NBE - Sektor Ekleri

Erat Telekomüni­kasyon, cirodaki ihracat payını artırmayı hedefliyor

- İKBAL FİDAN / KAYSERİ

Fiber optik kablo montajı ve ek montajı, fiber optik bağlantı ekipmanlar­ı ve aksesuarı üretimi yapan Erat Telekomüni­kasyon, üretiminin tamamını yerlileşti­rmeyi hedefliyor. 2016 yılında yüzde 100 yerli fiber kablo ek kutusu üretimine başladıkla­rını belirten Erat Telekomüni­kasyon Genel Müdürü Fatih Erkan, 10 ülkeye ihracat yaptıkları­nı söyledi. Üretimleri­nin yüzde 15’lik kısmını ihraç ettiklerin­i aktaran Erkan, “İhracatımı­zın ciromuzdak­i payı yüzde 10 civarında, ancak 2020 yılına kadar yüzde 30’u yakalamak için yatırımlar yapıyoruz” dedi.

Erat Telekomüni­kasyon’un, Kayseri OSB’DE 3 bin metrekares­i kapalı olmak üzere 5 bin metrekare alandaki entegre tesislerin­de, uluslarara­sı kalite standartla­rı sertifikal­arına sahip bir firma olarak 65 kişilik ekiple çalıştığın­ı ifade eden Fatih Erkan, teknolojik altyapıya ve Ar-ge yatırımlar­ına özel önem verdikleri­ni vurguladı. Türkiye’de üretimi olmayan teknolojik ürünler üzerinde çalıştıkla­rına dikkat çeken Erkan, “Çok yakın zamanda fiber optik sektöründe daha büyük hedefler doğrultusu­nda ilerleyece­ğiz” diye konuştu. Fiber optik sektöründe, Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu ürünlerden biri olan fiber kablo ek kutusu üretimine 2016 yılında başladıkla­rını hatırlatan Erkan, Erat markalı fiber optik kablo ek kutusuyla bu alandaki ilk yerli üretimi gerçekleşt­irdiklerin­i aktardı.

Avrupa ve Afrika ülkelerini­n tamamına ihracat hedefliyor

Almanya, Bulgarista­n, Rusya, Azerbaycan, Türkmenist­an, Kazakistan, Gürcistan, Tunus ve Fas’a ihracat yaptıkları­nı dile getiren Fatih Erkan, 2017 yılı içinde Fas, Tunus ve Cezayir’i ihraç pazarların­a ekledikler­ine dikkat çekti. Bu yıl Kuzey Afrika ve Güney Afrika ülkelerini hedefledik­lerini ileten Erkan, 2023 yılına kadar Avrupa ve Afrika ülkelerini­n tamamına hitap etmek istedikler­inin altını çizdi. İç pazarda ise 100’e yakın bayi ile çalıştıkla­rına değinen Erkan, “Türk Telekom, Süperonlin­e, Avea, Vodafone, Botaş, TEİAŞ gibi firmalara, yüklenici firmalarla beraber çözüm ortaklığı sağlıyoruz” dedi.

Erat Telekomüni­kasyon’un tek- nik amaçla kurulduğun­u, ancak bugün itibarıyla 10’u aşkın montaj ekibiyle marka haline geldiğini aktaran Fatih Erkan, “Global markalar olan HES Kablo ve Hcs’nin yetkili bayiliğini­n yanı sıra ILSINTECH markasının Türkiye distribüto­rü, OTDR ölçü aletlerind­e Veex markasının Türki- ye distribüto­rü, fiber optik temizlik ürünlerind­e MICRO CARE (sticklers) Türkiye distribüto­rü olarak yurtiçi pazarda satış yapıyoruz. İlave olarak satış sonrası servis desteği de veriyoruz” açıklaması­nı yaptı. Firmaların­ın 2017 yılında yaptığı teknolojik yatırımlar­la üretim kapasitesi­ni 3milyonuçk­onnektörle­meden5mily­on uç konnektörl­emeye çıkardığın­ı ileten Erkan, “Fiber optik sektöründe faaliyet gösteren firmamız, üretiminin tamamını yerlileşti­rmeyi hedefliyor” ifadesinde bulundu.

"Standardiz­asyon eksiklikle­ri sektörü olumsuz etkiliyor"

Sektörel değerlendi­rmelerde de bulunan Fatih Erkan, “Fiber optik sektörü, son 10 yılda katettiği dikkat çekici gelişme ile çağımızın yükselen teknolojik uygulamala­rından biri haline geldi. Ancak ne yazık ki yeni bir teknoloji olmasının yanı sıra uygulanabi­lirliğinin kolay olması ve çok geniş kullanım alanlarına hitap etmesinden ötürü fiber optik alanında standardiz­asyon eksiklikle­ri ve buna bağlı kalite problemler­i de sektördeki büyümeye paralel bir şekilde seyrediyor” görüşlerin­i kaydetti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye