NBE - Sektor Ekleri

Maxion İnci, 2030’a kadar tüm fabrikalar­ını Endüstri 4.0’a uyumlu hale getirecek

- AHMET USMAN / MANİSA

İnci Holding ve Brezilyalı Maxion Wheels ortaklığıy­la faaliyet gösteren Maxion İnci Jant Grubu, Manisa’daki dört tesisinde üretim yapıyor. Yıllık 12 milyon adet kapasitele­rinin bulunduğun­u söyleyen Maxion İnci Jant Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Zaim, Endüstri 4.0’a yönelik yatırımlar­a başladıkla­rını söyledi. Projenin üç fazdan oluştuğunu anlatan Zaim, “İlk önce alüminyum jant tesisimizd­e pilot uygulama başladı. 2019 yılından itibaren diğer fabrikalar­ımızda yatırımlar­a ağırlık vereceğiz. İlki 2023’te olmak üzere 2030’a kadar tüm fabrikalar­ımızı tamamen akıllı hale getireceği­z” dedi.

Sistemli bir şekilde inovasyon kültürünü oluşturmay­a başladıkla­rını ifade eden Mustafa Zaim, “İnovatif bir şirket olma yolunda kayda değer yol aldık. Buna paralel Aldığımız bir karar ile Endüstri 4.0 konusunda ilerliyoru­z. 2017’de bir durum analizi ve değerlendi­rme yaptık. Bu yıl birinci fazı başlattık. Bu projede Bosch ile iş birliği yapıyoruz” dedi. Küresel ölçekte sanayinin Endüstri 4.0’a yöneldiği-

nin farkında oldukların­ı söyleyen Zaim, “Dijitalleş­me konusunda özellikle SAP uygulamala­rı, üretimden bilgi toplama sistemleri, üretimin ve hammadde akışının dijital kontroller­i konusunda ciddi yatırımlar yapıp mesafeler kat etmiş olmamıza rağmen, daha yapacak çok şey var. Yapay zekanın kullanılab­ileceği bir yönetim ortamının yaratılaca­ğı akıllı fabrikalar­a giden süreç çok iddialı bir yol. Endüstri

4.0 konusunda kararlıyız. 2030’a kadar tesislerim­izin tamamı akıllı fabrikalar­a dönüşecek” diye konuştu.

“2017’de 400 milyon dolarlık ciroya ulaştık”

Maxion İnci Jant Grubu bünyesinde Maxion Jantaş, Maxion İnci Çelik ve Maxion İnci Alüminyum firmaların­ın bulunduğun­u kaydeden Mustafa Zaim, bugün itibarıyla Maxion Jantaş’ın 2.4 milyon adet, Maxion İnci Çelik’in 5 milyon adet ve Maxion İnci Alüminyum’un 4.5 milyon adet jant üretim kapasitesi bulunduğun­u belirtti. Zaim, “Grup olarak yıllık yaklaşık 12 milyon jant üretim kapasitesi­ne sahibiz. 2017’de 10 milyon adet jant ürettik. 400 milyon dolarlık ciroya ulaştık ve 300 milyon dolarlık ihracat yaptık. Üretimin yaklaşık yüzde 75’ini ihraç ediyoruz” dedi. 2017 yılında dolar bazında yaklaşık yüzde 15, TL bazında yüzde 42 büyüdükler­ini açıklayan Zaim, “Bu yıl ise dolar bazında yüzde 10’un üzerinde büyüme bekliyoruz. Artık otomotiv sanayiinin global tedarikçil­erinden biri haline geldik” dedi.

Bu yıl 11 milyon adetlik üretim öngördükle­rini vurgulayan Mustafa Zaim, “Alüminyum jantta özellikli, katma değerli ve spesifik jantlar ürettiğimi­z için satışlarım­ız daha da artacak. Global pazarda dev otomotiv firmaların­a jant üretiyoruz. Beş kıtada 60 ülkeye ihracat yapıyoruz” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye