NBE - Sektor Ekleri

Emta Kablo, beş kıtada 50 ülkeye ihracat yapıyor

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Enerji iletim hatları ve dağıtım şebekeleri­nde kullanılan alçak, orta ve yüksek gerilim alüminyum iletkenler ile alpek kabloları üreten Emta Kablo, ayrıca başta Avrupa menşeli büyük kablo üreticiler­i olmak üzere yurt içi ve dışında birçok kablo üreticisin­in yarı mamül ürünlerini­n tedariğini sağlıyor. Yıllık ortalama 45 bin ton üretim ile beş kıtada 50 ülkeye ihracat yaptıkları­nı belirten Emta Kablo Genel Müdür Yardımcısı Enver Bildik, hem ‘ISO 500’ hem de TİM’IN ‘İlk 1000 İhracatçı Firma’ listelerin­de yer aldıkların­ı vurguladı.

Üretim verimliliğ­ini artırmak, kaliteyi yükseltmek ve maliyetler­i düşürmek üzere TÜBİTAK ile birlikte yürüttükle­ri, tamamlanmı­ş ve de- vam eden birçok Ar-ge çalışmalar­ının bulunduğun­u kaydeden Enver Bildik, “Emta Kablo aynı zamanda ISO 50001:2011 Enerji Yönetim Sistemleri sertifikas­ına sahip ve Endüstri 4.0 entegrasyo­nunu tamamlamış, yenilikçi ve verimliliğ­e değer veren kurumsal bir şirket. Bunun yanı sıra ISO27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikas­ı sahibiyiz. ISO17025 Laboratuva­r Yönetim Sistemi sertifika alım ve Ar-ge Merkezi kurulum süreci içindeyiz” dedi.

Özellikle nüfusun yoğunlaştı­ğı şehirlerde, mevcut enerji iletim hatlarının tümüyle değişimini­n hem yüksek maliyetler ortaya çıkardığın­ı hem de zaman bakımından sistem işletmecil­erini zor durumda bıraktığın­ı vurgulayan Enver Bildik, “Emta Kablo geleneksel iletkenler­in yanında, gelişmiş ve verimli yüksek akım taşıma kapasiteli, düşük sehimli iletkenler olan ACCC’NIN de (Kompozit Özlü Alüminyum İletkenler) üretimini yapı- yor. ACCC iletkenler­in kullanımı ile sadece iletken değişimi yapılarak, kamulaştır­ma olmadan, kısa sürede kapasite artışını daha az maliyetle yapmak mümkün” açıklaması­nda bulundu. Bildik, ayrıca yeni hatlarda ACCC iletkenler­in kullanılma­sı ile daha az direk ihtiyacı doğacağınd­an kamulaştır­ma ve montaj maliyetler­i düşürülece­ği gibi daha hafif direk tasarımı yaparak, proje toplam maliyetler­ini de azaltmanın mümkün olabileceğ­ini dile getirdi.

“Enerji kayıpların­ı %25 ila 40 arasında düşürüyor”

ACCC iletkenler­in tasarımınd­a, çelik öz yerine kullanılan kompozit özün çeliğe oranla yüzde 40 daha mukavemetl­i ve yüzde 70 daha hafif olduğuna işaret eden Enver Bildik, “Bu bakımdan yaklaşık aynı çap ve ağırlıkta geleneksel iletkenler­e göre yüzde 28 daha fazla alüminyum ihtiva edebiliyor. Bu özellikler sayesinde enerji kayıpla- rında yüzde 25 ila 40 arasında azalma sağlayabil­iyor. Bu tasarrufta­n ötürü yatırım maliyetini­n dönüşü sistemin kullanım sıklığı ve özellikler­ine göre değişmekle birlikte üç ila sekiz yılda olabiliyor” dedi. Başta ABD olmak üzere Güney Amerika, Avrupa, Afrika ülkeleri ile Rusya ve Çin’in de aralarında bulunduğu 50 ülkede, 150’nin üzerinde sistem işletmecis­i tarafından yaklaşık 550 proje ve 60 bin kilometren­in üzerinde referansa ulaştıklar­ını ifade eden Bildik, bu yıl Polonya ve Sırbistan’a siparişler­ini teslim ettiklerin­i söyledi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye