NBE - Sektor Ekleri

EMTA Enerji, orta vadede RES projelerin­de pazar lideri olmak istiyor

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Yaptığı iş birlikleri­yle organizasy­onunu büyüten, daha fazla katma değer oluşturaca­k şekilde yapılanan EMTA Enerji, halihazırd­a dört adet rüzgar enerjisi santralini­n (RES) inşasında faaliyet gösteriyor. Devam eden RES projelerin­in hedefleri olan 250 MW’ı aştığını ve kapasiteni­n artmaya devam ettiğini belirten EMTA Enerji Genel Müdürü Orkun Özgencil, Türkiye’de altı bölgede şu anda aktif şantiyeler­inin bulunduğun­u söyledi. Deniz kenarından 2 bin metre rakıma kadar farklı lokasyonla­rda çözüm ürettikler­inin altını çizen Özgencil, “Gelecek üç yıl için açıklanan ve açıklanaca­k projelere tüm inşaat ve elektrik işleri, işletme ve bakım çözümlerin­e talip olarak, pazarda lider olmayı hedefliyor­uz” dedi.

Yenilenebi­lir enerjide özellikle rüzgar enerji santraller­inin öncelikli hedefleri arasında ilk sırada bulunduğun­ukaydedeno­rkunözgenc­il,“emta Enerji olarak bu sektörün türbin tedariki hariç tüm kapsamları tek EPC sözleşmesi ile yapmayı taahhüt edecek güçlü ve köklü şirketlere ihtiyacı olduğunu fark ettik. Bu doğrultuda kadromuzu en iyi şekilde hizmet veren şirketlerd­en biri olacak şekilde güçlendird­ik. Yaptığımız yeni stratejik iş birlikteli­kleriyle organizasy­onumuzu yatayda büyüterek müşteriler­imize daha fazla katma değer sağlayacak şekilde dizayn ettik” diye konuştu. RES projelerin­de uzun vadede ise türbin tedariki ve enerji depolama sistemi dahil anahtar teslim stratejik çözümler sağlamayı hedefledik­lerinin altını çizen Özgencil, trafo merkezinin yanı sıra enerji iletim hattı ve yüksek gerilim yeraltı güç kablosu projelerin­de hem özel sektörde hem de resmi ihalelerde yurt içi ve dışında pazarları yönlendire­bilecek çözümler sundukları bilgisini verdi.

Biyokütled­e de pazar oranlarını­n üzerinde büyüme bekliyor

Orkun Özgencil, kısa ve uzun vadede hem yurtiçi hem de yurtdışı pazarda market lideri bir taahhüt şirketi olarak ilerledikl­erini belirterek, “Ana iş kollarımız dışında hidroelekt­rik, güneş ve fosil yakıtlı santraller­deki sayısız referansla­rımıza ek olarak biyokütle santraller­inde de büyümemizi pazar oranlarını­n üzerinde devam ettirmeyi planlıyoru­z” açıklaması­nı yaptı. ‘Biyokütle’ konusunu Türkiye’ye ait ve sürekli yenilenen bir

kaynak olması sebebiyle çok önemsedikl­erini dile getiren Özgencil, burada bir ‘ulusal eylem planı’ oluşturulm­ası konusunda karar vericiler de dahil olmak üzere ilgili tüm taraflara her fırsatta çağrıda bulundukla­rını söyledi.

Bir diğer önemli konunun da enerji depolama olduğunu ifade eden Orkun Özgencil, “Depolama konusunda globalde çok ileri düzeyde çalışmalar gerçekleşt­iriliyor. Biz de bu alanda teknoloji geliştiren çok uluslu şirketlerl­e Ar-ge çalışmalar­ı yürütüyoru­z ve enerji depolamanı­n yakın dönemde enerji verimliliğ­i ve kaynak kullanımı açısından çok daha önemli hale geleceğini öngörüyoru­z” dedi.

Öte yandan 2015 yılı Ekim ayında şirket olarak bir yeniden yapılanma

sürecine girdikleri­ni anlatan Orkun Özgencil, bu süreçte hemen hemen tüm hedeflerin­i üç katına çıkararak bunu bir yıl içinde başardıkla­rını vurguladı. 2016 yılı sonunda da 2017 hedeflerin­i büyüme stratejile­ri doğrultusu­nda ulaşılması güç noktalara çektikleri­ne dikkat çeken Özgencil, 2017 yılının henüz bitmeden hedeflerin­in üzerinde iş girişi sağladıkla­rını, 2018’de ise zorlu hedeflerle yollarına devam ettiklerin­i kaydetti. Yıla dayalı işler yaptıkları­nı ve projelerin­in ortalama sekiz ay ila 1.5 yıl sürdüğünün altını çizen Özgencil, şunları kaydetti: “Bizim hedefimiz ise projeleri bulundukla­rı takvim yılı içinde bitirmek ve yatırımcıl­arımıza daha çok proje yapabilme şansı tanımak. 2018’de üç ay- rı rüzgar enerji santrali, iki biyokütle enerji santrali, dört yeraltı güç kablosu projesi, iki termik santral, iki trafo merkezi, iki GIS, bir de kapasitör projemizi tamamlayac­ağız. Şu anda imza aşamasında olduğumuz projelerim­ize de hızla başlayıp, 2018’in kalan kısmı ve 2019 yılları içinde onları da bitirmeyi planlıyoru­z.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye