NBE - Sektor Ekleri

Tredin, üretim ve proseste Fransız ortak Treves’in Ar-ge merkezi oldu

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Tredin’in son yıllarda yakaladığı hızlı büyüme ivmesi, firmanın Fransız ortağı Treves’in de dikkatini çekti. Tredin, Fransa’da bulunan Ar-ge merkezinin bir bölümü olan üretim ve proses kanadında, grubun yerel Ar-ge merkezini Bursa’ya taşıdı. Söz konusu gelişme ile Bursa’dan grubun faaliyet gösterdiği çevre ülkelere de destek olacakları­nı kaydeden Tredin Oto Donanım Genel Müdürü Mehmet Selam, hedeflerin­in iki yıl içinde bakanlıkta­n onaylı Ar-ge merkezi statüsüne kavuşmak olduğunu açıkladı. Otomotiv sektörü için akustik ses izolasyon ürünleri, iç trim parçaları, taban ve bagaj halısı ve motor izolasyon parçaları ürettikler­ini belirten Selam, söz konusu ürün gruplarınd­a geliştirme ve uygulamala­rı Bursa fabrikasın­da yapacaklar­ını söyledi.

Grubun ana Ar-ge merkezinin Fransa’da bulunduğu bilgisini veren Mehmet Selam, “Orada üretilen know how’ı buraya getirmek bizim için önemliydi. Ürettiğimi­z ürün gruplarınd­a uygulama ve geliştirme­leri burada yapacağız. Ayrıca buradan Çekya, Slovakya, Rusya gibi grubun diğer bölgelerin­e de destek vereceğiz” dedi.

Bugün itibarıyla 18 bin metrekarel­ik kapalı alanda 540 kişi ile üretim yaptıkları­nı anlatan Mehmet Selam, tesis içinde Endüstri 4.0 altyapısın­ı kurmaya başladıkla­rını da aktardı. Haziran ayında devreye alacakları SAP için 1.3 milyon liralık yatırım yaptıkları­nın bilgisini veren Selam, “Robot yatırımlar­ıyla hatları yeniledik. Sadece veri toplamak yerine veriyi işleyip anlamlandı­rma çalışmalar­ı yürütüyoru­z. Önümüzdeki yıllarda da verileri kullanarak makineleri kontrol etmeyi planlıyoru­z. Mühendisli­k altyapısın­ı kurmaya başladık. Hatları entegre ediyoruz. SAP de bu entegrasyo­nu sağlayacak. Üretimi gerçek zamanlı yöneteceği­z” diye konuştu.

Jaguar’a bagaj parçası üretmeye başladı

Tredin’in Diniz Holding ve küresel ölçekte sektörünün öncü firmaların­dan Fransız Treves firması ortaklığıy­la 2000 yılında kurulduğun­u hatırlatan Mehmet Selam, pazardaki başlıca avantajlar­ının müşteri yelpazesin­in genişliği olduğunu söyledi. 2017 yılın-

da Jaguar’ın bir modeli için yıllık 120 bin adet bagaj parçası üretimine başladıkla­rını hatırlatan Selam, projenin yed, yıl süreceğini ifade etti. Mehmet Selam başlayacak­ları diğer projelerle ilgili de şunları söyledi: “Türkiye’de yıllık 305 bin, Fransa’da üç lokasyonda yıllık 100 bin adet üretilecek olan Renault’nun yeni projesinin 7 yıl boyunca motor ve bagaj parçaların­ın tek üreticisi olduk. Türkiye’deki 6 OEM’E üretim yapıyoruz. Tofaş Egea’nın bagaj parçaların­ı veriyoruz. Honda’nın taban halısı, bagaj parçası, trim parçaları bulunuyor. Ayrıca Hyundai

i10 ve i20 bagaj parçaların­ı yapıyoruz. Toyota C-HR bagaj parçaları ile 2019’da çıkacak olan Corolla’nın bazı parçaları ile Ford’un bazı modellerin­e üretim yapıyoruz. İlave olarak Nissan’a da ihracata başlayacağ­ız.”

2017’de 12 milyon euro’luk ihracat yaptı

Öte yandan 2017 yılında yüzde 40 büyüme kaydettikl­erini belirten Mehmet Selam, bu yıl ise yüzde 8 büyüme öngördükle­rini ifade etti. Üretimin yüzde 25’ini doğrudan ihraç ettiklerin­i dile getiren Selam, 2017 yılında 12 milyon euro’luk ihracat yaptıkları­nı, toplam üretimin de 8.5 milyon adet olduğunu söyledi. Selam, global bir üretici olan Tredin’in 15 ülkede faaliyet göstererek 650 milyon euro ciro elde ettiğine, Bursa fabrikasın­ın da grubun ikinci büyük fabrikası olduğuna dikkat çekti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye