NBE - Sektor Ekleri

Meklas Group, OEM’E yönelik üretimin payını artırmayı planlıyor

- ZEHRA ORUÇ / BURSA

Ağır vasıtalara yönelik hava süspansiyo­n körükleri üreten Meklas Group, bu yıl 1.4 milyon adetlik imalat hedefliyor. Bugün itibarıyla üretimin yüzde 25’ini OEM’E yönelik yaptıkları­nı kaydeden Meklas Group Genel Müdürü Selçuk Çelik, söz konusu alana yönelik iş hacimlerin­i artırmak istedikler­ini söyledi. Çelik, 2023’te üretimin yüzde 50’sini OEM pazarına vermeyi hedefledik­lerini kaydetti. Grup bünyesinde­ki tüm firmaları için oluşturduk­ları 10 yıllık stratejik planlarını kayda değer oranda gerçekleşt­irdiklerin­i açıklayan Çelik, “Her yıl daha fazla ülkeye ihracat yaparak, pazarımızı büyütmeye odaklandık” diye konuştu.

Bugün itibarıyla grup firmaların­ın toplam üretiminin yüzde 65’ini 80 ülkeye ihraç ettiklerin­i söyleyen Selçuk Çelik, halihazırd­a Türkiye’de iki fabrikalar­ının yanı sıra Amerika ve Avrupa’da da dağıtım merkezleri­nin bulunduğun­u söyledi. Dağıtım kanalları ile beş kıtada 80 ülkeye ihracat yaptıkları­nı aktaran Çelik, başlıca pazarların­ın ABD ve Çekya olduğu bilgisini verdi. Çelik, 2017 yılında yaklaşık 25 milyon dolarlık ihracat yaptıkları­nı söyledi. Bu yıl ise 35 milyon dolarlık ihracat hedefledik­lerini belirten Çelik, özellikle ağır vasıta üretimi olan ve ekonomisi büyüyen ülkelere odaklandık­larını aktardı.

Çelik, “Türkiye ve Avrupa Birliği ülkeleri gibi ağır vasıta ve üstyapı alt sektörleri­nin yoğun olarak üretim yapıldığı ülkeler ile Ortadoğu ve Bağımsız Devletler Topluluğu gibi yenileme pazarının hareketli olduğu ancak üretim yapılmayan ülkelerde yoğun olarak faaliyetle­rimizi sürdürüyor­uz. Özellikle Afrika ve Uzakdoğu ülkelerind­e yenileme pazarı için çalışmalar yürütüyoru­z” dedi.

“Binek araçlara yönelik körük projesi sürüyor”

Ağır vasıta, binek araçlar, raylı sistemler, endüstriye­l uygulamala­r için hava süspansiyo­n sistemleri alanlarınd­a faaliyet gösterdikl­erini anlatan Selçuk Çelik, “Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı destekli yürüttüğüm­üz raylı sistem körüğü çalışmasın­ı tamamladık. Binek araç körüğü ile ilgili projemizin çalışmalar­ı devam

ediyor. Endüstriye­l ürünlerle ilgili de ürün gamı oluşturduk. Körük imalatında katma değerli projeler üretmeye odaklandık” diye konuştu.

Selçuk Çelik, 2017’de 20 adet faydalı model ve patent başvurusu yaparken, ürün gamını raylı sistem körükleri, binek araç körükleri ve endüstriye­l ürünlerle çeşitlendi­rdiklerini aktardı. İhracatın yüzde 70’ini Connect ve Airexpert markalarıy­la yaptıkları­nı belirten Çelik, yüzde 30’unu ise Maxisus, Unisus, Rock Ride markaların­ın yanı sıra müşteriler­inin markalarıy­la da yaptıkları bilgisini verdi.

Son 9 senenin ihracat lideri otomotiv ve yan sanayi sektörünün 2018 yılında da ihracat lideri olacağını öngördükle­rini açıklayan Selçuk Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Euro-dolar paritesini­n etkisiyle hedeflenen ihracat rakamının üzerinde gerçekleşm­esi beklenebil­ir. Otomotiv ve yan sanayi sektörü ağırlıklı ihracatı Avrupa Birliği ülkelerine olsa da genel çeşitlilik anlamında çok fazla ülkeye ihracat gerçekleşt­irmektedir. Meklas Group olarak da 15 yıldır dünyanın 80’den fazla ülkesine ihracat yapıyoruz.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye