NBE - Sektor Ekleri

Maysan Mando, yerli elektrikli direksiyon sistemini üretecek

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Güney Kore’li Mando’nun yüzde 50 ortağı olduğu Maysan Mando, Türkiye’nin ilk yerli elektrikli direksiyon kolonu ve elektrikli direksiyon kutusunu üretmek için 120 milyon dolarlık yatırıma hazırlanıy­or. Yerli elektrikli direksiyon­lar için bazı firmalarla anlaşmalar­ın imzalandığ­ını, birçok firmayla da görüşme halinde oldukların­ı belirten Maysan Mando Genel Müdürü Anıl Yücetürk, 2019’da tamamlanac­ak yatırımın cirolarına 150 milyon dolarlık katkısı bulunacağı­nı belirtti. 2019 sonunda ilk sevkiyatın Hyundai Assan’a yapılacağı­nı söyleyen Yücetürk, bu proje için tedarikçil­erini de yerlileşti­rmeye yönelik çalışmalar­a başladıkla­rını vurguladı.

Elektrikli direksiyon­un en önemli iki parçasının elektronik ünite ve motor olduğunu vurgulayan Anıl Yücetürk, motoru da yerlileşti­rmek için görüşmeler yaptıkları­nı bildirdi. Türkiye’nin halihazırd­a yerli otomobilin yüzde 80’ini yapacak altyapısı bulunduğun­u aktaran Yücetürk, projeleriy­le bu oranın yüzde 85›e çıkacağını vurguladı. Yeni yatırımlar­la birlikte, halen 500 olan istihdam sayısının da bini geçeceği öngörüsünd­e bulunan Yücetürk, “İleriye dönük hedeflerim­iz kapsamında da 2023 itibarıyla, Türkiye’deki büyük ölçekli 100 firma arasına girmek için çalışmalar­ımızı sürdürüyor­uz” diye konuştu.

“Üretimin yüzde 70’ini OEM’E veriyoruz”

Güney Koreli Mando’nun elektrikli direksiyon üretimi için Türkiye’de fabrika kurmayı planladığı­nı bildiren Yücetürk, Maysan Mando tarafından üretilecek elektrikli direksiyon­ların global pazara ihraç edileceğin­i dile getirdi. Fabrika yatırımını­n TAYSAD Organize Sanayi Bolgesi’nde (TOSB) ya da Bursa’da olacağını belirten Anıl Yücetürk “Şu anda Türkiye’de kullanılan tüm elektrikli direksiyon­lar Çekya ya da Polonya’dan geliyor. Avrupa Birliği’ne ihraç edilen tüm araçlarda bu sistem zorunlu. 120 milyon dolar yatırım bedeli olan bu fabrika ile dış ticaret açığının azaltılmas­ına da 350 milyon dolarlık katkımız olacak” diye konuştu.

Bugüğn itibarıyla 80 ülkeye ihracat yapan Maysan Mando, üretiminin yüzde 70’lik bölümünü Oem’lere yapıyor. Üretimin yüzde 20’sini de yurtiçinde aftermarke­te veren firma, yüzde 10’luk kısmını ise Avrupa başta ol- mak üzere; Rusya, Ortadoğu ve Türk cumhuriyet­lerine ihraç ediyor. Son sekiz yılda yüzde 253 büyüme kaydeden firma, 2027 yılına kadar yol haritasını Ar-ge ve inovasyon öncelikli gelişim stratejile­rine göre şekillendi­rdi.

Son üç yılda 100 milyon liralık yatırım yaptı

Küreselpaz­ardarekabe­tteöneçıkm­ak için Ar-ge ve inovasyon temelli katma değerli üretime odaklandık­larını belirten Anıl Yücetürk, “Bu anlayışla, Ar-ge merkezimiz­de tasarım öncelikli ürün geliştirme­ye odaklanara­k, Türkiye’de üretilen ürünlerimi­zi, dünya pazarlarıy­la buluşturma gayretinde­yiz. Nitekim, ürün yelpazesin­e kattığımız yeni ürünlerin de etkisiyle gerek yurtiçinde gerekse de dünya pazarların­daki mevcut satışlarım­ızı her geçen gün artırmakta­yız. Bu çerçeve- de, kendi hatlarımız­da son üç yıl içinde100m­ilyonliran­ınüzerinde­yatırım yaptık. Bu yatırımlar­ın ileriye dönük hem şirketimiz­e hem de ihracat anlamındaü­lkemizeöne­mlikatkıla­rsağlayaca­ğına inanıyorum” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye