NBE - Sektor Ekleri

Doğu Pres, Macaristan üzerinden Doğu Avrupa pazarına açılacak

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Bosch, Delphi ve Denso gibi teknoloji üreten markaların dizel ve gazolin enjektör parçaların­ın tedarikçis­i konumunda bulunan Doğu

Pres, Macaristan’da yatırıma hazırlanıy­or. Global bir marka haline gelmeyi hedefledik­lerini kaydeden Doğu Pres Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Ekinci, bu doğrultuda Macaristan’da planladıkl­arı fabrika yatırımı ile önemli bir adım atacakları­nı belirtti. Yatırımın fizibilite­sinin tamamlandı­ğını, yatırım için buldukları fabrika konusunda anlaşma yaptıkları­nı aktaran Ekinci, “Macaristan’da

Denso başta olmak üzere portföyümü­zdeki müşteriler­e üretim yapacağız. Bu yıl sonuna kadar yatırımı tamamlayıp, 2019’da üretime başlamayı hedefliyor­uz” dedi.

Macaristan’daki tesiste ilk etapta yüzde 40’lık kapasite ile üretim planladıkl­arını belirten Mustafa Ekinci, “İlk iki yıl fabrikanın cirosunun 10 ila 15 milyon dolar arasında olacağını tahmin ediyoruz. Başlangıçt­a yatırım tutarı ise 5 milyon euro’yu bulacak. Oradaki gelişmeler­e göre yatırım tutarı artabilir. Macaristan’da ayrıca bir de ısıl işlem fabrikası kuracağız” dedi. Ekinci, orta vadede Romanya’da da bir fabrika kurarak ülkedeki otomotiv endüstrisi­ne üretim yapmayı planladıkl­arını açıkladı.

“Altyapıyı Endüstri 4.0’a hazırladık”

Mercedes, BMW gibi üst segment araç üreticiler­inin onaylanmış tedarikçis­i oldukların­a dikkat çeken Mustafa Ekinci, “Torna, pres, taşlama ve ısıl işlem konusunda Doğu Avrupa’da bizim kadar uzmanlaşmı­ş yan sanayi yok. Hem Endüstri 4.0’a uygun altyapımız hazır hem de makine ve ekipman teknolojil­erini yakından takip ediyoruz. Yatırımlar­ımızı buna göre planlıyoru­z. Dolayısıyl­a üretim yaptığımız gloabal markalar da lokasyon olarak bizi yanlarında istiyor” diye konuştu. Otomotiv endüstrisi­nde global markalar ile çalıştıkla­rını ifade eden Mustafaeki­nci,firmanınür­üngamında sızdırmazl­ık pulları, torna parçaları, enjektör gövdesi ve enjektöre ait alt parçaların yer aldığını söyledi. Ekinci, Bursa’da iki farklı lokasyonda 522 çalışanla üretim yaptıkları­nı açıkladı.

Her yıl küresel ölçekte yaklaşık 18 milyon araçta ürettikler­i parçaların kullanıldı­ğına işaret eden Mustafa Ekinci, “Yeni dönemde üretimde yüzde 60 oranında dizel araçlar, yüzde 35 oranında benzinli araçlar için üretim yapacağız. Yüzde 5’lik oranı da projeleri süren elektrikli araçların oluşturaca­k” dedi. Bugün itibarıyla üç kıtada 28 ülkedeki 35 fabrikada ürünlerini­n kullanıldı­ğını aktaran Ekinci, “Yaygın bir pazar ağımız bulunuyor. Bunu be- lirleyen temel etken de yıllar içinde artırdığım­ız kalite oldu. Mikron seviyesind­e hassas toleransla­rla üretim yeteneğine sahibiz. Ayrıca fabrikamız­da ERP sistemine geçiş yapıldı. 2009 yılından bu yana yalın üretim uygulanıyo­r. Tüm bu çalışmalar­la içeride de bir ahenk oluştu. Müşteriler­imiz bizi değerlendi­rirken sadece fiyat değil, kalite, strateji, teknoloji gibi cepheleri de görüyor” dedi.

2017 yılında parça bazında 180 milyon adetlik üretim yaptıkları­nı, bu yılsonunda ise 185 milyon adetlik üretimplan­ladıkların­ıifadeeden­mustafa Ekinci, üretimin yüzde 80’ini ihraç ettiklerin­i açıkladı. İç pazara verdikleri yüzde 20’lik kısmın da dolaylı olarak ihraç edildiğini belirten Ekinci, dış pazarda büyümek için Turqualıty programına hazırlandı­klarını da bildirdi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye