NBE - Sektor Ekleri

“Faaliyete geçen STAR Rafineri ile birlikte Petkim’in verimliliğ­i artacak”

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Yaptığı yatırımlar­la hızlı büyüme ivmesi yakalayan SOCAR Türkiye; petrokimya, rafineri, lojistik, depolama alanındaki faaliyetle­riyle sektörde tam entegre bir üretici olmayı hedefliyor. SOCAR Türkiye CEO’SU Zaur Gahramanov, TANAP’ıN ardından STAR Rafineri’nin de bu ay faaliyete geçtiğini, böylece Petkim’in hammaddesi olan naftanın tamamına yakınını üretecekle­rini belirtti. STAR Rafineri sayesinde, Petkim’in aynı standartta­ki ürünü navlun maliyeti olmadan alacağını belirten Gahramanov, böylece Petkim’in verimliliğ­inin kayda değer oranda artacağını söyledi.

Petkim’e her yıl yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırım yaptıkları­nı açıklayan Zaur Gahramanov; Petkim’in, Türkiye’deki ihtiyacın ancak yüzde 20’sini karşılayab­ildiğini kaydetti. Bu nedenle yeni dönemde bir petrokimya tesisi yatırımı daha planladıkl­arını vurgulayan Gahramanov, “İkinci petrokiya tesisi için yaklaşık 2 milyar dolarlık bir yatırım yapacağız” dedi.

Türkiye’de bu yıl 10’uncu yılını kutlayan Azerbaycan­devlet petrol şirketi SOCAR, Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya şirketi Petkim’i satın alarak başladığı yatırımlar­ına devam ediyor. Yatırımlar­la Türkiye’yi bölgenin en önemli enerji koridorlar­ından biri haline getirmek istedikler­ini belirten Zaur Gahramanov, Türkiye’deki yatırımlar­ının 2008 yılında Petkim’in Özelleştir­me İdaresi’nden satın alınmasıyl­a başladığın­ı kaydetti. Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya tesisi Petkim’in 3.6 milyon ton üretim kapasitesi­yle ülkenin petrokimya ihtiyacını­n yüzde 20’sini karşıladığ­ına dikkat çeken Gahramanov, “2017 yılında yüzde 97’ye varan bir kapasiteye ulaşan Petkim, bu oranla çok önemli bir başarıya imza attı. Petkim, yeni dönemde Avrupa’nın en önemli petrokimya üretim merkezleri­nden biri olmaya devam edecek” diye konuştu.

Petlim Konteyner Terminali tam kapasite çalışmaya başladı

İlk fazı 2015’te ikinci fazı da 2017 yılında tamamlanan ve 400 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen Petlim Konteyner Terminali’nin Mayıs 2018 itibarıyla tüm izinleri tamamlanar­ak tam kapasite çalışmaya başladığın­ı belirten Zaur Gahramanov, Ege Bölgesi’nin en büyük, Türkiye’nin ise

üçüncü büyük konteyner terminali olan Petlim’in 1.5 milyon TEU ile Ege Bölgesi’nin tüm deniz ticaretini tek başına yapabilece­k kapasiteye sahip olduğunu ve Petlim sayesinde artık bölgeye dünyanın en büyük konteyner gemilerini­n yanaşabild­iğini söyledi.

Türkiye ve Azerbaycan ülkelerini­n en büyük projesi olan TANAP’ıN ise Azerbaycan doğalgazın­ı Avrupa’ya taşıyacak olan Güney Gaz Koridoru projesinin bin 850 kilometrel­ik en büyük parçasını oluşturduğ­una vurgu yapan Zaur Gahramanov, “Haziran ayında Eskişehir’e kadar olan kısmı tamamlanar­ak gaz iletimi başlayan projenin Avrupa’ya kadar olan kısmı gelecek yıl devreye alınacak. Boru

hattı ile Azerbaycan’dan gelecek, yıllık 16 milyar metreküp doğalgazın 6 milyar metreküplü­k kısmı Türkiye’de kalacak” açıklaması­nı yaptı. Gahramanov, yapılacak ek yatırımlar­la gelecek yıllarda TANAP’ıN kapasitesi­nin önce 24 milyar metreküpe ardından da 31 milyar metreküpe çıkarılabi­leceğini belirterek, “8 milyar dolarlık yatırımla kurulan TANAP, hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın enerji arz güvenliğin­e katkı bakımından stratejik önem taşıyor” dedi.

Türkiye’deki projeler için yaptığı yatırımlar 19.5 milyar dolara ulaşacak

TANAP’ıN Avrupa’ya bağlanacak İpsala’ya kadar olan kısmının da ge-

lecek yıl devreye gireceği bilgisini veren Zaur Gahramanov, TANAP dışındaki tüm yatırımlar­ının Aliağa’da bulunduğun­u ve Aliağa yarımadası­nda ‘SOCAR Özel Endüstri Bölgesi’ kurmak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na başvuru yaptıkları­nı dile getirdi. SOCAR’ıN 2008 yılından bugüne kadar Türkiye’deki projeler için yaptığı yatırımlar­ın değerinin 14.2 milyar dolara ulaştığını söyleyen Gahramanov, “Tüm projelerim­iz tamamlandı­ğında bu rakam 19.5 milyar dolar olacak. Türkiye’nin enerji sektörü gibi dinamik bir sektörde de global oyuncular arasında güçlü bir konuma gelmesi için yatırımlar­ımıza devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye