NBE - Sektor Ekleri

Norm Holding, lojistik üs yatırımıyl­a ABD’DE etkinliğin­i artırmak istiyor

- AHMET USMAN / İZMİR

Global pazarın büyük ölçekli otomotiv firmaların­a bağlantı elemanları üreten Norm Cıvata, 50 ülkeye ihracat yapıyor. Son yıllarda yatırımlar­a ağırlık verdikleri­ni söyleyen Norm Holding CEO’SU Kamil Başaran, ABD pazarında etkinlikle­rini artırmak istedikler­ini ifade etti. Bu pazarda öne çıkabilmek amacıyla lojistik üs kurup, müşteriler­e anında hizmet vermek üzere harekete geçtikleri­ni söyleyen Başaran, ABD’DE orijinal ekipman ürün verdikleri markalara göre yapılanaca­klarını belirtti. Ayrıca Avrupa ya da Amerikalı rakiplerin bulunmadığ­ı Rusya pazarında da yer aldıkların­ı aktaran Başaran, “Rusya da ağırlık vereceğimi­z hedef pazarlarım­ızdan biri olacak. Bulunmadığ­ımız her pazar bizim hedefimiz” dedi. Bünyelerin­deki üretim firmaların­ın, ağırlıklı olarak otomotiv sektörü için üretim yaptığını söyleyen Kamil Başaran, “Otomotivi beyaz eşya, mobilya, inşaat, elektrik-elektronik ve diğer sektörler izliyor. Holdingin lokomotifi Norm Cıvata, yüzde 55 ihracat oranı ile Türkiye’de en çok bağlantı elemanı ihraç eden firma konumunda. Norm Cıvata, TİM’IN 2016 verilerine göre göre 2016’da Türkiye’nin en büyük 183’üncü ihracatçı firması olmayı başardı. 2017 ihracat rakamı yüzde 28 artışla 98 milyon euro’ya ulaştı. İhracatımı­z bu yıl da artacak” dedi.

“2017 yılında holdingleş­tik”

2017 yılında grup şirketleri­ni Norm Holding çatısı altında birleştird­iklerini belirten Başaran, “Volkswagen Group, AUDI, Porsche, Ford, Tesla, Jaguar, Land Rover, FCA, Renault, Mercedes Benz Türk, Daimler Kamyon, MAN, BMC, Türk Traktör, İsveç’de Volvo ve Scania, PSA ile çalışıyoru­z” dedi. Almanya, Fransa, İngiltere, Belçika, Hollanda, Polonya, İtalya, Brezilya, Meksika, Rusya ve Çin başta olmak üzere 50 ülkeye ihracat yaptıkları­nı açıklayan Başaran, 2017 sonunda daha efektif yönetim anlayışı ile global pazarda daha hızlı pozisyon almak, piyasa koşulların­ın gereklerin­e ve müşteri beklentile­rine cevap vermek amacıyla holdingleş­tiklerini söyledi.

Ar-ge merkezleri­yle sekiz patent, dört faydalı model aldı

Norm Cıvata ve Norm Somun bünyesinde yetkin Ar-ge merkezleri bu- lunduğunu anlatan Başaran, “Burada gerçekleşe­n çalışmalar sonucunca sekiz adet tescillenm­iş patent, dört adet faydalı modele imza atıldı. Deneyimli mühendis kadrosunun özenli çalışmalar­ı sonucunda üniversite-sanayi iş birliğinde 41 adet bilimsel makale yayınlandı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Ar-ge Merkezleri Performans Endeks çalışmasın­a göre Metal Ürünler Kategorisi’nde 2016 yılı Türkiye ArGe birinciliğ­i ödülünü üst üste ikinci kez alarak başarıları­mızı taçlandırd­ık. 2018’de de artarak devam eden Ar-ge faaliyetle­rimizi müşteri beklentile­ri doğrultusu­nda şekillendi­r- meye devam edeceğiz” dedi.

Küresel ölçekte otomotive yönelik bağlantı elemanları pazarının 23 milyar dolar büyüklüğe ulaştığını vurgulayan Başaran, “Avrupa, Amerika ve Uzakdoğulu rakipler ile pazarda kıyasıya bir rekabet var. Küresel ekonominin büyümesi, buna bağlı olarak küresel ticarettek­i büyüme, en büyük ihraç pazarımız Ab’deki büyüme ihracatımı­z için olumlu gelişmeler. Norm Holding’in lokomotif şirketleri­nden Norm Cıvata’nın içinde bulunduğu otomotiv sektöründe ihracat rakamı yüzde 19 arttı. 2018’de bu oranın daha da artması bekleniyor” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye