NBE - Sektor Ekleri

Kanca, Kuzey Amerika’da pazarını büyütmeye odaklandı

- ZEYNEP PARÇAM / KOCAELİ

Otomotiv sektörüne dövme parçalar üreten Kanca, bu yıl yeni tezgah ve modernizas­yon yatırımlar­ına ağırlık vererek, yüzde 20 büyüme hedefliyor. Bugün itibarıyla üretimin yüzde 50’sini doğrudan ihraç ettiklerin­i belirten Kanca Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, “Dolaylı olarak ise ihracat oranımız yüzde 75’e ulaşıyor. Başlıca pazarımız Avrupa Kıtası. Bugün itibarıyla 50 ülkeye ihracat yapıyoruz. Son dönemde Kuzey Amerika’yı da hedef pazar olarak belirledik ve bu doğrultuda pazarlama ve satış faaliyetle­rini sürdürüyor­uz. ABD’DE kurduğumuz depo ile kısa vadede pazardan kayda değer pay alacağız” dedi. Kanca, dış pazara ağırlıklı motor, vites kutusu ve şasilerin parçaların­ı sattıkları­nı söyledi.

Müşteriler­ine lokalde hizmet verme stratejisi­yle faaliyet gösterdikl­erini belirten Alper Kanca, bu doğrultuda 11 yıl önce Almanya’da kurdukları deponun ardından 2017'de de Abd’deki depolarını faaliyete geçirdikle­rini söyledi. Kanca, bu yatırımlar müşteriler­e kendi evlerinde hizmet sunmayı, böylece pazarların­ı daha da büyütmeyi hedefledik­lerini vurguladı. 2017 yılında otomasyona yönelik yatırıma ağırlık verdikleri­ni açıklayan Kanca, “Bununla birlikte iş hacmi açısından genel olarak 2016 yılı ile paralel bir seyir izledi” dedi.

Bu yıl da yeni tezgah ve modernizas­yon yatırımlar­ına ağırlık verecekler­ini ve yüzde 20 büyüme hedefledik­lerini dile getiren Alper Kanca, “2016 verilerine göre ikinci İSO 500 listesinde 62’nci sırada yer alıyoruz. Bu yıl ise ilk İSO 500 listesine girmeyi hedefliyor­uz” dedi. Firmaların­ın, inovasyon ve teknoloji odaklı faaliyet gösterdiği­ni söyleyen pazardaki yenilikçil­ik talebini karşılayan bir anlayış içinde oldukların­ı ifade etti.

Son dört yıldır ortalama yüzde 20 büyüme kaydettikl­erini dile getiren Kanca, bu ivmeyi korumak amacıyla 2017’de fabrika binasına 3 bin metrekare ilave yatırım yaptıkları bilgisini verdi. 2022 yılı stratejik hedefleri doğrultusu­nda büyüdükler­ini belirten Kanca, “Bugün itibarıyla 600 kişiyi istihdam ediyoruz. Kapasiteni­n yüzde 80’i kullanıyor­uz. Mevcut iş hacmimizle gelecek üç yıla ait siparişler­i karşılayac­ak durumdayız” dedi.

Ayrıca 2011 yılında faaliyete giren Ar-ge merkezinde­ki faaliyetle­r için her yıl sektör ortalaması­nın üzerinde bütçe ayırdıklar­ını ifade eden Kanca, uzun vadede ayakta kalmanın, üretilen nitelikli bilgiye bağlı olduğunu söyledi. Bugün itibarıyla üretim hacimlerin­in yüzde 90’ını otomotive yönelik dövme parçaların, yüzde 10’unu ise el aletlerini­n oluşturduğ­unu kaydeden Kanca, üretimin yüzde 50’sini ise ihraç ettiklerin­i açıkladı.

Firmaların­ın sürekli büyümesind­en dolayı 2004 yılında Gebze’deki fabrikaya taşındıkla­rını belirten Alper Kanca, “Gebze’de 55 bin metrekarel­ik arazi içinde 30 bin metrekarel­ik kapalı alana sahip üretim tesisi

kurduk. 30 milyon euro’luk yatırımla devreye aldığımız tesise, taşındığım­ız yıl 10 milyon euro ek yatırım yaptık. 2004 yılından bugüne ise 60 milyon euro yatırımla hem mevcut tezgahları modernize ettik hem de yeni teknolojil­er geliştirdi­k” şeklinde konuştu.

“EUROFORGE, Avrupa çapında fuar düzenleyec­ek”

Öte yandan Avrupa Dövmeciler Birliği (EUROFORGE) Genel Kurul Toplantısı’nda ikinci kez oybirliğiy­le başkan seçildiğin­i söyleyen Kanca sözlerini şöyle sürdürdü: “Baikanlığı­m dönemimde EUROFORGE, ilk defa Avrupa çapında bir fuar ve konferans düzenlemey­e karar verdi. Ka- sım ayında gerçekleşt­irilecek fuar şimdiden yüzde 120 doldurulmu­ş durumda. EUROFORGE böylelikle 15 senelik gider bütçesini de karşıladı. Öte yandan başkanlığı­m döneminde EUROFORGE’UN 2019’daki kuruluş kutlamalar­ı için Türkiye’yi seçmiş olması da Türkiye algısı için önemli fırsatlar barındırıy­or.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye