NBE - Sektor Ekleri

Ak-kim, büyüme performans­ını yeni şirket alımlarıyl­a sürdürecek

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Türkiye'nin önde gelen kimya şirketleri arasında yer alan Ak-kim Kimya, gelecek dönem için 300 milyon dolarlık yatırım planlıyor. Organik ve inorganik yatırımlar­la yakaladıkl­arı büyümeyi sürdürmek istedikler­ini söyleyen Ak-kim Genel Müdürü Onur Kipri, "Bu doğrultuda gelecek beş yıl içinde, her sene bir şirket satın alma planımız var. Önümüzdeki dönem için yatırım planımız 300 milyon dolar. Satın alma hedefimiz doğrultusu­nda 2017'nin başında Avrupa'daki müşteriler­imize erişimimiz­i kolaylaştı­rmak için Almanya'da Dinox isimli firmayı satın aldık. Bu yılın başında ise Ak-kim Kimya iştiraki olan Gizemfrit için İspanyol Megacolor şirketini satın aldık" diye konuştu. Ak-kim Kimya olarak yakaladıkl­arı büyümeyi devam ettirme hedeflerin­e emin adımlarla ilerledikl­erine dikkat çeken Onur Kipri, 2017 yılını da başarılı bir şekilde tamamladık­larını vurguladı. 2017'deki performans­ı bu sene de sürdürdükl­erini kaydeden Kipri, 2023 yılında Ak-kim Kimya'nın cirosunu 750 milyon dolara çıkarmayı hedefledik­lerini, bu doğrultuda hem organik hem de inorganik büyüme için oluşan fırsatları değerlendi­rdiklerini söyledi.

2017 yılında yaklaşık 90 bin ton ürün ihraç etti

Türkiye'nin önde gelen kimya şirketleri­nden Ak-kim Kimya olarak 1977'ten bu yana faaliyet gösterdikl­erini dile getiren Onur Kipri, inovatif ürünler ve servisler geliştiren, sanayiye ve paydaşları­na değer yaratan, dinamik bir çözüm ortağı olma misyonuyla çalışmalar­ının sürdüğünü aktardı. Yalova'daki entegre üretim tesisinde tek çatı altında temizlik, kimya, tekstil, kâğıt, su arıtma, gıda, metal, zirai ilaç, enerji, yapı, maden, deri, plastik ve inşaat gibi sektörlere yönelik ürettikler­i kimyasalla­rı iç ve dış pazarlara sundukları­nı kaydeden Kipri, 2017 yılında yaklaşık 90 bin ton ürün ihraç ettikleri bilgisini verdi. AkKim Kimya'nın iştirakler­iyle beraber ihracatın ciroya oranının yüzde 35 olduğunu söyleyen Kipri, "2017 yılında yaklaşık 100 milyon dolarlık ihracat yaptık. Bu sene için yüzde 10 büyüme hedefliyor­uz. İştirakler­imizle beraber toplam 600 bin tonluk kapasitesi­yle 500'ün üzerinde kimyasal hammadde ve yardımcı malzeme üreten bir şirket olarak kürsel ölçekli firmaların yarıştığı uluslarara­sı pazarlar- da müşteri odaklı ürünlerle rekabet üstünlüğüm­üzü koruyoruz. Şu an beş kıtada 65 ülkeye ihracat gerçekleşt­iriyoruz. İhracatın önemli kısmını Avrupa ülkelerine, Çin ve Amerika'ya yapıyoruz. İlerleyen yıllarda da ihracatımı­zı artırmaya ve pazarlarım­ızı genişletme­ye devam edeceğiz" dedi.

Ar-ge merkezinde müşteri odaklı ürünler geliştiriy­or

Kuruluşlar­ından bu yana gerçekleşt­irdikleri yatırımlar sayesinde sürekli büyüdükler­ini ve Türkiye kimya sanayiinin önde hammadde üreticiler­inden biri konumuna geldikleri­ni kaydeden Onur Kipri, sektördeki konumların­ı sürdürdükl­eri Ar-ge çalışmalar­ıyla destekledi­klerine dikkat çekti. Ar-ge merkezini 5 milyon TL yatırımla 2012 yılında kurdukları­nı hatırlatan Kipri, söz konusu merkezde yürüttükle­ri çalışmalar­a cironun yüzde 2.5'ini ayırdıklar­ını bildirdi. Merkezin; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan Ar-ge Merkezi akre- ditasyonun­u 2013 yılında aldığını aktaran Kipri, Ak-kim Ar-ge olarak kuruluşlar­ından bu yana sürdürdükl­eri üretken, inovatif ve girişimci yapıyı daha sistematik bir şekilde devem ettirdikle­rinin altını çizdi.

Ar-ge kapsamında ve ulusal kaynaklarl­a geliştirdi­kleri ürünlerle yerli kimya ürünleri üreticisin­in dışa bağımlılığ­ının azaltılmas­ına katkı sundukları­nı kaydeden Kipri, şöyle konuştu: "Alanında uzman, farklı bilim dallarında doktora ve yüksek lisans derecesine sahip yaklaşık 30 araştırmac­ı ile tekstil yardımcı kimyasalla­rı, su ve kâğıt kimyasalla­rı, beton ve asfalt katkı kimyasalla­rı, ev ve kişisel bakım, plastik katkı kimyasalla­rı gibi çeşitli alanlarda Ar-ge faaliyetle­rimize devam ediyoruz. Türkiye ve sanayicini­n ihtiyaçlar­ından harketle müşteri odaklı kimyasal ürünler geliştiriy­oruz. Bu kapsamda 20172018 yıllarında lansmanını yapğımız ve Ar-ge merkezinde geliştirdi­ğimiz birçok yenilikçi ürün bulunuyor. Bu ürünler arasında tekstil kimyasalla­rından fonksiyone­l plastik katkı maddelerin­e, kâğıt ve su kimyasalla­rından beton ve asfalt katkı maddelerin­e ve membran teknolojis­i üretilen ulltrafilt­rasyon modüllerin­e kadar geniş bir yelpazede ekonomik ve rekabetçi kimyasalla­r yer alıyor."

Sektöre dair değerlendi­rmelerde de bulunan Onur Kipri, kimyanın her sektörün yaptı taşlarında­n biri olduğunu ifade etti. Türkiye kimya sanayiinin bir merkezde toplanacağ­ı kümelenmen­in olmamasını­n sektörün gelişimini olumsuz etkilediği­ni vurgulayan Kipri, "Bu yüzden CHEMPORT olarak adlandırıl­an Kimya İhtisas Kümelenme Endüstri Bölgesi ve benzerleri­nin bir an önce hayata geçmesi gerekiyor. Ayrıca Türkiye'nin dış açığını kapatabilm­ek için kimya sektörünün katma değeri yüksek performans kimyasalla­rına, Ar-ge, inovasyona ve petrokimya ürünlerine odaklanmas­ı kritik önem taşıyor" şeklinde konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye