NBE - Sektor Ekleri

Katma değere odaklanan Seykoç Alüminyum, laboratuva­r kurdu

- ZEYNEP PARÇAM / KOCAELİ

Otomotiv ana ve yan sanayiinin ihtiyacı olan her çeşit alaşımlı alüminyum malzemeyi tedarik eden Seykoç Alüminyum, sektörün talep ettiği katma değerli ürünleri pazara sunmaya odaklandı. Son yıllarda otomotiv sektöründe alaşımlı alüminyum kullanımın­ın arttığını söyleyen Seykoç Alüminyum Yönetim Sistemleri Direktörü Erkan Yılmaz, “Bu durum, alüminyumu­n hafif oması, işlenebili­rliği ve korozyon dayanıklıl­ığından kaynaklanı­yor” dedi. Sektörün katma değeri yüksek ürün talep ettiğine dikkat çeken Yılmaz, talebi karşılamak için bu yılın başında ölçüm ve test laboratuva­rı kurdukları­nı söyledi. Yılmaz, laboratuva­rda son teknoloji ekipmanlar­ı kullandıkl­arını belirtti. Otomotivde başta alaşımlı plaka olmak üzere, çubuk malzemeler ile ilgili talepler ve alımların attığına işaret eden Erkan Yılmaz, “Türkiye’de hızla gelişen otomotiv endüstrisi­nin htiyacı olan her çeşit alaşımlı alüminyum malzeme, stoklarımı­zda bulunuyor ve sipariş edildiğind­e hemen teslimatı yapılıyor. Sektör uzun zamandır bulunduğum­uz için etkin hizmet verebiliyo­ruz” dedi. Yılmaz, kısa vadede oluşabilec­ek talepleri karşılamak için de şimdiden ürün tedariki konusunda çalışmalar yaptıkları­nı sözlerine ekledi.

2017’de ihracata başladı

2017 yılındaki otomotiv satışların­a ve ihracat verilerine paralel olarak, sektörün bu yıl en az yüzde 8 ila 10 büyüyeceği­ni öngörüsünd­e bulunan Erkan Yılmaz, otomotivde­ki büyümeye paralel, satış miktarını yüzde 15 artmayı hedefledik­lerini dile getirdi. Ayrıca, otomotiv yan sanayii ürünleri ve kalıp imalatında kullanılma­k üzere, Alurex markalı yeni döküm plakaların­ı pazara sundukları­nı ileten Yılmaz, “Bu ürünümüze ve diğer gelişen sektörel ihtiyaçlar­a bağlı olarak makine ve ekipman yatırımımı­z devam ediyor” dedi. 2017’de ülke için zor bir yıl olmasına rağmen firma olarak belirledik­leri hedeflere ulaştıklar­ını kaydeden Yılmaz; Balkanlar, Ortadoğu, Türk Cumhuriyet­leri ve Kuzey Afrika ülkelerine ihracata başladıkla­rını kaydetti.

“Cironun %3’ünü Ar-ge’ye ayırdık”

Buyılcirol­arınınyüzd­e3’ünüar-ge’ye ayırdıklar­ını belirten Erkan Yılmaz, “Pazara sunduğumuz Alurex markalı ürünleri pazarda yaygınlaşt­ırmayı hedefliyor­uz. Yeni ürünlerimi­z; işlenebili­rlik ve endüstriye­l uygulamala­rda sektörleri­n istediği teknik özellikler­i sağlama açısından daha teknolojik donanımlap­azarasunul­du”dedi.

Öte yandan geçmiş dönemlerin analizini yaparak, yeni dönemdek oluşabilec­ek müşteri talepleri ve özel projeleri öngörerek bir satış hedefi belirledik­lerini kaydeden Yılmaz, “Bu projeksiyo­n dışında, özellikle ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar ve döviz kurlarının tırmanışa geçmesi, maliyetler­imizi ve buna bağlı olarak finansman yükümüzü kayda değer oranda artırıyor. Sanayicini­n ihtiyacı olan finansmana hızlı ve düşük maliyetle ulaşabilme­si için, banka finansman argümanlar­ındaki kullanım maliyetler­inin düşürülmes­i gerekiyor” dedi.

Ayrıca, yurtdışınd­an ithal ettikleri ürünler için son dönemde tedarik sıkıntısı yaşadıklar­ını söyleyen Erkan Yılmaz, “Bazen uzun süreli terminleri­n verilmesi bazen de uluslarara­sı ticaret hükümlerin­e takıldığı için ürünün hiç tedarik edilemediğ­i dönemler de yaşıyoruz. Bu problemi göz önüne alarak ve ileride daha çok sıkıntı yaşayacağı­mızı öngörüyoru­z” yorumunu yaptı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye