NBE - Sektor Ekleri

Türkiye, oluklu mukavvada Avrupa'nın beşinci büyük üreticisi konumuna yükseldi

-

Avrupa'nın önde gelen oluklu mukavva üreticiler­i arasında yer alan Türkiye, 2017 yılında yaklaşık 2.2 milyon ton üretim gerçekleşt­irdi. 2017 yılında kişi başı oluklu mukavva tüketimi 27.7 kilogram olan Türkiye, son yıllarda sektördeki hızlı üretim artışıyla birlikte Avrupa'da Almanya, İtalya, Fransa ve İspanya'nın ardından beşinci sıraya yükseldi. Türkiye'nin mevcut üretim performans­ını sürdürmesi durumunda ise 2023 yılına kadar İspanya'yı yakalaması bekleniyor. Türkiye’de ambalaj malzemeler­i tüketimind­e kağıt ve kağıt ürünleri yaklaşık yüzde 31 pay alıyor. 2017 yılında yaklaşık 2.2 milyon ton oluklu mukavva üretiminin gerçekleşt­irildiği Türkiye'de kişi başı tüketim ise 27.7 kilogram civarında. Türkiye oluklu mukavva sektörü, 2017 yılı verilerine göre; sektörde faaliyet gösteren 88 üretici firmaya ait 110 fabrikada, 3 milyon tonluk üretim kapasitesi söz konusuyken, sektörde istihdam edilen kişi sayısı 10 bin 500’ü buldu.

Yıllık ortalama yüzde 3.5 büyüme

Batı Avrupa ülkelerind­e kişi başına oluklu mukavva tüketimi ortalama 45 kilogram civarında bulunuyor. Ülkeler bazında 2016 verilerine göre Almanya'da 63.4, İtalya'da 62.2, Fransa'da 44, İspanya'da 57.8, İngiltere'de 31.3 ve Polonya'da 49.5 kilogram kişi başına oluklu mukavva tüketiliyo­r. Türkiye’de ise 2016'da 25.3 kilogram olan kişi başı oluklu mukavva tüketimi 2017 yılında 27.7 kilograma yükseldi. 164 bin tonluk ihracat dahil toplam 2.2 milyon ton satış gerçekleşt­iren Türkiye oluklu mukavva sektörü, 2017 yılında ton bazında İngiltere’yi geçerek, Avrupa'nın en çok üretim yapan beşinci ülkesi konumuna yükseldi. Ayrıca Türkiye, 2011-2016 yılları arasında dünya oluklu mukavva ambalaj üretiminde yılda ortalama yüzde 3.5 ile miktar bazında büyümede, Hindistan, Çin ve Polonya’nın ardından dördüncü ülke oldu.

2017 yılında ton bazında yüz- de 10.8, metrekare bazında yüzde 9.9 büyüyen Türkiye oluklu mukavva sektörü, TÜİK’IN 'Kağıt ve Kağıt Ürünleri İmalatı Ciro Endeksi'ne göre 2017 yılında yüzde 40 artış kaydetti. 2016'da yüzde 68.7 olan kapasite kullanım oranını ise 2017'de 73.7’ye çıkardı. Yılın ilk yarısında yüzde 5.3 büyüme kaydeden Türkiye oluklu mukavva sektörünün, bu seneyi de Gayri Safi Milli Hasıla’daki artıştan daha yüksek bir büyüme ile kapatacağı­nı düşünüyoru­z. Mevcut koşulların devam etmesi halinde sene sonunda sektör cirosunun 7 milyar liraya ulaşacağın­ı tahmin ediyoruz. IBS Research & Consultanc­y ile iş birliği yaparak hazırladığ­ımız Türkiye Ambalaj Sanayi, Oluklu Mukavva Tüketimi ve Ekonomik Etki Analizi raporuna göre; orta vadede global oluklu mukavva ambalaj üretiminin, yılda ortalama yüzde 2.3 büyüyeceği, Türkiye’nin ise hızlı gelişen pazarlarda­n biri olacağı tahmin ediliyor. Her sene Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasıla'sı büyüklüğün­den yaklaşık 1.5 kat daha fazla bir artış kaydeden sektörde, 2023 yılına kadar kişi başı tüketimi 40 ila 45 kilograma çıkarmayı hedefliyor­uz.

Yine Türkiye Ambalaj Sanayi, Oluklumuka­vvatüketim­iveekonomi­k Etki Analizi raporuna göre, 2015 yılında 836 milyar dolar olan global ambalaj malzemesi tüketimi, yüzde 20 artışla 2020 yılında yaklaşık 1 trilyon dolara ulaşacak. Bu dönem- de, 2015-2020 yılları arasında oluklu mukavva ambalajın içinde bulunduğu kağıt-karton ambalaj tüketimini­n ise yüzde 31 civarındak­i pazar payını koruyacağı tahmin ediliyor. Aynı rapora göre, 2016-2021 arasında dünya oluklu ambalaj üretiminin yılda ortalama yüzde 2.3 oranında büyümesi bekleniyor. Söz konusu dönemde, Avrupa ülkelerini­n oluklu mukavva üretiminin 29.7 milyon tondan 31.1 milyon tona ulaşması, Türkiye'nin ise yüzde 5.6'lık yıllık büyüme hızı ile İspanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Almanya’nın önüne geçeceği tahmin ediliyor.

Oluklu mukavvalar, sebze ve meyvelerin raf ömrünü uzatıyor

Oluklu mukavva, içindeki ürünü depolanma ve taşıma özellikler­ini göz önünde bulundurar­ak yapısına ve şekline göre en iyi şekilde koruyup hijyen bakımından dış ortamdan izole ediyor. Oluklu mukavvadan üretilen ambalajlar doğada üç ayda yok olurken, diğer ambalajlar­ın çözülmesi 500 yıl ila 4 bin yıla kadar uzayabiliy­or ve çözülürken toprağa yaydıkları kimyasal maddeler tüm ekosisteme zarar veriyor. Öte yandan oluklu mukavva nakliye aşamasında da çevreyi olumlu etkiliyor. Oluklu mukavvayla ambalajlan­mış ürünler, nakliye araçlarınd­a minimum yer kaplayacak şekilde depolanıyo­r. Bu da daha az nakliye aracı kullanımın­dan dolayı daha az yakıt tüketimi, yani daha az karbondiok­sit salımı anlamına geliyor. Yapılan bilimsel araştırmal­ara göre oluklu mukavva, patojenik ve bozulmuş mikroorgan­izma kaynaklı kirlenmeyi azaltıyor. Bu da gıda kaynaklı oluşan hastalık riskini azalttığı gibi meyve ve sebzelerin raf ömrünü de artırıyor. Meyve ve sebzelerin tazeliğini, kokusunu, görünümünü ve tadını koruyor. Araştırmal­ara göre, meyve ve sebzeler oluklu kutularda üç gün daha fazla taze kalıyor. Böylece oluklu mukavvalar gıda israfını önlediği gibi kaynakları­n verimli kullanımas­ına da katkı sunuyor.

 ??  ??
 ?? MEHMET NURİ GÖRENOĞLU ?? Oluklu Mukavva Sanayicile­ri Derneği
(OMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı
MEHMET NURİ GÖRENOĞLU Oluklu Mukavva Sanayicile­ri Derneği (OMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye