NBE - Sektor Ekleri

Akademika Ambalaj, bölgesel bir marka olmayı hedefliyor

- ZEHRA ORUÇ/ BURSA

Otomotiv, tekstil, soba ve gıda sektörüne yönelik oluklu mukavva ambalaj imalatı yapan Akademika Ambalaj, son üç yılda yüzde 100 büyüdü. Firma devreye aldığı yeni fabrika ile kapasitesi­ni de bin tona çıkardı. 2017 yılında, 1 milyon liralık yatırım bedeliyle devreye aldıkları otomasyon sistemiyle verimi artırdıkla­rını söyleyen Akademika Ambalaj Genel Müdürü Ramazan Kaya, bu yıl için de yaklaşık 700 bin liralık yatırım öngördükle­rini söyledi.

Üretiminiy­aptığıoluk­lumukavvaa­mbalajları­nı halihazırd­a Bursa, Gemlik, Orhangazi, Kemalpaşa, Karacabey, İnegöl, Orhaneli, Balıkesir, Yalova, İzmit ve Adapazarı’na yönlendire­n Akademika Ambalaj, bu yıl için planlanan otomasyona yönelik yatırımlar­ı beklemeye alarak, istihdamı artırmaya odaklandı. Bugün itibariyla kapasiteni­n yüzde 50’sini kullanan firma, orta vadede ürün gamında çeşitliliğ­e giderek, hizmet alanlarını genişletip bölgesel bir marka olmayı hedefliyor. 2017 yılında devreye aldıkları otomasyon yatırımıyl­a verimi artırdıkla­rını söyleyen Ramazan Kaya, bu yıl için de yaklaşık 700 bin liralık yatırım öngördükle­rini; ancak söz konusu yatırımı beklemeye aldıkların­ı söyledi.

"Düz kesim ünitesi ile ürün gamımıza kalıplı kutuları da dahil edeceğiz"

Planladıkl­arı düz kesim ünitesi yatırımı ile ürün gamına farklı boyutlarda şekillendi­rilebilece­k kalıplı kutuları da dahil etmeyi istedikler­ini belirten Kaya, “Bu ürünler ağırlıklı otomotiv, gıda ve tekstil sektöründe kullanılıy­or. Halihazırd­a müşteri portföyümü­zün yüzde 75’ini otomotiv sektörü oluştu- rurken bu portföyü, ürün gamımızı çeşitlendi­rerek geliştirme­k istiyoruz” dedi.

Son üç yılda yüzde 100 büyüme

İnsan gücünü artırmaya odaklandık­larını belirten Kaya, "Bugün itibarıyla istihdamı 60’a çıkarırken yılsonuna kadar hedefimiz bu sayıyı daha da artırmak. 2017 yılında ciroda yüzde 10 büyüme yaşadık. Bu yılın sonunda ise yüzde 50’lik artış öngörüyoru­z" dedi. Orta vadede bölgesel bir marka olmayı hedefledik­lerine dikkat çeken Kaya, halihazırd­a Bursa, Gemlik, Orhangazi, Kemalpaşa, Karacabey, İnegöl, Orhaneli, Balıkesir, Yalova, İzmit ve Adapazarı’na hizmet verdikleri­ni aktardı. Ramazan Kaya, “Bugün itibarıyla 9 bini kapalı toplam 13 bin 500 metrekarel­ik alanda faaliyet gösteriyor­uz. 20 yıllık deneyimimi­zle otomotiv, tekstil, soba ve gıda sektörleri­ne oluklu mukavva ambalaj imalatı yapıyoruz” dedi.

Mevcut üretim faaliyetle­ri ile kapasiteni­n yüzde 50’sini kullandıkl­arını söyleyen Ramazan Kaya, son üç yılda yüzde 100 büyüdükler­ini, yeni fabrika yatırımıyl­a kapasitele­rini bin tona çıkardıkla­rını anlattı. Döviz kurundaki artış nedeniyle satın almayı planladıkl­arı makine fiyatların­ın ortalama yüzde 40 arttığını kaydeden Kaya, dolayısıyl­a makine yatırımlar­ını beklemeye aldıkların­ı açıkladı. Ramazan Kaya, öte yandan istihdamla birlikte üretimi de artırmayı hedefledik­lerini ifade ederek, eylül ayı itibarıyla yeni projeleri de devreye aldıkların­ın bilgisini verdi.

“Oluklu mukavvaya son bir yılda yüzde 100 zam yapıldı”

Hammaddele­rini oluşturan oluklu mukavvaya yapılan zamların son bir yılda yüzde 100’ü geçtiğini vurgulayan Ramazan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkenin içinde bulunduğu durum nedeniyle yılsonu veya 2019’a dair herhangi bir öngörümüz söz konusu değil. Kriz en çok özel sektörü etkiliyor. Firmaları zor bir dönem bekliyor. Hükümetin aldığı kararlar ithalatı engelleyip, ihracatı artırıcı, Ar-ge’yi destekleyi­ci hamleler; ancak KOBİ’YE teşvik anlamında adımlar yok. 2019’un ikinci yarısı itibarıyla ayakta kalan firmalar büyümeye devam ederler.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye