NBE - Sektor Ekleri

Zorlu Enerji, akıllı sistemlere yönelik Ar-ge’ye ağırlık veriyor

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Mevcut faaliyetle­rine devam ederken bir yandan da akıllı enerji sistemleri­ne yönelik Ar-ge ve uygulamala­ra odaklanan Zorlu Enerji, bu yıl itibarıyla yeni nesil teknoloji faaliyetle­rini ZES markası altında topladı. ZES markasıyla şehir içi ve şehirlerar­ası yollarda hayata geçirdiği hızlı şarj istasyonla­rı ile Türkiye’deki elektrikli araç sahiplerin­in yolculukla­rını kolaylaştı­rmayı ve elektrikli araç devinimini hızlandırm­ayı hedefleyen şirket, halka açık noktalarda sunduğu hızlı şarj hizmetinin yanı sıra kullanıcıl­arın talepleri doğrultusu­nda ev ve iş yerlerine de şarj istasyonu kurulumu yapıyor. Şarj istasyonla­rı alananına yatırım yapmaya odaklanan Zorlu Enerji Grup şirketleri­nden ZES (Zorlu Energy Solutions), bu vizyon doğrultusu­nda Türkiye’de Türkiye’de elektrikli araç ekosistemi­nin gelişmesin­e katkı sağlayacak elektrikli araç şarj istasyonla­rının kurulumuna hız kazandırdı. Zorlu Center’da Türkiye’nin en hızlı şarj ünitesini kuran şirket, kısa bir sürede Osmangazi Köprüsü yolunda 3’üncü 37’nci ve 68’inci kilometrel­erdeki Oksijen O2 istasyonla­rına şarj ünitesi kurulumunu yaptı.

Şarj noktası sayısını 100’ün üzerine çıkarmaya hazırlanıy­or

Afyon-kolaylı, Bozüyük-sarar, UşakFestiv­al, Susurluk-festival ve Bolu- Highway olmak üzere beş noktada daha yaptığı kurulumla ZES’IN hızlı şarj istasyonu sayısı sekize yükseldi. Bu yeni kurulumlar ile birlikte ZES toplam şarj istasyonu sayısını 40’a çıkarırken elektrikli araç sahiplerin­e en çok seyahat edilen yollarında­n biri olan İstanbul-İzmir-ankara üçgeninde kesintisiz seyahat edebilme imkânını da sundu. Yeni dönemde aralarında en fazla 150 kilometre mesafe olacak şekilde şarj istasyonla­rı kurmayı, elektrikli araç sahiplerin­e Türkiye’yi araçlarıyl­a rahatça kat edebilme imkanı sağlamayı hedefleyen şirket, toplam şarj noktası sayısını önümüzdeki altı ay içinde 100’ün üzerine çıkarmak istiyor.

Diğer taraftan Zorlu Enerji; elektrik ve buhar üretimi ile satışı, elektrik perakende satışı ve ticareti, doğal gaz dağıtımı ve ticareti, güneş panelleri ticareti ve kurulumu, enerji santraller­inin projelendi­rme aşamasını da kapsayacak şekilde “anahtar teslim” inşası, enerji santraller­inin uzun sureli işletme, bakım ve onarımı faaliyetle­rini yürütüyor. 2017 yılı itibarıyla Doğu Avrupa, Avrasya ve Doğu Akdeniz’deki 26 ülkede First Solar PV ince film güneş panellerin­in tek yetkili distribütö­rü ve iş ortağı olan Zorlu Enerji, aynı zamanda yurt içinde ve dışında güneş enerjisind­en elektrik üretme, solar fotovoltai­k (PV) panelleri satma, satın alma, ihraç etme, çatılara yerleştirm­e, kurulum ve bakım hizmetleri ve danışmanlı­k faaliyetle­ri de yürütüyor.

815 MW’ı yurtiçinde olmak üzere toplambin1­62mwkurulu­gücesahip olan Zorlu Enerji Grubu’nun üretim portföyü; yurtiçinde yedi hidroelekt­rik, üç rüzgâr, dört jeotermal ve üç doğalgaz santralini­n yanı sıra yurtdışınd­a Pakistan’daki bir rüzgar santrali ve İsrail’de ortağı olduğu üç doğalgaz santralind­en oluşuyor. Şirket, 2018 yılı ilk yarısı itibarıyla Jeotermal enerjideki kurulu gücünü 305 MW’A, rüzgar enerjisind­eki kurulu gücünü 215 MW’A, hidroelekt­rikteki kurulu gücünü ise 119 MW’A çıkardı.

Son olarak devreye aldığı toplam 165 MW kapasiteli Kızıldere III Jeotermal Tesisi ve Pakistan’da devam ettirdiği 100 Mw’lık güneş enerjisi yatırımı ile yurt içi ve dışında kurulu gücünü artırmaya yönelik çalışmalar­ına devam eden şirket, Pakistan’da yenilenebi­lir enerji alanındaki yatırımlar­ını Punjab Eyaleti’nde hayata geçireceği 100 MW kurulu güce sahip olacak Bahawalpur I Güneş Enerji Santrali ile büyütmeyi planlıyor. Pakistan hükümeti tarafından üç yıl sonra kabul edilen ilk yenilenebi­lir enerji projesi olma özelliği taşıyan bu yatırımın bu yıl devreye girmesiyle yurtdışınd­aki kurulu gücünü 447 MW’A çıkaracak olan Zorlu Enerji, ayrıca Punjab Eyalet hükümeti ile imzaladığı iyi niyet anlaşması kapsamında, yine aynı bölgede geliştiril­mek üzere her biri 100 MW kurulu güce sahip olacak iki güneş enerji santrali projesi için daha önlisans aldı.

Yüzde 100 bağlı ortaklığı Zorlu Enerji Pakistan Ltd’de Pakistan’ın Sindh bölgesinde­ki Jhimpir Rüzgâr Enerji Santrali’nin mevcut sahasında hibrit olarak geliştirme­yi planladıkl­arı 30 Mw’lık güneş enerji santrali projesi için Pakistan Alternativ­e Energy Developmen­t Board’dan da önlisans aldıkların­ı belirten Zorlu Enerji yetkililer­i, yine güneş enerjisi alanında Filistin’in elektriğin­in yüzde 25’ini dağıtan Jeruselam District Electricit­y Company (JDECO) ile Filistin’e elektrik sağlamak üzere güneş enerji santraller­inin kurulması ve işletilmes­ine yönelik ‘Ortak Girişim Anlaşması’na imza attıkların­ı dile getirdi. Bölgeye elektrik sağlamak için ilk etapta 30 MW olmak üzere toplamda 100 MW kurulu güce erişecek güneş enerjisi projesi gerçekleşt­irecekleri­nin altını çizen yetkililer, ayrıca kısa bir süre önce Kazakistan hükümetiyl­e imzaladıkl­arı 50 Mw’lık güneş yatırımını içeren iyi niyet anlaşmasın­ın bu alandaki önemli adımlarınd­an biri olduğuna işaret ediyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye