağına yaptığı yatırımlar­ın oluşturduğ­unu söyleyen Baran Çelik, “Holdingin lokomotif şirketi Beyçelik Gestamp, kendi alanında ilk Ar-ge merkezini kuran firma konu-

munda. Ar-ge ve tasarım merkezimiz­de farklı projeler yürütüyoru­z. En son yeni nesil malzemeler­in şekillendi­rilmesine yönelik kalıp projesi yaptık ve bakanlığa sunduk. Destek alı-

nırsa bu alandaki ilk ve en kapsamlı çalışmalar­dan biri olacak” dedi. Ayrıca verimliliğ­i artıracak projeler de yürüttükle­rini söyleyen Çelik, “Dönüşen otomotiv sanayiine yöneklik daha hafif ve güvenli metal parçalar üretmeyi amaçlıyoru­z. Bunun için gerekli kalıp ve teçhizatın geliştiril­mesi için çalışıyoru­z. Bu çerçevede her yıl onlarca proje yapılıyor. Bunların bir kısmı patente dönüşerek üretime dahil oluyor. Yaklaşık 50 kişiden oluşan teknik ekibimiz, sadece Ar-ge faaliyetin­de bulunuyor” diye konuştu.

“TAYSAD Osb’deki tesis ihracat artışında etkili olacak”

Bursa’daki tesislerin­in yanı sıra Koceli’deki TAYSAD OSB’DE de şasi parçaları ürettikler­ini belirten Baran Çelik, TAYSAD Osb’deki tesisin bu yıl ihracat artışında etkili olacağını dile getirdi. Çelik, “Motor taşıyıcı, aks ve salıncak kolları üzerine uzmanlaşmı­ş, know-how’a sahip tesiste AB ülkelerine şasi parçaları üretiliyor. Bu yıl ihracatta ana artışın kaynağı Kocaeli’deki tesis olacak. Söz konusu tesisteki yatırıma 2016’da başladık. 2019’da toplam 40 milyon dolarlık yatırımı tamamlayac­ağız” dedi. Halihazırd­a üretimin yüzde 50’sini ihraç ettiklerin­i aktaran Çelik, Türkiye otomotiv endüstrisi­ndeki ana sanayileri­n Avrupa’daki hafifi ticari ve otomobilür­etimmerkez­lerineüret­im yaptıkları­nı açıkladı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye