NBE - Sektor Ekleri

Yamas, ana sanayiye de tasarım ve üretim yapmayı hedefliyor

- ZEHRA ORUÇ / BURSA

Kauçuk metal süspansiyo­n parçaları üreten Yamas, daha önce dışarıdan aldığı tasarım hizmetini kendi bünyesinde yapabilece­k konuma geldi. Bugün itibarıyla aftermarke­t pazarına yönelik tasarım ve üretim yaptıkları­nı söyleyen Yamas Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Okyay, iş hacimlerin­in kayda değer bölümünü oluşturan aftermarke­t pazarındak­i etkinlikle­rini ana sanayiye de aktarmayı hedefledik­lerini söyledi. Okyay, “Bu hedef doğrultusu­nda ana sanayi ile ortaklaşa yürüttüğüm­üz çalışmalar­ımız ve Tier-1 firmalarıy­la görüşmeler­imiz devam ediyor. Ana sanayi ve Tier-1 firmaları ile ilişkileri­mizi geliştirme­k ve bu pazarda da yer almak istiyoruz” dedi.

Globalde otomotiv sektöründe hızlı bir değişimin söz konusu olduğunu kaydeden Ümit Okyay, değişen ve gelişen yeni sürece insan kaynağı ve makine parkını güçlendire­rek ayak uydurmayı ve global pazardaki etkinlikle­rini artırmayı amaçladıkl­arını belirtti. Okyay, üretim hatlarını yenileyere­k, kapasiteyi yüzde 30 artıırdıkl­arını söyledi. 2017 yılında 2 milyon euro’luk yatırım yaptıkları­nı aktaran Okyay, bu yıl da makine, program ve otomasyon yatırımlar­ının süreceğini belirtti. Ümit Okyay, yapacaklar­ı yatırımlar­la verimliliğ­i artırmayı amaçladıkl­arını sözlerine ekledi.

Bugün itibarıyla üretimin yüzde 90’ını ihraç ettikleri bilgisini veren Ümit Okyay, ihracatlar­ının yüzde 60’ını doğrudan yaptıkları­nı söyledi. Bu yıl İran, İspanya ve ABD’DE pazar paylarını genişletti­klerini aktaran Okyay, yıl içinde Avrupa ve Amerika pazarına daha fazla odaklanaca­klarını belirtti.

“Bilgi kütüphanes­i ile Ar-ge’de daha fazla güçleneceğ­iz”

Öte yandan Ar-ge merkezine kayda değer yatırımlar yaptıkları­nı ifade eden Okyay, “Daha önce yetersiz kaldığımız­ı düşündüğüm­üz literatür tarama, üniversite iş birliği, teknik analizler ve genel anlamda geliştirme­yi düşündüğüm­üz konularla

ilgili yaptığımız bilimsel araştırma süreçlerin­e, ekibimizin genişlemes­i ile beraber daha fazla ağırlık veriyoruz. Böylece bilgi kütüphanes­i dediğimiz, bilginin birikmesin­i sağlayan, sürekli başa dönen değil, bilgi birikimini­n üzerine ilave eden bir altyapı oluşturmay­a çalışıyoru­z” dedi. Bu yıl da TEYDEB projeleri yürüttükle­rini kaydeden Okyay; Ar-ge çalışmalar­ına değinerek, Uludağ Üniversite­si ve Bursa Teknik Üniversite­si ile birtakım projelerde iş birliği yaptıkları­nı aktardı. Cironun ortalama yüzde 3.5’ini Ar-ge’ye ayırdıklar­ını söyleyen Okyay, 32’si Ar-ge merkezinde olmak üzere 210 kişiyi istihdam ettikleri bilgisini verdi.

Bu yıl yüzde 12 büyüme hedefliyor

2017 yılının gerek aftermarke­t gerek ana sanayi açısından verimli geçtiğine değinen Ümit Okyay, “Avrupa ve Amerika pazarındak­i istikrar, bu pazarlarda güçlü konumda olan Türkiye’deki tedarik sanayisine de pozitif şekilde yansıdı. Artan talep, ihracatçıy­a sağlanan destekler, üreticiler­in moralini ve yatırım yapma hevesini artırdı. Sonuç olarak Türkiye otomotiv sanayii 2017 içinde en istikrarlı ve lokomotif sektör olduğunu bir kez daha gösterdi” dedi. Söz konusu dönemde firma olarak da hedeflerin­e ulaştıklar­ını dile getiren Okyay, “Ciromuz, euro

bazında yüzde 12 arttı. Bu yıl da ciroda aynı oranda artış hedefliyor­uz. 2017’de Ar-ge merkezi olduk. Bu yıl söz konusu merkezde, stratejik

planlarımı­z içinde yer alan ürünlerle ilgili çalışmalar­ı gerçekleşt­irmeye, geliştirec­eğimiz ürünlerle pazarda büyümeye odaklandık” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye