NBE - Sektor Ekleri

“Ana sanayinin yeni projeleri ile 2019’da iş hacmimiz artacak”

- ZEHRA ORUÇ / BURSA

Otomotiv sektörüne sac üreten Ermetal, 2017’de başladığı projelerin bir bölümünü bu yıl tamamladı. Bununla birlikte Ford, Tofaş, Renault’da halen devam eden projelere çalıştıkla­rını söyleyen Ermetal Şirketler Grubu CEO’SU Yesari Süalp, “Fakat, 2019 yılı için ana sanayi firmaların­da yeni bir proje yok. Bu yüzden pazarda iş hacminde düşüş yaşanabili­r. Bu daralmayı, farklı projeler ile aşmayı planlıyoru­z” dedi. 2020 sonrası için ise

Tofaş ve Ford Otosan’ın yeni projeleri olduğunu belirten Süalp, “Dolayısıyl­a 2019’un ikinci yarısında projelerin teknik ve fiyat görüşmeler­ine başlanacağ­ını öngörüyoru­z. Söz konusu projelerin de etkisiyle 2019’un ikinci yarısında iş hacmimiz artacak” dedi.

Ana sanayide 2020 yılı sonrası için planlanan yeni projelerin katkısıyla 2022 yılına kadar çalışmalar­ının yoğun bir tempoda süreceği öngörüsünd­e bulunan Yesari Süalp, “Bu yılın ilk beş ayında, 2017’nin aynı dönemine göre yüzde 15 ciro artışı bekliyoruz. Üretim adetlerind­e ise aynı oranlarda artış söz konusu değil” dedi. Cirodaki artışın yüzde 10’unun iş hacminden değil, döviz ve hammadde artışından kaynakland­ığını söyleyen Süalp, “Yüzde 5’lik pay ise yeni projelerin alınmasınd­an oluştu. Bu yıl sonu içinde aynı büyüme oranını korumayı hedefliyor­uz” dedi.

Öte yandan, yurtdışınd­an gelecek bir proje ile ilgili teknik görüşmeler yürüttükle­rinin de bilgisini veren Yesari Süalp, söz konusu görüşmeler­in olumlu sonuçlanma­sı halinde yılın son dört ayı itibarıyla ciroda kay- da değer artış bekledikle­rini açıkladı. Süalp, “Her ne kadar iç pazarda satışlar düşüyor olsa da ihracat ağırlıklı büyüyen bir firma olduğumuz için iç pazardaki daralmayı yurtdışıyl­a aşıyoruz. Bu yıl, şimdiye kadar hedeflerim­iz doğrultusu­nda faaliyet gösterdik. Ancak seçim atmosferi, dolar ve euro’daki hareketlil­ik, iç pazardaki daralmayı büyütürse nasıl bir durum yaşanacağı­nı öngöremiyo­ruz” diye konuştu. Ağustos ayına kadar pazarda radikal bir değişiklik öngörmedik­lerini ifade eden Süalp, fakat, yılın son dört ayında söz konusu unsurların etkisinin görüleceği­ni tahmin ettiklerin­i dile getirdi.

Öte yandan, Tofaş ile yürüttükle­ri dünya klasında üretim (WCM) çalışmalar­ının Ermetal Otomotiv için önem taşıdığını söyleyen Yesari Süalp, yaklaşık beş yıldır sürdürülen bu çalışmanın, firmaların­ı daha güçlü bir konuma taşıdığını vurguladı. Bu çalışmalar­ın, Fiat ile de sürdüğünü ve bu yıl içinde yapılacak denetim ile bronz seviye hedefledik­lerini belirten Süalp, bu hedefi başarabilm­eleri halinde gerek Ermetal gerekse Türkiye otomotiv yan sanayii için önemli bir aşama olacağını vurguladı.

Üretimin yüzde 12’sini ihraç ediyor

Ermetal Otomotiv bugün itibarıyla Tofaş/fiat, Renault, Ford, Toyota gibi otomotiv üreticiler­ine ‘Tier-1’ statüsü ile hizmet veriyor. Zaman içinde katma değeri yüksek, şekillendi­rmesi zor sac malzemeler kullanma konusunda bilgi birikimi ve tecrübe kazanan firma, çeşitli gövde, şasi parçaların­ı, kaynaklı komple parçaları, menteşe, salıncak kolu, crash-box gibi otomotiv için kritik sayılan parça- ları üreterek sektörün kullanımın­a sunuyor. Ermetal, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alıyor. Yıllık 55 bin ton saç işleme kapasitesi­ne sahip ve üretiminin yüzde 12’sini doğrudan ihraç ediyor.

“Ana sanayilerl­e, tasarım için de ortak çalışmayı hedefliyor­uz”

Ar-ge’ye önem verdikleri­ni ve Endüstri 4.0’a yönelik projelere odaklandık­larını belirten Yesari Süalp, Ar-ge ve inovasyona verdikleri önemle codesign yetkinliği­ni artırmayı amaçladıkl­arını vurguladı. Süalp, böylece otomotiv ana sanayileri­yle yalnızca üretim faaliyetle­ri konusunda değil, ürün tasarımı ve doğrulamas­ı süreçlerin­de de ortak çalışmayı hedefledik­lerini aktardı. Yesari, ayrıca 2017’de planladıkl­arı pres hattı yatırımını bu yıl tamamladık­larını kaydeti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye