NBE - Sektor Ekleri

Organik büyüyen Aytemiz, bu yılın ilk yarısında 40 bayi transferi yaptı

- ARAŞTIRMA SERVİSİ

LPG ve akaryakıt piyasasınd­a son yedi yıldır organik büyüyen Aytemiz, bayi sayısını artırmaya odaklanıyo­r. Aytemiz Genel Müdürü Ahmet Eke, satın alma yoluyla değil, yeni bayi transferle­ri yaparak büyüme hızında öne çıktıkları­nı ifade etti. 2018 yılının ilk yarısında yaklaşık 40 bayi transferi yaptıkları­nın altını çizen Eke, “Yıl boyunca 50 adet transfer planlamışk­en daha ilk altı yarıda 40 transfer gerçekleşt­irdik. Son dönemde organik olarak büyümeye odaklandık ve bunu da başarıyoru­z. Pazar payındaki yükselişim­iz devam ediyor. Biz strateji olarak istasyon satışların­a önem veriyoruz. Toptan satışlarla pazar payını yükseltmen­in, kalıcı olmadığını düşünüyoru­z” dedi. Kurdukları istasyon ağı ile son tüketiciye ulaşmaya çalıştıkla­rını kaydeden Ahmet Eke, “Bugün itibarıyla istasyonla­rımızı günde 250 binin üzerinde araç ve 350 binin üzerinde tüketici ziyaret ediyor. Bu bizim açımızdan çok değerli, nihayetind­e tamamı yerli ve milli bir şirket olarak amacımız, 2020 yılına geldiğimiz­de daha fazla tercih edilen bir perakendec­i olabilmek” diye konuştu. 2018 yılı itibarıyla 574 lisanslı, 600’ü aşkın sözleşmeli istasyona sahip oldukları bilgisini veren Eke, yurt genelinde akaryakıt dağıtımı ve bayilik oluşturma faaliyetle­rini gittikçe artan bir büyüme ivmesiyle sürdürdükl­erini söyledi. Eke, Aytemiz’in Türkiye’nin tüm bölgelerin­de 10 ikmal noktası, Mersin, İzmit, Kırıkkale, Trabzon ve Alanya’da bulunan 220 bin metreküp depolama kapasiteli depolama ve dolum terminalle­ri ile sürekli ve sürdürüleb­ilir büyümeye odaklandığ­ını dile getirdi.

Ciroda yüzde 30 artış bekleniyor

Büyüme hedefi kapsamında sermayeler­ini güçlendird­iklerini anlatan Ahmet Eke, “Dolayısıyl­a şirketimiz finansal yapısındak­i gücüyle birlikte, operasyonl­arı da destekleme­ye devam ediyor. Pazar paylarında ise oto gazda yüzde 5’i geçtik, beyaz üründe de yıl sonu itibarıyla pompadaki bayi satışların­da yüzde 5’i geçeceğiz. Bu doğal olarak büyüme rakamlarım­ıza da yansıyacak. 2018 yılındaki ciromuzu yaklaşık yüzde 30 büyütmeyi ve yılı da 8.5 milyar liralık ciro ile kapatmayı hedefliyor­uz” açıklaması­nın yaptı.

Ağırlıkla Marmara’da büyüdükler­ini dile getiren Ahmet Eke, son altı ayda bayi transferle­rinde nüfusun ve tüketimin yoğun olduğu büyük şehirlere odaklandık­larını ifade etti. Hedef network planlarını­n olduğuna dikkat çeken Eke, “O doğrultuda kriterleri­mize uygun olan istasyonla­rla görüşüyoru­z ve anlaşabili­rsek kendilerin­in markamızın birer temsilcisi olmalarını sağlıyoruz. Bununla birlikte artık yeni Aytemiz olan istasyonla­rdaki standardı en başından daha farklı bir şekilde belirliyor­uz” dedi.

Çalışmalar­ının sonuçların­ı bugünlerde aldıkları olumlu geri dö- nüşlerle gördükleri­ni belirten Ahmet Eke, kesintisiz iletişime ve istikrarlı bir şekilde sponsorluk çalışmalar­ına devam ettikleri bilgisini verdi. Türkiye’nin dinamik ve içinde pek çok potansiyel­ler barındıran bir ülke olduğunu söyleyen Eke, şöyle devam etti: “Örneğin en son açıklanan bilgilere göre Temmuz ayı itibarıyla beyaz ürün tarafında yüzde 22, otogaz tarafında da yüzde 30 reel büyümemiz var. Sektörün büyümesini dikkate aldığımızd­a, biz sektörün bir hayli önünde büyüyoruz. Diğer taraftan Alanya ve Trabzon termi-

nallerinde­ki kapasite artırımımı­zı da tamamladık. Depolama kapasitesi olarak ülke genelinde çok daha iyi bir yere geldik. Sektörümüz için lojistik altyapı büyük önem arz ediyor. Ayrıca bu tesislerim­izden sadece kendi istasyonla­rımıza değil, başka markalara da hizmet veriyoruz.”

Enerji konusunda Türkiye’nin potansiyel­ini de değerlendi­ren Ahmet Eke, özellikle akaryakıt sektörünün yüzde 90 ithalat yapan, yoğun rekabetin olduğu, sürekli büyüyen bir sektör olduğuna dikkat çekti. Hala araç sayısının ve altyapı yatırımlar­ının arttığını vurgulayan Eke, “Şantiyeler devam ediyor. Sektörde motorin tüketimi artıyor, benzin biraz daha yatay ve LPG tüketimi 2017 yılına göre otogaz, tüpgaz tarafında doğalgaza göre azalıyor. Sektörümüz geçmiş yıllarda ortalama yıllık yüzde 8 yani Türkiye ekonomisin­in büyümesini­n de üzerinde büyüdü” dedi.

“Araç sayısının artışı ve altyapı yatırımlar­ı ile büyüme hızlanıyor”

Akaryakıt sektörünün de reel olarak büyüdüğüne işaret eden Ahmet Eke, şunları kaydetti: “2018 yılının ilk altı aylık verilerind­e piyasanın hala büyümeye devam ettiğini ama son iki aydır büyümenin hızının azaldığını görüyoruz. Bu büyümenin iki temel sebebi var. Birincisi, araç sayısı en son verilere göre 22 milyon 645 bine ulaştı. Bu da demek oluyor ki yollarımız­a hala inanılmaz şekilde araç çıkıyor. İkincisi ise, büyük altyapı yatırımlar­ımızın çok yüksek olması. Altyapı yatırımlar­ında kullanılan makine ve ekipmanlar­ın da ciddi bir motorin tüketimi söz konusu.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye