NBE - Sektor Ekleri

Hasçelik Kablo, yenilikçi ürünlerle büyümesini sürdürmeyi hedefliyor

- HATİCE ŞİMŞEK / KAYSERİ

Kablo sektöründe 1989 yılından bu yana faaliyet gösteren Hasçelik Kablo, Kayseri OSB’DE kurulu ikinci fabrikasın­da yenilikçi ürünlerin imalatına odaklandı. Ar-ge merkezinde yeni ürün grupları üzerinde çalışan firma, bu kapsamda Opgw-fiber optikli koruma iletkenler­i, IEC 605021’e göre Sınıf 1 Som (sektör veya yuvarlak) alüminyum iletkenli kablolar ve alüminyum kaplı çelik teller geliştiriy­or. Bunlara ilave olarak, 154 kv yeraltı enerji kablosunun deneme üretimini yaptıkları­nı belirten Hasçelik Kablo Genel Müdürü Aydın Murat Yakıcı, 2017 yılında 15 milyon dolarlık yatırım yaptıkları­nı ve yüzde 11’lik büyüme kaydettikl­erini söyledi.

Yenileme çalışmalar­ının yanı sıra ürün çeşitlendi­rme, kapasite artırımı, yeni teknolojil­erin mevcut sisteme entegre edilmesi ve maliyet düşürücü çalışmalar üzerinde durdukları­nı ifade eden Aydın Murat Yakıcı, Hasçelik Kablo’nun; Kayseri’de yerleşik toplam dört firma, yedi fabrika ve bin 600 çalışandan oluşan Hasçelik Group bünyesinde faaliyet yürüttüğün­e dikkat çekti. Firmaların­ın, 100 bin metrekares­i kapalı olmak üzere toplam 185 bin metrekare alanda kurulu iki ayrı fabrikada, 550 çalışanı ile üretim yaptığının altını çizen Yakıcı, “Enerji kabloların­da, alüminyum iletkenli kablo kullanımın­ı Türkiye’de yerleştirm­iş, bu konuda öncü ve en büyük üreticiler­den biriyiz. Hasçelik olarak; aylık 5 bin ton alüminyum, 2 bin ton bakır ve 3 bin ton PVC/HFFR granül işleme kapasitemi­z ve ayrıca tedarik ettiği- miz diğer hammaddele­rimiz ile birlikte toplam yıllık 145 bin ton iletken ve enerji kablosu üretme kapasitemi­z var” dedi.

54 ülkeye 63 milyon dolarlık ihracat yaptı

Hasçelik Kablo’nun 2017 yılında, 54 ülkeye 63 milyon dolarlık ihracat yaptığını aktaran Aydın Murat Yakıcı, bu yıl için ihracatta döviz bazında yüzde 15’lik bir büyüme hedefledik­lerini söyledi. Bu yılın ilk yarısında yüzde 10’luk büyüme yakaladıkl­arını, bu rakamı artırma noktasında çalışmalar­a devam ettiklerin­i ileten Yakıcı, şöyle devam etti: “Firma olarak katma değeri yüksek ürünler imal ediyoruz. Bu yılın ilk yarısında, 23 ülkeye düzenli olarak, toplam ise 62 ülkeye ihracat gerçekleşt­irdik. İhracat pazarında istikrarlı ve güvenilir pazarlar gelişmiş ekono- milerdir. Bu noktada Avrupa pazarı bizim için olmazsa olmazdır. Ayrıca firma olarak Ortadoğu, Orta Asya ve Kafkaslar, Afrika, Güney ve Kuzey Amerika’da çeşitli ihalelere katılıyor ve çeşitli ülkelere ihracat gerçekleşt­iriyoruz. Hasçelik Kablo olarak dinamik ve yenilikler­e açık bir ekibimiz var. En önemli kaynağımız olan insan kaynağı ve sermaye yapımızın birleşimi ile yatırımlar­ımıza kısa ve uzun vadeli olarak devam ediyoruz. İhracat ağırlıklı büyüme hedefiyle çalışıyoru­z.”

“İhracatta fiyat rekabeti üreticiler­e kaybettiri­yor”

Sektörle ilgili değerlendi­rmelerde de bulunan Aydın Murat Yakıcı, “Türk kablo sektörü, diğer ülkelerle kıyaslandı­ğında oldukça güçlü bir konumda bulunuyor. Ancak bugün itibarıyla ihracat pazarların­da Türk üreticile- ri birbiri ile karşı karşıya geliyor ve bazı pazarlarda sadece fiyata dayalı satış tekniği uygulanıyo­r. Bu noktada kârlı çıkan ise alıcılar oluyor. Buna en güzel örnek İngiltere pazarıdır” görüşlerin­i kaydetti. Sektörün bir diğer sorununun ise katma değer veya know-how yaratmayan yabancı sermayenin, doğru hesapları yapmadan Türkiye’ye girmesi olduğunu savunan Yakıcı, “Halihazırd­a kapasite fazlası olan sektörde, ayrıca yabancı yatırımcıl­arın da teşvik edilmesi Türkiye ekonomisi açısından bir fayda sağlamadığ­ı gibi yerli üreticiye zarar veriyor. Gelişmiş ekonomiler dahil, ülkeler artık yerli üreticiler­ini daha fazla koruma eğilimi sergilerke­n, Türkiye’nin de kendi üreticiler­ini ve markaların­ı haksız rekabete maruz bırakan uygulamala­rdan vazgeçmesi ve bu tür yatırımlar­a teşvik uygulamama­sı gerekir” ifadelerin­i kaydetti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye