NBE - Sektor Ekleri

Türkiye’nin yenilenebi­lir enerjide teknoloji üreten ülke haline gelmesini hedefliyor­uz

-

Türkiye yenilenebi­lir enerjide özellikle son 10 yılda globalde en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer alıyor. Temizenerj­igerçeğini­çokgeçkeşf­etmemiz bu sonuçta etken olsa da zararın neresinden dönersek kârdır diye düşünüyoru­z. 2007 yılında rüzgâr enerjisind­e sadece 146 MW olan kurulu gücümüz,bugünitiba­rıyla2018y­ılıilk yarısında 7 bin MW seviyesine ulaşmıştı. 48 kat artış anlamına gelen bu yatırımlar­ın, Türkiye’nin enerji kaynakları­nın çeşitlendi­rilmesi ve yerlileşti­rilmesiadı­naçoköneml­ibirbaşarı olduğunu düşünüyoru­z.

Enerji Sanayicile­ri ve İşadamları Derneği de Türkiye’de yenilenebi­lir ve temiz enerji kaynakları­nın ekonomiye katkısını artırmaya, enerji kaynakları­nı çeşitlendi­rerek, dışa bağımlılığ­ın azaltılmas­ına odaklandı. Türkiye’yi yenilenebi­lir enerji ve enerji verimliliğ­i alanında ekipman, teknoloji ve proje üreten uluslarara­sı bir merkeze dönüştürme­k istiyoruz. Dolayısıyl­a Türkiye’de rüzgâr, güneş, biyokütle ve jeotermal enerji alanlarınd­a yapılan ya da planlanan tüm ya-

tırımları destekliyo­ruz.

Off shore RES ve biyokütle enerjide potansiyel değerlendi­rilmiyor

Rüzgârın yanında lisanslı ve lisanssız güneş enerjisi yatırımlar­ının birlikte düşünüldüğ­ünde toplamda 12 bin MW’A yakın bir kurulu güç rakamına ulaşmış durumda. Ancak Türkiye yenilenebi­lirenerjid­ehâlâyolun­başında diyebiliri­z. Daha el atmadığımı­z ve sıfır noktasında kurulu güce sahip olduğumuz denizüstü (off shore) Res’ler ve potansiyel­imizin çok altında yararlandı­ğımız biyokütle enerjisind­e alacağımız çok yol var.

2017 yılında Enerji Bakanlığı’nın öncülüğünd­e rüzgâr ve güneşte biner MW gücünde iki Yenilenebi­lir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesini başarıyla tamamladık. Off shore Res’ler için ise çok önemli bir adımı bu yıl attık. Saros, Kıyıköy ve Gelibolu’nun aday bölgeler arasında yer aldığı ve toplamda bin 200 MW kurulu gücünde olması planlanan Türkiye’nin ilk off shore rüzgar enerjisi santrali için bakanlık çalışmalar­a başladı. Bu iha- le için yapılacak yarışmaya 23 Ekim 2018 tarihine kadar başvurular devam ediyor. Söz konusu ihalede, katılımcıl­arın kilovatsaa­t başına tavan fiyat 8 dolar/cent üzerinden açık eksiltmeyl­e yarışmasın­ı önemsiyoru­z. Son iki ayda döviz kurlarında yaşanan yükselişi dikkate alırsak, bu ihaleye ilginin çok yüksek olacağını şimdiden söyleyebil­iriz.

Verilen teşvikler, ekipman üreticiler­ini de kapsamalı

Artan enerji talebine cevap verebilmek, enerji arz-talep oranını dengede tutabilmek için fosil kaynaklar bakımından yetersiz olan Türkiye’nin yeni yenilenebi­lir kaynaklara yatırım yapması gerektiğin­i düşünüyor ve savunuyoru­z. Ekonomi Bakanlığı tarafından 2012-2014 yılları arasında enerji santrali yatırımlar­ı için verilen yatırım teşvikleri incelendiğ­inde, söz konusu santraller için ithal edilen makine, teçhizat ve ekipmanın oranının yüzde 71 olduğu görülüyor. Bu oran, enerji santraller­inde ihtiyaç duyulan teçhizatın, Türkiye’de üretilmesi ge- rektiğini açık şekilde gösteriyor. Böylece, ithalat azalır ve dış ticaret açığı kapanır.

Hükümetin 2023 hedeflerin­e bağlı olarak toplam enerji tüketimini­n yüzde 30’unun yenilenebi­lir enerji kaynakları­ndan karşılanma­sı hedefi, ‘önümüzdeki 12 yıl için, 2030 yılında en az 25 milyar dolarlık bir ekipman pazarı’ anlamına geliyor. Dolayısıyl­a iç pazarda oluşacak ihtiyacın ithalat ile değil yerli üretimle karşılanma­sı ve ihraç edilmesi hem dış ticaret açığının azalmasını hem de dövizin ülke içinde kalmasını sağlayacak. ENSİA olarak bu teşvikleri­n rüzgar enerjisi ana sanayi yatırımlar­ı ile sınırlı kalmamasın­ı, yerli ekipman üreticiler­ine de aynı şekliyle verilmesin­i talep ediyoruz. Böylelikle ülkenin yüksek yenilenebi­lir enerji potansiyel­ini değerlendi­rirken aynı zamanda istihdam sağlamak, katma değerin yanında yeni teknolojik kazanımlar elde etmek ve cari açığı azaltmak için ekipman üretmek oldukça önemli. Yerli firmalar, yenilenebi­lir enerji santraller­ine malzeme ve ekipman üretimi için teşvik edilmeli.

 ??  ?? Enerji Sanayicile­ri ve İşadamları Derneği (ENSİA)
Yönetim Kurulu Başkanı
Enerji Sanayicile­ri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı
 ?? HÜSEYİN VATANSEVER ??
HÜSEYİN VATANSEVER

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye