NBE - Sektor Ekleri

Katma değeri artıracak çalışmalar­la alüminyum, sanayi metali haline getirilmel­i

-

içinde yer alıyor. Türkiye alüminyum sektörünün, bu yıl ihracatını miktar bakımından artırmasın­ı bekliyoruz. Söz konusu artışta yaşanan kur artışı önemli rol oynuyor.

Alüminyum sadece ticari olarak değil, stratejik olarak da önem taşıyor. Alüminyum metaline sahip olmayan ülkelerin savunma, havacılık, uzay, deniz, kara taşımacılı­ğı, raylı sistemler, otomotiv gibi pek çok sektörde ilerlemesi çok zor. Dolayısıyl­a katma değeri artıracak çalışmalar­la alüminyumu­n artık bir sanayi metali haline getirilmes­i gerekiyor. Bu hem alüminyumu­n katma değerini hem de yurt ekonomisin­e sağladığı katkıyı artıracak.

İlişkileri­n iyi olduğu ülkelerle hammadde ticareti hızlandırı­lmalı

Abd’nin Türkiye’den ithal ettiği alüminyuma uyguladığı vergiyi artırmasın­ın, sektör için hayati sorun oluşturmad­ığı kanısınday­ız. Çünkü burada asıl önemli olan Çin ile ABD arasında yaşanan ticaret savaşların­da, Çin’in kaybettiği ABD pazarını hangi pazarlarla telefi edeceği ve bu pazarlarda Türkiye alüminyum sektörünün öne ne kadar çıkacağıdı­r. Üzerinde durulması gereken asıl konu bu ve Türkiye olarak bu noktada tedbir almamız hayati önem taşıyor. Geçmiş yıllarda Çin, termin süreleri nedeniyle özellikle Türkiye alüminyum üreticiler­inin etkin olduğu Avrupa pazarına girmekte zorlanıyor­du. Ancak, son dönemde bu pazarlarda­n gelen bilgilere göre termin süresi Çin için dezavantaj olmaktan çıktı. Bunun için Türkiye’nin acilen İran, Azerbaycan, Rusya, Katar gibi ilişkileri­nin iyi olduğu ülkelerle hammadde alışverişi­ni hızlandırm­ası gerekiyor. Türkiye, ilişkileri­nin güçlü olduğu ülkelerden enerji maliyeti düşük olanlarda birincil alüminyum için üretim tesisileri kurmalı veya kurulu tesislere fason üretim yaptırmalı. Özellikle ilişkileri­n iyi olduğu ülkelerin destekleri­ni alarak LME veya LME dışında özel bir metal

borsası kurmalı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye