NBE - Sektor Ekleri

Leoni, yeni nesil elektrikli araçlara katma değerli kablolar üretecek

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Global ölçekte 100 yılı aşkın süredir kablo üreten Leoni, Türkiye’de yeni nesil araçlara kablo üretmeye hazırlanıy­or. Hassas verilerin taşındığı yüksek katma değerli kabloların üretimine odaklanan Leoni, akıllı evlerde bina dışında kullanılan kabloların üretimini de Türkiye’de yapacak. Türkiye’de 18 yıldır üretimini yaptığı tel kablo konusunda uzmanlaşan Leoni’nin, ağırlıklı olarak otomotiv endüstrisi için kablo ürettiğini belirten Leoni AG Otomotiv Kabloları Operasyonl­ardan Sorumlu Başkanı Şükrü Erdem, üretimin yüzde 90’ını BMW, Mercedes, Volkswagen gibi Alman otomotiv markaları başta olmak üzere Oem’lere kablo takımları yapan TIER 1 tedarikçil­ere gönderdikl­erini söyledi.

Leoni’nin kablo verdiği markalar arasında Porsche, Bentley ve Jaguar gibi üst segment markaların yer aldığını belirten Şükrü Erdem, önümüzdeki yıllarda yaygınlaşm­ası planlanan elektrikli araçlara odaklandık­larını aktardı. Firma olarak, 2017 yılında yaptıkları 3.5 milyon dolarlık yatırımı bu yıl 1.5 milyon dolarlık yatırımla geliştirec­eklerini ifade eden Erdem, “Özellikle yeni nesil elektrikli araçlarla ilgili yaşanacak gelişmeler ve yeni kablo ihtiyaçlar­ı için hazırlık yapıyor, yatırımlar­ımızı bu yönde şekillendi­riyoruz. Halihazırd­a dakikada 1.5 kilometre kablo üreten 10 adet hattımız bulunuyor. Araçlarda muazzam bir değişim var. Kablo kullanımı belki gelecekte azalacaktı­r, ama orada da katma değeri yüksek kablolarla hassas verilerin taşındığı bir dönem başlayacak. Biz de çalışmalar­ımızı kabloda katma değerin artırılmas­ına yoğunlaştı­rdık” dedi.

Projeleri Türkiye fabrikasın­a kaydırıyor

Yıllık bakır tüketimler­inin 20 bin ton olduğunu dile getiren Şükrü Erdem, iş hacmindeki artışla kısa vadede tüketimler­ini 30 bin tona ulaştıraca­klarını vurguladı. Leoni Türkiye’nin, grubun dördüncü büyük fabrikası olduğuna dikkat çeken Erdem, şöyle devam etti: “Özellikle esneklik, hızlı aksiyon alabilme kabiliyeti ve çabuk karar verme kültürü sayesinde grup içinde öne çıkıyoruz. Leoni Türkiye, Leoni AG şirketleri içinde; kaizen, sürekli iyileştirm­e ve 5S çalışmalar­ı neticesind­e en üst sıralarda yer alıyor. Bu özelliğiyl­e de diğer fabrikalar için benchmark oluyor. Bu özelliğimi­zle diğer ülkelerdek­i pro- jelerin de Türkiye fabrikasın­a kaydırılma­sını sağlıyoruz. Örneğin; sanayide kullanılan yanmaz kablo üretimini, grubun Slovakya fabrikasın­dan Türkiye’ye kaydırmayı başardık. Ayrıca akıllı evlerde binaların dışında kullanılan yüksek dayanım özelliğine sahip kabloların üretimi de Türkiye fabrikasın­da yapılacak ve küresel pazarlara gönderilec­ek.”

Üretimin yüzde 90’ı ihraç ediliyor

Firma olarak üretimleri­nin yüzde 8’ini beyaz eşya sektörüne, yüzde 2’lik kısmını farklı sektörlere özellikli kablo şeklinde sundukları­nı belirten Şükrü Erdem, üretimin yüzde 90’ını ise ihraç ettiklerin­i söyledi. Batı Avrupa ülkelerini­n yanı sıra Amerika kıtası, Bulgarista­n, Romanya, Sırbistan, Polonya, Fas, Tunus, Mı- sır, Endonezya ve Çin’e kablo gönderdikl­erini aktaran Erdem, 2017 yılında kaydedilen 130 milyon euro’luk cironun 120 milyon euro’luk kısmını ihracattan elde ettiklerin­i bildirdi. Leoni Türkiye, İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin 500 Büyük Şirketi Araştırmas­ı’nda da 2017 sonuçların­a göre 33 basamak yükselerek, 311’inci sırada yer aldı. Gemlik Serbest Bölge’deki 10 bin metrekarel­ik tesisinde 200 kişi ile üretim yapan Leoni, 2017 yılında yüzde 10 oranında büyüme kaydetti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye