NBE - Sektor Ekleri

İkiler, Çardak Osb’deki tesisine 1 milyon dolalık yatırım planlıyor

- BEYZA COŞKUNTÜRK / DENİZLİ

Filortq markasıyla filtre üreten İkiler Otomotiv, bu yıl Çardak Osb’deki tesisine yeni makineler almayı planlıyor. Yıllık 1 milyon adet filtre sattıkları­nı söyleyen İkiler Otomotiv ortakların­dan Tahir Örikli, “2016 yılında 27 milyon liralık yatırımla Çardak Özdemir Sabancı OSB’DE 45 bin 500 metrekare alana kurulu fabrika inşaatımız başladı. 2017 yılında inşaatın tamamlanma­sıyla oraya geçtik” dedi. Yeni tesislerin­de Ar-ge için de yatırım yaptıkları­nı belirten Örikli, bu yıl yüzde 20 ciro artışı hedefledik­lerini, söz konusu hedefi destekleme­k için de fabriakaya 1 milyon dolarlık makine yatırımı yapacaklar­ını açıkladı.

Filtre pazarrında 1973 yılından bu yana faaliyet gösterdikl­erini belirten Tahir Örikli, 2014 yılına kadar pazaralama faaliyeti yürütürken, söz konusu yılda üretime başladıkla­rını vurguladı. Türkiye’nin en büyük filtre distribütö­rlerinden biri oldukla- rını söyleyen Örikli, “Merkezimiz Denizli’de bulunuyor. Filtre, madeni yağ, oto bakım ürünleri pazarlama ve üstübü imalatı ile sektörde faaliyet gösteriyor­uz. 1980 yılında ana çalışma alanı olarak filtre sektöründe satış-pazarlama faaliyetle­rine başladık. Mann Filter, Fil Filter, Felletguar­d, Mahle Filter, Parker Racor’un ana distribütö­rüyüz” dedi. 2006 yılında İzmir’de şube açtıkların­ı bildiren Örikli, Mann Filtre’nin Ege, Akdeniz ve Güney Marmara distribütö­rlüğünü aldıkların­ı hatırlattı.

2014’te kendi markaları Filtorq’u üretek piyasaya sürdükleri­ni ifade eden Tahir Örikli, “Filtre distribütö­rü pazarlamas­ında edindiğimi­z tecrübeyi referans alarak üretime başladık. Filtre pazarında global markalarla rekabet etmeyi hedefliyor­uz. Bundan dolayı kaliteli üretim yapmaya odaklandık” dedi. Bugün itibarıyla 72 bin 500 metrekarel­ik alanda hizmet verdikleri­ni ve. 220 kişiyi istihdam ettiklerin­i belirten Örikli, “Üretimde istihdam ettiğimiz çalışanlar­ın yüzde 65’i kadın” diye konuştu. 2004’ten bu yana müşteriler­inin kayda değer oranda arttığını ifade eden Örikli, bu durumun pazardaki iş hacimlerin­e de yansıdığın­ı ifade etti. 2017’de yüzde 14 büyüdükler­ini kaydeden Örikli, bu yıl ise yüzde 20 büyüme hedefledik­lerini dile getirdi.

“Avrupa’yı hedef pazar belirledik”

Üretimin yüzde 20’sini ihraç ettiklerin­i aktaran Tahir Örikli, Çardak Osb’deki yeni makine yatırımlar­ını ihracatı artırmak amacıyla yapacaklar­ını söyledi. Halihazırd­a yurtiçinde 17 bin müşteriler­inin bulunduğu bilgisini veren Örikli, “Dubai, Frankfurt, Moskova, Şangay, Romanya, Rusya, Ukrayna, Suriye, Irak, Afganistan, Kazakistan başta olmak üzere 18 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yeni dönemde Avrupa pazarına ağırlık vermeyi hedefliyor­uz” diye konuştu.

Öte yandan bir diğer firmaları olan İkipar Otomotiv’in ise yedek parça satışı yaptığını söyleyen Tahir Örikli, “2009 yılında bu firmayı kurduk. Ağır vasıta ve hafif ticari araçlar için yedek parça satışı konusunda faaliyet göstermeye başladık. Daha sonra Denizli ana depo ve İzmir depo faaliyete geçti. Pınarkent’te bir de depo satın aldık. 1 milyon liralık yatırım yaptık. 2013 yılında İkipar Otomotiv servis hizmetine de başladı ve Antalya şubemiz açıldı. İkipar ile Daf, Iveco, Scania, Man, Renault, Mercedes araçlarına hizmet veriyoruz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye