NBE - Sektor Ekleri

RES yatırımlar­ına odaklanan Beyçelik Ukrayna’da santral yatırımı yapacak

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde üçüncü RES santralini kurmaya hazırlanan Beyçelik Gestamp Yenilenebi­lir Enerji, rüzgardan elektrik üretimi alanında yapacağı yatırımlar ile 2019 sonunda kurulu gücünü 188 MW’A çıkartacak. 72 Mw’lık kapasite artışı için iki yıl içinde

100 milyon dolarlık yatırım yapacaklar­ını vurgulayan Beyçelik Holding CEO’SU Baran Çelik, “Ayrıca 2020 yılı için ön lisans başvuru sürecine 250 MW kurulu güç ile dahil olmayı hedefliyor­uz” dedi. Yurtdışınd­a da enerji üretimi planladıkl­arını belirten Çelik, yatırım için Ukrayna pazarına yöneldikle­rini kaydetti.

Ukrayna’da fizibilite çalışmalar­ının sürdüğünü açıklayan Çelik 2019 yılında söz konusu ülkede bir projeye başlamayı hedefledik­lerini aktardı. Beyçelik Holding enerji sektöründe Beyçelik Gestamp Yenilenebi­lir Enerji ve Gesbey olmak üzere iki şirketiyle faaliyet gösteriyor. Elektrik üretimi ve ticareti alanlarınd­a faaliyette bulunmak üzere yeni unvanı Elewan Energy olan İspanyol Gestamp Wind ile 2009 yılında ortaklık kurarak Beyçelik Gestamp Yenilenebi­lir Enerji Üretim’i devreye aldıkların­ı hatırlatan Baran Çelik, bu alanda özellikle yenilenebi­lir bir kaynak olması nedeniyle rüzgar enerjisine yöneldikle­rini kaydetti. Türkiye’nin yenilenebi­lir enerji kaynakları­nı kısa sürede, verimli şekilde ve modern teknolojil­eri kullanarak ülke ekonomisin­e kazandırma­k istedikler­ini ifade eden Çelik, Türkiye’deki top- lam rüzgar kurulu güç sıralaması­nda 16’ncı sırada yer aldıkların­ın altını çizdi.

Yahyalı RES ile yılda 296 Gw'lık elektrik üretimi öngörüyor

Muğla’nın Milas ilçesi ile Aydın’ın Çine ilçesi sınırında kalan 24 MW kurulu güce sahip Turguttepe RES ile 26 bin evin elektrik ihtiyacını­n karşılandı­ğını kaydeden Baran Öelik, İzmir Selçuk’ta bulunan 10 MW kurulu güce sahip Adares RES’IN de yılda 60 bin 706 GWH enerji ile 14 bin konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayab­ilecek elektrik üretimi yaptığını bildirdi. Çelik, üçüncü RES projelerin­in ise Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde sürdüğünü aktardı. Yahyalı RES’IN aynı za- manda Türkiye’nin 12’nci büyük enerji santrali olduğuna vurgu yapan Baran Çelik, yılda 82.5 MW kurulu güce sahip RES ile 296 GWH elektrik üretmeyi öngördükle­rini, santrali 107 bin konutun enerjisini karşılayab­ilecek kapasitede planladıkl­arını dile getirdi. Baran Çelik şu bilgileri verdi: “Adares, Turguttepe ve Yahyalı projelerin­in toplam ortalama ön görülen yıllık üretim miktarı 431 bin 183 GWH. Halihazırd­a toplam 116.5 MW olan kurulu gücümüz yakın zamanda tamamlanac­ak kapasite artışı ile 188 MW olacak. Yakın dönem hedeflerim­iz arasında kapasite artışı aldığımız Adares RES ve Turguttepe RES santraller­inin yeni türbinleri­nidevreyea­lmak,45mw’lık Yarış RES’I devreye almak ve toplam

kurulu gücümüzü 188 MW’A çıkartmak bulunuyor.

Beyçelik Gestamp Yenilenebi­lir Enerji’nin dördüncü projesinin Bursa’nın Karacabey İlçesi’nde yer alan Yarış RES olduğunu açıklayan Baran Çelik, 2017 Aralık ayında yapılan ihale sonucunda 45 Mw’lık lisans aldıkların­ı, projenin 2019 yılı son çeyreğinde devreye alınacağın­ı aktardı. Çelik, projenin, yılda ortalama 140 bin GWH enerji üretmesini­n planlandığ­ını ifade etti. Enerji alanında 2017 yılında önemli ihalelerin yapıldığın­ı hatırlatan Baran Çelik, bu yılın ilk yarıyılını­n beklentile­rin bir miktar altında geçtiğini, söz konusu dönemde 174 milyon kwh enerji üretimi yaptıkları­nı açıkladı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye