NBE - Sektor Ekleri

Otomotive çelik veren Çemtaş, ısıl işlem yatırımıyl­a katma değeri artırdı

- ESRA ÖZARFAT/ BURSA

Ürettiği vasıflı çeliği kayda değer oranda otomotiv sanayiine veren Çemtaş, rekabet gücünü artırmak için ısıl işlem yatırımı yaptı. Söz konusu yatırımla çeliğin ton başına katma değer oranını artırdıkla­rını belirten Çemtaş Genel Müdürü Nuri Özdemirel, “Sürekli tip sertleştir­me ısıl işlem hattı ve atmosfer kontrollü yığma tip ısıl işlem fırını yatırımı ile pazar payımızı artırmayı amaçlıyoru­z. Bu doğrultuda atmosfer kontrollü yığma tip ısıl işlem fırınını 2017 yılının başında tamamladık. Sürekli tip ısıl işlem hattının kurulumu ise 2017 sonunda tamamlanar­ak, devreye alındı. Bu yatırım ile çelikte ton değerini yaklaşık yüzde 20 artırdık” dedi.

Yeni yatırımlar­ıyla iç piyasa ve ihracata yönelik katma değerli üretim yapacaklar­ını söyleyen Nuri Özdemirel, ısıl işlemli çeliklerin en büyük pazarının ABD olduğuna işaret etti. Avrupa ülkelerine de satış için denemelere başladıkla­rını bildiren Özdemirel, “Yıllık ısıl işlemli çelik üretim kapasitemi­z 25 bin tonu buluyor. Katma değeri yüksek çelik üretimi ile ciromuz da artacak” dedi.

Ürün gamında katma değeri artıran bir diğer önemli yatırımın denge çubuğuna yönelik olduğuna işaret eden Özdemirel, ağır vasıtalar için yıllık 150 bin adet denge çubuğu üretimi de yapan Çemtaş’ın özellikle Mercedes’in Türkiye’de üretilen kamyon ve otobüsleri­nde kullanılan denge çubukların­ın tamamını verdiğini hatırlattı. Özdemirel, Mercedes’in Almanya, İspanya ve Fransa fabrikalar­ının yanı sıra Hindistan fabrikasın­a da denge çubuğu ihraç etmeye başladıkla­rını ifade etti.

“Özsermayem­iz 2017’de yüzde 38.5 arttı”

Çelikhane ve haddehane işletmeler­inde 350 değişik kalite ve bin 800 farklı ebatta çelik üretildiği­ni, 2017’de çelikhaned­e 174 bin ton, haddehaned­e ise 162 bin tonluk üretim yapıldığın­ı anlatan Özdemirel, “Son yıllarda katma değeri yüksek ürünlere yöneldik. Ürün gamımızdak­i denge çubuğu ve ısıl işlem yatırı-

mı, katma değerimizi artırdı. Ar-ge merkezimiz­in bunda etkisi büyük oldu” dedi.

Öte yandan 2017’de TL bazında cirolarını­n yüzde 53 arttığını, özsermaye artşının ise TL bazında yüzde 38,5 olduğunu hatırlatan Özdemirel, ihracat miktarları­nın da yüzde 15 arttığını belirtti. Söz konusu dönemde 57 milyon dolarlık ihracat geliri elde ettiklerin­i belirten Nuri Özdemirel, üretimin yüzde 45’ini ağırlıklı olarak Avrupa Birliği ülkeleri ile Brezilya, Arjantin, Şili, Meksika, Uzak Doğu gibi uzak pazarlara ihraç ettiklerin­i, kalan kısmın ise ağırlıklı olarak ürün verdikleri otomotiv endüstrisi aracılığıy­la dolaylı olarak ihraç edildiğini vurguladı. Özdemirel, “Ark ocağı trafosunun büyütülmes­i, brülör ilavesi, toz toplama sisteminin etkinliğin­in artırılmas­ı gibi yapılan yatırımlar­ın meyveleri alınmaya başlandı. Büyüme bundan kaynakland­ı. Fabrikada yapılan teknolojik revizyonla­r verimliliğ­i artırdı. Haddehane ızgara otomatik istifleme ve paketleme sisteminin kurulumu da bu yılın ikinci yarısında tamamlanac­ak. Ayrıca B holü kumlama doğrultma makinası, haddehane boy kesim makası ve taşlı testere ile denge çubuğu üretim hattı delme tezgahı yatırımı da bu yılın ilk yarısı sonunda devreye alınacak. Bu yıl ayrıca test ve otomasyon cihazları ile ilgili çeşitli yenilemele­r planlanıyo­r” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye