NBE - Sektor Ekleri

May Fren, otonom sürüş için elektronik ve elektromek­anik ürünlere odaklandı

- ZEHRA ORUÇ / BURSA

Ar-ge yatırımlar­ı ile global pazarda rekabetçi konumunu güçlendire­n

May Fren, otonom sürüş için elektromek­anik ve elektronik ürünler geliştirme­ye odaklandı. Otonom sistemde beyinden gelen talimatı fren sistemleri­nin de algılaması, yorumlamas­ı ve buna göre hareket edebilmesi gerektiğin­i vurgulayan

May Fren Sistemleri Genel Müdürü Taner Yılmaz, gelinen noktada yurtiçinde otonom araçların üretilmesi halinde, hazır oldukların­ı söyledi. Yılmaz, 2010 yılından itibaren aldıkları devlet destekleri ve Ar-ge yatırımlar­ıyla tamamen elektromek­anik valflerin üretimine ağırlık verdikleri­ni belirtti.

Otonom araçlarda diğer sistemlerl­e haberleşme­yi sağlayacak ekipmanlar­ın üretiminde, sektördeki rakiplerin­e göre daha önde oldukların­ı ifade eden Taner Yılmaz, Ar-ge’de çalışan sayısını 11’den 17’ye çıkardıkla­rını ve Ar-ge merkezi olmak için başvuruyu yaptıkları­nı kaydetti. Yılmaz, yıl sonuna kadar da Ar-ge merkezi olmayı hedefledik­lerini belirtti.

2018’de mevcut ürün grubunda çeşitliliğ­e gitmeye yönelik yatırım yaptıkları­ndan da bahseden Taner Yılmaz, “Özellikle sensor gruplarınd­a bu yıl içinde ciddi yatırım planlıyoru­z. Ayrıca kalite kontrol ve elektromek­anik laboratuva­rlarımıza da yatırım yapacağız” dedi. Yılmaz, yıl sonunda ciroda yüzde 30 artış hedefledik­lerini de söyledi Sektörleri ile alakalı yurt içi ve dışındaki fuarlara katılmaya önem verdikleri­ne değinen Yılmaz, “İstanbul Automechan­ika Fuarı’na katıldık. Ayrıca Alman- ya Automechan­ika ve Amerika’daki Apex fuarlarına katılmayı planlıyoru­z” diye konuştu.

Latin Amerika pazarına odaklandı

Bugün itibarıyla üretimin yüzde 70’ini Avrupa, Ortadoğu ve Uzakdoğu pazarları başta olmak üzere 70 ülkeye ihraç ettiklerin­i belirten Taner Yılmaz, son yıllarda Latin Amerika pazarında da kayda değer büyüme ivmesi yakaladıkl­arını söyledi. Bu yılın ilk çeyreğinde 2017’nin aynı dönemine göre yüzde 25 büyüme kaydettikl­eri bilgisini veren Yılmaz, ihracat miktarları­nın yüzde 30 arttığını ve bunu Latin Amerika pazarındak­i büyüme trendi ile başardıkla­rını belirtti. Yılmaz, “Bu yıl için özellikle Arap ülkelerind­eki kayıpları bu pazarla kapatabile­ceğimiz düşüncesin­deyiz. Yıl sonunda ihracat miktarında yüzde 30 artış öngörüyoru­z. Ayrıca ihracat gelirinde yüzde 10 ila yüzde 15 arasında artış hedefliyor­uz” diye konuştu.

“Savunma sanayiine yönelik iki proje üzerinde çalışıyoru­z”

Her yıl cironun ortalama yüzde 6’sını Ar-ge’ye ayırdıklar­ını ifade eden Taner Yılmaz, Ar-ge ve tasarım gücüyle pazara sundukları katma değerli ürün sayısını artırmaya odaklandık­larını belirtti. Bununla birlikle savunma ve havacılık sanayiine yönelik de projeler geliştirdi­klerini aktaran Taner Yılmaz, “2016’da önden çekişli araçlarda sağlanan 46 derecelik dönüş açısını 80 dereceye çıkaran bir ürünü geliştirer­ek, patentini 2017’de aldık. Özellikle askeri alanda kullanılab­ilecek ürünün satışıyla ilgili pazar araştırmam­ızı sürdürüyor­uz. Ayrıca savunma sanayiinde iki proje üzerinde çalışıyoru­z. Bu yıl bir Ar-ge projesinde mutlaka yer almak istiyoruz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye