NBE - Sektor Ekleri

“Bölgemizde tüketilen elektriğin yüzde 15’ini güneşten elde edeceğiz”

- KONYA

Konya, günlük ortalama sekiz saatlik ışınım süresi ile Türkiye’nin en iyi güneşlenme süresine sahip kentlerden biri konumunda bulunuyor. Kentte elektrik dağıtım hizmet verdikleri­ni söyleyen Meram Elektrik Dağıtım (MEDAŞ) Yenilenebi­lir Enerji Müdürü Birim Müdürü İlkay Yüksel, “2017’de il geneline verdiğimiz eletkriğin yüzde 10’unu kurulan güneş enerjisi santraller­inden (GES) sağlandı.söz konusu oranın bu yıl sonu itibarıyla yüzde 15’e çıkacağını­öngörüyoru­z”diyekonuşt­u.

Konya’nın aktif olarak üretim yapan 571 lisansız güneş enerjisi santrali (GES) ile 490 MW güce sahip olduğunu açıklayan Yüksel, “Karapınar ilçesindek­i YEKA da dahil olmak üzere kentte tamamlanan ve halihazırd­a devam eden lisanslı ve lisanssız 637 santral santral projesinin 1601.5 Mw’lık kapasitesi bulunuyor. Çumra bölgesinde 18.1 MW, Karapınar’da 8.2 MW, Sarayönü’nde 10 MW ve Ereğli’nin Zengen bölgesinde 20 MW kurulu güce sahip olacak lisanslı santraller 2019 yılı itibarıyla devreye gire- cek” dedi. Yürürlükte olan mevzuat doğrultusu­nda kapasite açma yetkisinin Türkiye Elektrik İletim Aş’de olduğunu aktaran Yüksek, “TEİAŞ uygun görür ise lisanssız güneş ve rüzgar enerjisi üretimine ilişkin kapasite artırılabi­lir” açıklaması­nı yaptı.

“Lisanslı üretimde, 10 kat daha az dağıtım tarifesi uygulanıyo­r”

Yenilenebi­lir enerji kaynakları bakımından 1 MW’A kadar olan santraller­in lisanssız, kurulu güçcü 1 Mw’ın üstünde olan santraller­in ise lisans- lı olarak tanımlandı­ğını ifade eden İlkay Yüksel, kurulu gücü azami 1Mw’lık yenilenebi­lir enerji kaynakları­na dayalı üretim tesislerin­in, lisans alma ve şirket kurma işlemlerin­den muaf durumda olduğunu söyledi. Yüksel, “Lisanssız üretim tesisleri ile lisanslı üretim tesislerin­in diğer bir farkı da lisans bedeli ve süresidir. Lisanssız elektrik üretim tesislerin­in lisans bedeli ve süresi olmamasına karşın, lisanslı santraller­de alınan lisansın belirli bir süresi bulunuyor. Lisans süresi Enerji Piyasaı Düzenleme Ku- rumu (EPDK) tarafından belirleniy­or. Diğer taraftan EPDK’NıN belirlediğ­i dağıtım tarifeleri göz önüne alındığınd­a, lisanslı elektrik üretimine, lisanssız elektrik üretim karşısında 10 kat daha az dağıtım tarifesi uygulanıyo­r” dedi.

Konya’nın yıllık 1550 ila 1800 kwh/ metrekare toplam güneş radyasyonu­na sahip olduğunu söyleyen Yüksel, ilin metrekare başına günlük ortalama 4.4 kwh/metrekarel­ik radyasyon değerine sahip olduğunu kaydetti. Yüksel, “Günlük ışınım süresinin yüksekliği, Konya’nın GES kurulumund­aöneçıkmas­ınısağlaya­nönemli bir faktör. Ayrıca tüm yıl boyunca günde ortalama sekiz saatlik güneşlenme süresi bulunuyor. Diğer taraftan yurt genelindek­i Ges’lerin yüzde 11’i Konya’da bulunuyor. Ayrıca Konya Karapınar’da 1000 MW kapasiteli YEKA’NıN yapılacak olması Konya’nın, güneş enerjisi alanında enerji merkezi haline geleceğini gösteriyor. Bununla birlikte Konya’da iki adet de güneş paneli üretim fabrikası bulunuyor” şeklinde konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye