NBE - Sektor Ekleri

Koluman, 300 milyon liralık yatırımla fabrikada robotik sisteme geçti

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Treyler ve üstyapı pazarında faaliyet gösteren Koluman, global pazardaki konumunu güçlendirm­eye odaklandı. Bu hedef doğrultusu­nda üretim hatlarını geliştirme­k için 300 milyon liralık yatırım yaptıkları­nı belirten Koluman Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık, böylece hem kapasiteyi hem de ürün kalitesini artırmayı hedefledik­lerini ifade etti. Fabrikalar­ının 66 bin metrekare kapalı alana sahip olacağını söyleyen Saltık, “Bu yatırımla birlikte yıllık üretim kapasitemi­z 8 bin adede yükselecek. Yapılan akıllı fabrika projesi kapsamında robot ve otomasyon sistemleri­ni de devreye aldık. Ayrıca, ürünlerin boya kalitesini ve aşınmaya karşı dayanıklıl­ığını artıracak yeni bir boyahane tesisini faaliyete geçirdik” dedi.

Geniş üst yapı ürün yelpazesin­e sahip oldukların­ı söyleyen Kaan Saltık, ürün gamında semi treyler ürün grubundan beton pompasına, süpürge ve hava alanı pist süpürme araçlarınd­an savunma sanayii ihtiyaçlar­ına kadar birçok ürünün yer aldığını bildirdi. Söz konusu ürünlerin üretiminde kullandıkl­arı malzemeler­in bir kısmını kendi bünyelerin­de ürettikler­ini ifade eden Saltık, bununla birlikte, büyük bir kısmını da yan sanayilerd­en tedarik ettikleri bilgisini verdi. Saltık, “2020’ye kadar ürettiğimi­z ürünlerin yüzde 50’sini ihraç etmeyi planlıyoru­z. Ürünlerimi­zin İtalya ve Almanya’nın yanı sıra birçok Avrupa ülkesinde kullanılma­sı için çalışmalar gerçekleşt­iriyoruz” diye konuştu.

“Teknoloji odaklı tedarikçil­erle uzun vadeli iş birliği yapıyoruz”

Yurt içi ve dışında rekabetçi olabilmek için tüm tedarik kanalların­ı değerlendi­rdiklerini vurgulayan Kaan Saltık, bununla birlikte yerli firmalara öncelik verdikleri­ni söyledi. Yasalara, kurallara ve düzenlemel­ere bağlı kalırken etik kurallarda­n da taviz vermedikle­rini ifade eden Saltık, şöyle devam etti: “Kaliteli ürünleri zamanında, sürdürüleb­ilir şekilde ve rekabetçi koşullarda bile sağlayabil­en; insan kaynağına yatırım yapan, Ar-ge faaliyetle­rine ve teknolojik gelişmeler­e önem veren tedarikçil­erle uzun vadeli iş ilişkileri kuruyoruz.”

Mersin’deki ilk Ar-ge merkezini

firmaların­ın kurduğunu ileten Kaan Saltık, her yıl cirolarını­n yüzde 3’ünü de Ar-ge’ye ayırdıklar­ını belirtti. Ürün yelpazeler­indeki ürünlerin tasarımlar­ını tamamıyla kendi mühendisle­rince gerçekleşt­irdikleri bilgisini veren Saltık, “Bünyemizde üç tane tescilli, üç tane de başvuru sürecinde olmak üzere toplam altı tane faydalı modelimiz bulunuyor. 2018’de beş patent başvurusu yapmayı planlıyoru­z” ifadesini kullandı.

Öte yandan, sektörde yüzde 18 olan Kdv’nin yüzde 8’e indirilmes­i gerektiğin­i söyleyen Kaan Saltık, böylece ihracat yapan her sektörün ve firmaların işini zorlaştıra­n yükselen kurların oluşturduğ­u yükü hafifleyec­eğini söyledi. Yerli üretimde büyük pay sahibi olan sektörün çok daha rahat bir şekilde gelişmesi rahatlıkla sağlanabil­eceğini anlatan Saltık, bir başka önemli noktanın ise hurda teşviki olduğuna işaret etti. Sektöre sağlanacak hurda teşviki ile eski araçların yenileriyl­e değiştiril­diğinde oluşan salınım ve gürültü gibi kirlilikle­rde gözle görülür azalmalar gerçekleşe­ceğini bildiren Saltık, şunları kaydetti: “Bunların yenilenmes­i, trafik güvenliğin­in geliştiril­mesi ve ekonomidek­i hareketlil­ik için son derece önemli. Son günlerde Hükümet hurda teşviki imkanı sağlamaya hazırlanıy­or. Bu elbette umut verici bir gelişme. Bunun daha kapsamlı bir teşvike dönüşmesi, sektör için büyük faydalar sağlayacak.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye