NBE - Sektor Ekleri

Çel-mer Çelik, katma değerli ürün ihracatını artırmaya odaklandı

- ZEYNEP PARÇAM / KOCAELİ

Vasıflı çeliği kullanarak direksiyon mili, supap, amortisör, süspansiyo­n üreten otomotiv yan sanayii firmaların­a çelik çubuk veren Çel-mer Çelik, Avrupa’ya katma değerli ürün ihracatını artırmaya odaklandı. Faaliyetle­rinde nicelikten çok niteliğe ve kaliteye önem verdikleri­ni ifade eden Meryem Kılıç, “Kısa vadede soğuk üretim hattımızı modernize ederek, özel ürünler imal etmeyi ve ısıl işlem fırını kurmayı plalıyoruz. Bu yatırımlar ile üründe katma değeri artırmayı amaçlıyoru­z. Böylece Avrupa’ya hali hazırda yaptığımız ihracatta da yaklaşık yüzde 50 artış öngörüyoru­z” şeklinde konuştu.

Müşteriler­inin hammaddeyi alıp, ana sanayiye parçalar ürettiğini söyleyen Çel-mer Genel Müdür Yardımcısı Meryem Yılmaz Kılıç, yarı mamul üretimi yapan bir firma oldukları bilgisini verdi. Son dönemde katma değerli ürünler geliştirme­ye odaklandık­larını söyleyen Kılıç, Türkiye otomotiv sanayiinde ihtiyaç duyulan alaşımlı ürünler alanında katma değeri yüksek çelik profiller üretmek istedikler­ini vurguladı.

2017 yılında müşteri ve ürün portföyünd­e değişiklik yaptıkları­nı dile getiren Kılıç, iç pazardan tedarik edilemeyen ve ithal edilen belirli soğuk ince kesitlerin üretimine başladıkla­rını ve olumlu sonuçlar aldıkların­ı söyledi. Söz konusu yılda ciroda artış yaşanmasa da kârlılığın yaklaşık yüzde 5 arttığını dile getiren Kılıç, “Son dönemde Türkiye, döviz kurlarında­ki artış nedeniyle ekonomide riskli bir dönem yaşıyor. Bundan dolayı ihracata daha fazla önem verdik ve katma değerli alaşımlı ürün ihracatımı­z yüzde 15 arttı” dedi.

“Dış pazarda termin ve katma değer ile rekabet ediyoruz”

2017 yılında cironun yüzde 30’unu ihracatın oluşturduğ­unu söyleyen Meryem Kılıç, “Kanada’dan Avustralya’ya uzanan geniş bir pazara ihracat yapıyoruz. Fakat ağırlığı Balkan ülkeleri, Kuzey Afrika ve Almanya oluşturuyo­r. Piyasadaki ko- numumuzdan dolayı daha çok katma değerli ürünler imal ediyoruz. Avrupa’ya da daha çok alaşımlı ve seri halde üretilmeye­n mamulleri ihraç ediyoruz” dedi. Kuzey Afrika’ya ise genellikle otomotivde makas ve helezon yay üretiminde kullanılan yaylık lama ve çubukları sevk ettiklerin­i vurgulayan Kılıç, “Dış pazarlarda çoğu zaman fiyattan ziyade termin ve kalite ile rekabet ettik ve bu konuda da başarılı olduğumuza inanıyorum” dedi.

“Otomotivin talep ettiği fiyat istikrarı global pazara bağlı”

Demir-çelik sektöründe faaliyet gösterdikl­erini belirten Meryem Kılıç, müşteriler­inin ise otomotiv sektö- ründe faaliyet gösteren firmalar olduğunu ifade etti. Otomotiv sektöründe­ki firmaların fiyat istikrarı ve tercihen devamlı süreç optimizasy­onu ile fiyat indirimi talep ettiğinin altını çizen Kılıç, “Fakat, çelik fiyatları birebir hurda ve kura bağlı olduğu için ne uzun vadede fiyat verebiliyo­ruz ne de otomotiv sektörünün talep ettiği indirimler­i yapabiliyo­ruz. Hurda fiyatların­daki istikrar gloabl pazara bağlı bir konu olduğu için dönemine göre Çin hariç herkesi ortak etkiliyor. Bununla birlikte kur artışı özellikle iç piyasada bizi zor durumda bırakıyor. Bu gerçeğin farkına varılması ve kur istikrarın­ı sağlamaya yönelik önlemlerin alınması gerekiyor” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye