NBE - Sektor Ekleri

Hürsan, Konya 4’üncü OSB’DE yeni tesis ile iş hacmini artıracak

- YILDIZ DOĞRUER YEMİŞ / KONYA

Otomotiv başta olmak üzere birçok sektöre hidrolik pres makineleri üreten Hürsan, yeni bir tesis kuruyor. Konya 4’üncü OSB’DE yatırımı süren tesisi yüzde 90 oranında tamamladık­larını belirten Hürsan Pres Genel Müdürü Ali Bağcı, söz konusu tesisi bu yıl sonuna kadar devreye alacakları­nı kaydetti. Yeni fabrikalar­ıyla hidrolik pres makineleri­nde kapasiteyi artıracakl­arını açıklayan Bağcı, halihazırd­a prototip üretimi süren servo pres makinesind­e de seri üretime geçecekler­ini açıkladı. Son beş yıldır otomotiv sektörüne yönelik üretime ağırlık verdikleri­ni vurgulayan Bağcı, “Yurt içi ve dışında otomotiv sektöründe kullanılan özel presleri yerli üretiyoruz” dedi.

Mevcut tesislerin­de üretim hatlarını büyütmek amacıyla makine parkına yatırımlar yaptıkları­nı bildiren Ali Bağcı, “Bunun yanı sıra yeni fabrikamız da tamamlanma­k üzere. Sipariş verdiğimiz makineler geldiğinde daha geniş bir pazara yönelik üretim yapacağız” diye konuştu. Bugün itibarıyla otomotiv sektörü başta olmak üzere beyaz eşya, gemi inşa, sac şekillendi­rme sektörleri­ne hizmet verdikleri­ni aktaran Bağcı, sanayinin her alanında kullanılan pres makineleri sektöründe servo preslerin, pazarda öne çıkacağı öngörüsünd­e bulundu. Üretim hızının artmasına paralel, hidrolik preslere göre daha seri üretim yapabilen mekanik preslerin

orta ve uzun vadede daha geniş kullanım alanı bulacağını söyleyen Bağcı, “Bu konuya yönelik çalışmalar­ımız; firmamız bünyesinde bulunan Ar-gemerkezin­dedevamedi­yor.son teknoloji donanımlı yeni tesisimizi­n servo pres konusunda seri üretim planlıyoru­z” dedi.

“Avrupa başlıca pazarımız”

Öte yandan her yıl ortalama yüzde 20 ila yüzde 25 arasında büyüme kaydettikl­erini söyleyen Ali Bağcı, “Müşteriler­imize daha iyi hizmet verebilmek amacıyla makine parkımızı sürekli geliştiriy­oruz. Bugün itibarıyla beş kıtada 40 ülkeye ihracat yapıyoruz. Üretimin yüzde 40’ını iç pazara yüz-

de 60’ını da dış pazara veriyoruz” dedi. Ayrıca bu yılın ilk beş ayının umdukların­dan daha verimli geçtiğini ifade eden Bağcı, “Otomotiv sektörüne ağırlık vermemiz, pazarda büyümemize olumlu yansıdı. Otomotiv sektörü için özel tasarladığ­ımız kalıp alıştırma preslerini­n ihracatını yapıyoruz. Avrupa, başlıca pazarımızı oluşturuyo­r. Bunun yanı sıra Ortadoğu, Afrika, Güney Amerika ülkeleri ve Rusya da hidrolik pres makinesi ihraç ettiğimiz pazarlar” diye konuştu.

“Otomotiv yatırımlar­ındaki artış, iş hacmimizi büyütüyor”

Yurtdışınd­a giderek etkinlikle­rini artırdıkla­rını aktaran Bağcı, bunda en büyük etkenin sürekli yeniledikl­eri teknolojiy­le birlikte artan verimlikik ve müşteri memnuniyet­i olduğunu sözlerine ekledi.

Ar-ge’ye yönelik faaliyetle­ri hakkında da bilgi veren Ali Bağcı, pres sektöründe bakanlık onaylı Ar-ge merkezi oldukların­ı söyledi. Bağcı, “Ar-ge merkezi, firmamızı rekabette bir adım öne çıkarıyor. Ar-ge faaliyetle­rimiz kapsamında bu yıl pazara sunmayı hedeflediğ­imiz özel bir ürünü geliştiriy­oruz. Söz konusu ürün halen test aşamasında” dedi. Eşdeğer parça kullanımın­ın önünün açılmasıyl­a, OEM ve yan sanayi firmaların­ın daha çok yatırım yapmaya başladığın­ı söyleyen Bağcı, “Söz konusu gelişme, eşzamanlı olarak bizim daha çok otomotivse­ktörünepre­syapmamıza­nlamına geliyor” diye konuştu.

Sektörün sorunların­a da değinen Ali Bağcı, “Temel sorunumuz döviz kurundaki artış nedeniyle metal ve hammadde fiyatların­ın da yükselmesi. Artna maliyetler­imize rağmen, fiyat artışını müşteriler­imize yansıtmakt­a zorluk çekiyoruz. Pazarlama konusunda ürün satış noktaların­da global pazarda rekabet edebilmemi­z için döviz artışların­ın kontrol altına alınması gerekiyor” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye