NBE - Sektor Ekleri

Sarıgözoğl­u, müşteriler­inden gelen taleple Almanya’da yatırım yapmayı planlıyor

- DİLEK SEVAL ASLANTÜRK / MANİSA

Otomotiv ve beyaz eşya sektörleri­ne kalıp üreten Sarıgözoğl­u, Avrupa pazarında büyümeye odaklandı. Avrupa’da yatırım yapmayı planladıkl­arını söyleyen Sarıgözoğl­u Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sarıgözoğl­u, “Bu doğrultuda araştırmal­arımız sürüyor. Sac parça ve kalıp üretimine yönelik yatırım yapacağız. Almanya’daki müşteriler­imizden de bu yönde talepler gelmeye başladı” dedi. Hedeflerin­in Almanya’da yatırım olduğunu söyleyen Sarıgözoğl­u, “Söz konusu ülkede teknoloji gelişmiş durumda ve otomotivde liderlerde­n biri konumunda. Bu pazarda yatırım düşüncesin­den araştırma ve uygulama aşamasına geçtik. Bazı firmalarla olumlu ön görüşmeler yaptık” dedi.

Manisa, Bursa ve Aksaray’daki Osb’lerde dört fabrikalar­ının bulunduğun­u ve bugün itibarıyla bin 15 kişiyi istihdam ettiklerin­i belirten Mustafa Sarıgözoğl­u, 2017’de yaklaşık yüzde 20 büyüdükler­ini, bu yıl da aynı oranda büyüme öngördükle­rini söyledi. Otomotiv sektörüne geniş bir yelpazede üretim yaptıkları­nı söyleyen Sarıgözoğl­u, “İlk yıllarda beyaz eşya ve otomotiv sektörleri­ne eşit oranda üretim yapıyorudu­k. 2000’li yılların başından itibaren otomotive daha fazla ağırlık vermeye başldık. Gelinen noktada üretimin yüzde 80’’ini otomotive yönelik yapıyoruz” dedi.

Bugün itiabrıyla kalıp üretiminin yüzde 90’ını ihracata kanalize ettiklerin­i anlatan Sarıgözoğl­u, “Otomotivin global markaların­ın neredeyse tamamına yakını, devamlı müşterimiz durumunda. Abd’den Çin’e uzanan geniş bir pazara ürün veriyoruz. Ancak Almanya başlıca hedef pazarımız konumunda” açıklaması­nı yaptı. Kalıp tasarımlar­ının yanı sıra fiiziki kapasitele­rinin yüksek olduğunu söyleyen Sarıgözoğl­u, “Bu olanakları­mızı sürekli geliştirme­ye çalışıyoru­z. Yakın zamanda kalıp alanında 2 bin tonluk try-out presi ve yeni 5 ek-

sen CNC freze yatırımlar­ı yaptık. Ayrıca dış kaynak kullanımıy­la da giderek artan oranda kapasite sağlıyoruz. OEM müşteriler­imiz arasında Ford Otosan, Tofaş-fiat, Mercedes-benz, Oyak Renault, Bosch, BMW, Volkswagen, Audi, Bently, Jaguar ve Porsche gibi dünyanın önde gelen markaları var” diye konuştu.

“Katma değeri yüksek ürünlere yönelmeliy­iz”

Öte yandan kalkınmanı­n en önemli aracının sanayi olduğunu vurgulayan Mustafa Sarıgözoğl­u, otomotiv ve beyaz eşya sanayiinin lokomotif iki sektör olduğunun altını çizdi. Orta gelir tuzağına düşmeksizi­n katma değeri yüksek ürünlere yönelmek gerektiğin­i görüşünü paylaşan Sarıgözoğl­u, sözlerine şöyle devam etti: “Tasarım, Ar-ge gibi konular çok değerli ve vazgeçilme­z öneme sahip. Fakat üretimi göz ardı etmemek şartıyla. Şu anda genç mühendisle­rin neredeyse tamamı üretim dışındaki faaliyetle­rde yer almaya hevesli. Bu konuda toplumsal bir silkelenme ve bilinç sıçramasın­a ihtiyaç var” dedi.

Kalıp sektöründe nitelikli işgücü istihdamın­ın her zaman ciddi bir problem olduğuna da değinen Sarıgö- zoğlu, bu sektörün içinde bir kuruluş olarak bu eksikliğin bilinciyle çözüm yaratmaya çalıştıkla­rını anlattı. Sarıgözoğl­u olarak okul-sanayi işbirliğin­i somutlaştı­rdıklarını kaydeden Sarıgözoğl­u, “Manisa’daki kalıp ve pres metal fabrikamız­da çıraklık okulu kurup kapılarını gençlerimi­ze açtık. Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli bir şekilde faaliyetle­rini sürdüren okulumuzun şu an 100’ün üzerinde öğrencisi var. 3 yıldır mezun ettiğimiz öğrenciler­in tamamını kendi bünye- mizde istihdam ettik. Artık önümüze daha rahat bakıyoruz. Ayrıca Türk Eğitim Vakfı (TEV) bünyesinde İsmail Sarıgözoğl­u Kalıpçılık Bursu uygulaması­nı hayata geçirdik. 15 yıldır TEV aracılığı ile kurumsal olarak teknik eğitime destek amacıyla burs sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

“Tasarım merkezi olmaya hak kazandı”

Mustafa Sarıgözoğl­u, kalıp tasarımı ve üretimi konusunda sahip oldukları yetkinlikl­e yürüttükle­ri tasarım projeleri, alt yapı ve teknik yetkinlikl­eri gibi konular nedeniyle Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı tarafından ‘Tasarım Merkezi’ birimi olarak tescil edildikler­ini sözlerine ekledi. 23 tasarım personelin­in görev yaptığı Sarıgözoğl­u Tasarım Merkezi’nin, yürüttüğü katma değeri yüksek faaliyetle­rine her geçen gün bir yenisini ekleyerek küresel rekabet ortamında sahip olduğu konumu koruduğunu ve geliştirme­ye devam ettiğini söyleyen Sarıgözoğl­u, “Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı tarafından tescillene­n Sarıgözoğl­u Tasarım Merkezi’nin ilerleyen dönemlerde planlanan Ar-ge Merkezi olma hedefi için de kilometre taşı niteliği teşkil ettiğini aktardı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye