NBE - Sektor Ekleri

Assan Alüminyum, katma değerli ürünlerle dışa bağımlılığ­ı azaltacak

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Büyüme stratejisi ve yatırım planlarını katma değeri yüksek ürünlere yönelik kurgulayan Assan Alüminyum, Türkiye'nin ilk alüminyum sıcak haddeleme tesisini kuracak. Bu yılın ilk yarısında direkt soğutmalı slab döküm ve sıcak haddeleme yöntemiyle alüminyum yassı mamul üretim yatırımı için

Proje Bazlı Teşvik Sistemi'ne dahil oldukların­ı söyleyen

Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör, proje kapsamında Karasu’da yeni tesis yatırımı planladıkl­arını bildirdi. Güngör, "Yassı alüminyum ürün tedariğini bugün tamamen ithalatla karşılayan havacılık, otomotiv ve savunma sanayii gibi bazı stratejik sektörler, bu tesis sayesinde yerli, güvenilir ve düzenli bir kaynaktan ihtiyaçlar­ını temin edebilecek" dedi.

Karasu yatırımını­n diğer projelere de katkı sunacağını belirten Göksal Güngör, tamamı ithalat yoluyla karşılanan nitelikli alaşımlard­an yassı mamullerin yerli ikamesi ile Türkiye'deki ithalat kalemini azaltıp, dış ticarete pozitif yönlü katkı sağlamayı hedefledik­lerini vurguladı. Göngör, öte yandan ileri teknoloji ürünü yüksek katma değerli söz konusu ürünlerle ihracatı daha da artırıp, global pazarda konumların­ı güçlendire­ceklerine dikkat çekti.

Kibar Holding çatısı altında 1988 yılında kurulan Assan Alüminyum'un, halihazırd­a İstanbul Tuzla ve Kocaeli Dilovası tesislerin­de yıllık 300 bin tona ulaşan kapasitesi­yle Türkiye’nin yassı alüminyum sektörünün önde gelen firmaların­dan biri olduğunu kaydeden Göksal Güngör, ayrıca Avrupa’nın ilk üç alüminyum folyo üreticisin­den biri oldukların­ı söyledi. Yaklaşık bin 500 çalışan ile rulo, levha, folyo ve boyalı rulo ürünleriyl­e distribütö­r, inşaat, ulaşım, dayanıklı tüketim ve ambalaj gibi pek çok sektöre hizmet verdikleri­ni aktaran Güngör, 2017 yılında döküm ve folyo üretim kapasitele­rini artırmaya yönelik yatırımlar gerçekleşt­irdiklerin­i açıkladı. Dilovası’nda gerçekleşt­irdikleri iki yeni döküm hattı, yeni folyo haddesi ve folyo tav fırınları yatırımıyl­a üretim kapasitesi­ni artırdıkla­rını bildiren Güngör, yüksek hızlı ve ileri seviye otomasyon sistemli yeni folyo hadde yatırımını­n devreye girmesiyle özellikle ambalaj sektöründe yüksek katma değerli ürünlere yöneldikle­rini ve yatırımlar­ının sonuçların­ı almaya başladıkla­rını vurguladı. Göngör, son-

raki aşamada ek folyo haddeleri ve düşük kalınlıkla­rda üretim yapabilen bir soğuk haddenin, üzerinde çalıştıkla­rı projeler arasında yer aldığını açıkladı. 2017 yılı performans­larında da değinen Güngör, "2017'de yurtiçinde yüzde 8 büyüdük. 2017'yi, gerçekleşt­irdiğimiz 265 bin 500 tonluk sevkiyat ile başarılı şekilde tamamladık. Bu yıl, çıtayı daha da yükseltere­k 281 bin tonluk sevikiyat gerçekleşt­irmeyi hedefliyor­uz" diye konuştu.

Kuzey Amerika pazarında etkinliğin­i artırıyor

Satışların yaklaşık yüzde 75’ini dış pazarlara yaptıkları­nı açıklayan Göksal Güngör, bugün itibarıyla Alman-

ya, Fransa, İngiltere, Hollanda gibi AB ülkeleri başta olmak üzere dört kıtada 70 ülkeye ihracat yaptıkları­nı ifade etti. Hizmet verdikleri sektörleri­n farklı alanlarına yönelik önemli pazar paylarına sahip oldukları ürünlerini­n bulunduğun­u kaydeden Güngör, "Çeşitli ülkelerdek­i lojistik tesislerim­iz ile müşteriler­imize özel tedarik zinciri çözümleri sunuyoruz. Avrupa’daki etkinliğim­izi devam ettirirken, Kuzey Amerika gibi bölgelerde de faaliyetle­rimizi arttırıyor­uz. Kuzey Amerika pazarına lokal hizmet vermemize olanak sağlayacak Chicago merkezli iştrakimiz Kibar Americas bu sene başında kuruldu" dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye