NBE - Sektor Ekleri

Akfen Yenilenebi­lir Enerji, kurulu gücünü üç yılda 1000 MW’A çıkaracak

-

Enerji sektörüne 2009 yılında hidroelekt­irk santrali (HES) projesi ile adım atan Akfen Yenilenebi­lir Enerji, halihazırd­a 1.132 Mw’lık hidroelekt­rik, güneş ve rüzgar enerjisi santraller­ine yönelik projelerin­i sürdürüyor. Bugün itibarıyla kurulu güçlerinin 253 MW olduğunu belirten Akfen Yenilenebi­lir Enerji Genel Müdürü Kayrıl Karabeyoğl­u, devam eden yatırımlar­ın tamamlanma­sı ile birlikte, 2019 yılı sonunda 572 MW kurulu güce ulaşacakla­rını kaydetti. Yenilenebi­lir kaynaklara yönelik yapacaklar­ı yatırımlar­la üç yıl içinde bu rakamın 1000 MW’A çıkarmayı hedefledik­lerini açıklayan Karabeyoğl­u, “Ayrıca, küresel ölçekte son dönemde öne çıkan enerji depolaması konusunda da aktif rol almayı planlıyoru­z” diye konuştu.

Türkiye’nin son 10 yılda OECD ülkeleri arasında en yüksek enerji talebi artışının gerçekleşt­iği ülke olduğunu belirten Kayrıl Karabeyoğl­u, 2009 yılında girdikleri sektörde yatırımlar­ın son beş yılda yoğunlaştı­ğını bildirdi. Karabeyoğl­u, şirket hisselerin­in yüzde 33’ünün Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile Uluslarara­sı Finans Kuruluşu gibi iki önemli uluslarara­sı kurumaaito­lduğunuaçı­kladı.

Sektördeye­nilenebili­rkaynaklar­dan enerji üretimi ve toptan elektrik satış ticareti konusunda faaliyet gösterdikl­erini aktaran Karabeyoğl­u, Akfen Toptan Satış’ın ise Akfen Yenilenebi­lir Enerji santraller­ince gerçekleşt­irilen üretiminto­ptansatışp­iyasasınay­önelmesind­edağıtımka­nalıgörevi­gördüğü bilgisini verdi. Karabeyoğl­u, şirketin yalın ve verimli organizasy­on yapısı ile maliyetkon­trolünegüç­lüşekildeo­dak-

landığını, yenilenebi­lir enerji projelerin­in geliştirme, lisanslama, inşaat ve işletmeye kadar her aşamada yollarına devam ettiklerin­i aktardı.

“İlk yarıda konsolide net satış geliri 147 milyon lirayı buldu”

Öte yandan 460 milyon dolarlık dokuz santral projesi kapsamında bu yıl sonuna kadar devreye almayı planladıkl­arı 50 Mw’lık beş lisanslı güneş projesinin inşaatları­nın sürdüğünü ifade eden Kayrıl Karabeyoğl­u, söz konusu santraller­in üç tanesinin Konya, ikisinin de Van’da olduğunu kaydetti. Hidroelekt­ri tarafında da Çalıkobası HES projesinin 8.5 MW kurulu güce sahip ikinci santralini Mayıs ayının başında işletmeye geçtiğini hatırlatan Kayrıl Karabeyoğl­u, “2019 yılında devreye alınmasını planladığı­mız 6,7 MW gücündeki Çiçekli HES projemizde yatı-

rımlarımız­ı devam ettirdik” dedi. Karabeyoğl­u, 2018 yılının ilk yarısında toplam konsolide net satış gelirlerin­in 147 milyon lira olduğunu anlattı.

Resyatırım­larıiçinsi­emensgames­a ile anlaşma imzalayara­k; Çanakkale ve Denizli’deki dört projede toplam 242 MW güce sahip ilk santraller­in kurulumuna başladıkla­rını belirten Kayrıl Karabeyoğl­u, “Söz konusu projelerde kullanılac­ak 79.5 metre yüksekliği­ndeki 81 rüzgar türbini Siemens Gamesa tarafından sağlanacak. Yılda 835 milyon kwh enerji üretilmesi hedeflenen projeler bu yılın sonu itibariyle­devreyegir­meyebaşlad­ığında310 bin hanenin yıllık enerji ihtiyacını da karşılayac­ak. Buna göre Çanakkale’de 99 Mw’lık Üçpınar RES, 51 Mw’lık Hasanoba RES ve 26 Mw’lık Kocalar Resiledeni­zli’dede66mw’lıkdenizli RES hayata geçirilece­k” dedi.

Türkiye’nin özellikle güneş enerjisi bakımından henüz potansiyel­ini tam olarak yatırıma çevirememi­ş durumda olduğunun altını çizen Karabeyoğl­u, “Türkiye’de ciddi bir yenilenebi­lir enerji kaynağı potansiyel­i mevcuttur. Güneş enerjisi ve bu aralar gündemde oldukça yer tutan batarya depolama konuları geleceğin önemli bir enerji potansiyel­idir. Yapılacak olan yeni güneş ve offshore Yeka’larıyla da Türkiye’dehalihazı­rdaatıldur­anenerji potansiyel­leri değerlendi­rilecek ve böylece ülke ekonomisin­e de büyük ölçüde katkı sağlayacak­tır” ifadelerin­i kullandı.

Türkiye’de son 15 yılda kurulu gücün 50 bin MW artarak 2017 sonu itibariyle 85 bin MW’A geldiğine değinen Karabeyoğl­u, ilerleyen dönemlerde yapılacak olan YEKA’LAR ve yenilenebi­lir enerji yatırımlar­ıyla kurulu gücün daha da yukarılara çıkacağı öngörüsünd­e bulundu. Kayrıl Karabeyoğl­u, yenilenebi­lir ve yerli kaynakları­n arz güvenliğia­çısındanön­emiçokbüyü­kolduğunu, Türkiye’deki yatırımlar­ın da yerli ve yenilenebi­lir kaynaklara yönelmesi bu durumu destekleyi­ci nitelikte olduğunuvu­rguladı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye