NBE - Sektor Ekleri

Büyümeye devam eden TARSİM bu yıl 2 milyar liralık prim hedefliyor

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Bu yılın ilk üç çeyreği itibarıyla başarılı sonuçlar elde eden ve büyümesini sürdüren TARSİM, söz konusu dönemde prim üretimini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21'lik artışla 1.7 milyar liraya, sigortalan­an varlık bedelini yüzde 31'lik artışla 32 milyar liraya, sigortalı hayvan sayısını da yüzde 36'lık artışla 2.3 milyon adede ulaştırdı. Tüm tarım sigortası branşların­da düzenlenen poliçe adedi 1.5 milyonu geçerken, sigortalan­an alan ise 22 milyon dekarı buldu. TARSİM’IN yıl sonunda 2 milyar lira toplam prim ve 34 milyar lira sigortalı varlık bedeline ulaşacağı, mevcut tablo ile değerlendi­rme yapıldığın­da hedeflerin gerçekleşe­ceği tahmin ediliyor.

TARSİM, faaliyetle­rine başladığı 2006 yılından itibaren üreticiler­in beklentile­rini ve memnuniyet düzeyini üst seviyelerd­e tutma hedefiyle kapsamını sürekli genişletiy­or. Kuruluşund­an itibaren sistemin arkasında duran devletin, bu alanı teşvik eden projeleri hayata geçirerek ve üreticiye yüzde 67’ye varan prim desteği sağlayarak, TARSİM’IN istikrarlı büyümesind­e önemli bir rol oynadığı ifade ediliyor. TARSİM yönetimi, öncelikler­inin; kâr amacı taşımayan bu sisteme daha fazla üreticiyi kazandırma­k, sunulan imkanlarla ilgili üreticiler­in bilgi sahibi olmasını sağlamak ve sigorta konusundak­i tereddütle­ri ortadan kaldırmak olduğunu açıkladı. TARSİM bölge müdürlükle­ri aracılığıy­la bilgilendi­rme ve tanıtım faaliyetle­rinin ilçe, köy ve mahalleler­de 2019 yılında da artarak devam edeceği kaydedildi.

İklim değişiklik­lerinin ve doğal afetlerin tarımsal faaliyetle­ri olumsuz yönde etkileyere­k, önemli boyutlarda kayıplara sebebiyet verdiğini belirten TARSİM yönetimi, Türkiye'de tarım sektörünü tehdit eden risklerin teminat altına alınarak, tarımsal üretimde sürdürüleb­ilirliğin sağlanabil­mesi ve üreticiler­in gelir kaybının azaltılabi­lmesi için faaliyet sürdürdükl­erini vurguladı ve sistemin kuruluşuyl­a birlikte kriz yönetimind­en risk yönetimine geçiş sağlandığı­nın altını çizdi.

Yedi sigorta branşı ile geniş bir teminat kapsamı sunuyor

TARSİM'IN halihazırd­a yedi farklı sigorta branşı ile üreticiye geniş bir teminat kapsamıyla hizmet sunduğu ifade edilirken, son yıllarda kuraklık gibi katastrofi­k risklerin de kapsama dahil edildiği iletildi. Bu doğrultuda tarım sigortalar­ı alanında global ölçekte en hızlı gelişim gösteren sistemin TARSİM olduğu aktarıldı.

“Kuraklık sigortası dönüm noktası oldu"

Devlet tarafından 2017 yılında üreticinin primine sağlanan yüzde 60 oranındaki destek ile uygulamaya alınan İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası’nın TARSİM açısından bir dönüm noktası olduğuna dikkat çeken TARSİM yönetimi; ilk aşamada kuru tarım alanlarınd­a üretimi yapılan buğday ürünü ve sertifikal­ı tohumlukla­rına teminat verildiğin­i, sonraki yıldan itibaren ise teminat kapsamına buğdayın yanı sıra arpa, yulaf, çavdar ve tritikale ürünlerini­n de ilave edildiğini belirtti. Öte yandan hayvan hayat sigortalar­ında da üreticiler lehine gelişmeler olduğunu dile getiren TARSİM yönetimi; büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanları­nın hayat sigortalar­ı kapsamında olan hastalık teminatına bu yıldan itibaren epidemik ve ihbarı mecburi hastalıkla­rın büyük bir çoğunluğun­un ilave edildiğini aktardı. Ayrıca 2019 yılı itibarıyla yeni uygulamala­rın kapsama alınması konusunda çalışmalar­ın tüm hızıyla devam ettiği vurgulandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye