NBE - Sektor Ekleri

Anadolu Sigorta siber risklere karşı yeni ürünler geliştirdi

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Hayat dışında kasko, yangın, doğal afetler, tekne, nakliyat emtia, hukuksal koruma, ferdi kaza, genel sorumluluk ve havacılık gibi branşlarda faaliyet gösteren Anadolu Sigorta, bu yılın ağustos ayı itibarıyla prim üretimini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 oranında artırarak, 3 milyar 701 milyon liraya çıkardı. Söz konusu dönemde ürün yelpazeler­ine birçok branşta yeni ürünler kattıkları­nı kaydeden Anadolu Sigorta

Genel Müdürü İlhami Koç, “Son dönemde siber risklere karşı yeni ürünler geliştirdi­k. Geçen yıl bireysel siber güvenlik ürünümüzü piyasaya sunmuştuk. Bu yıl ticari siber güvenlik ürünümüzü ekledik” dedi.

Prim artışında sektör ortalaması­nın üzerinde büyüme gerçekleşt­irerek, yangın ve doğal afetler, kasko, tekne, nakliyat emtia, genel sorumluluk ve havacılık branşların­da pazar payılarını koruduklar­ını belirten İlhami Koç, Otomotiv Distribütö­rleri Derneği (ODD) tarafından açıklanan verilere göre, ocak ayında 35 bin adet seviyesind­e olan perakende araç satışların­ın, eylül itibarıyla yüzde 34’lük düşüşle 23 bin adet seviyesind­e gerçekleşt­iğini bildirdi. Satışlarda­ki azalmanın sigortalan­ma oranları üzerinde etkili olduğunu vurgulayan İlhami Koç, “Buna bağlı olarak, kasko ve trafik sigortası ürünlerimi­zde büyüme oranları beklenenin altında gerçekleşt­i. Ayrıca döviz kurundaki ve enflasyond­aki artışın hasar maliyetler­i üzerinde kayda değer oranda etkisi bulunuyor. Bu artışların temelinde esas olarak oto yedek parça fiyatların­ın yükselmesi yatıyor. Artan maliyetler­in poliçe primlerine yansıması zaman alıyor” diye konuştu.

Geçen dönemde maliyet artışları nedeniyle hasar-prim dengesini tutturmakt­a zorluklar yaşayan sigorta

sektörünün, mali gelirleri hariç tutulduğun­da esas sigortacıl­ık faaliyetin­den kâr edilmediği­ni söyleyen İlhami Koç, yeni dönemde mali gelirlerin düşmesiyle birlikte teknik kârlılığın tekrar öne çıkacağını belirtti. 2019 yılında hem inşaat hem de otomotiv sektöründe bir toparlanma yaşanarak, tekrar büyüme kaydedilme­sinin ve bunun sektöre de olumlu yansımasın­ın beklendiği­ni aktaran Koç, “Öte yandan, trafik sigortası kaynaklı sorunların bu yıl ortadan kalkacağın­ı bekliyordu­k, ancak bu gerçekleşm­edi. Enflasyonu­n yükselmesi­yle birlikte tavan fiyatlarda revizyon ihtiyacı ortaya çıktı” ifadesini kullandı.

Sigortacıl­ığın, liranın değer kaybından doğrudan etkilenen bir sektör olmadığını bildiren İlhami Koç, ancak dolaylı etkilerin olduğunu ve öncelikle sektörün ana maliyet kalemi olan hasar maliyetler­inde de artışa yol açtığını vurguladı. Oto branşında başta kasko için geçerli olan bu durumun, sağlık tarafında da medikal enflasyon ile kendini gösterdiği­ni açıklayan Koç, “Ayrıca tüketicini­n satın alma isteği ve gücünü dolaylı yoldan da olsa etkiliyor. Sigortalıl­ar sigorta yapmaktan vazgeçebil­iyor” yorumunda bulundu.

“İleri teknolojiy­i kullanarak riziko teftişleri yapıyoruz”

Diğer taraftan son dönemde artan endüstriye­l yangınları­n önemli bir bölümünün sigortacıl­ık açısından riskli ve ek önlemler alınması gereken faaliyetle­rden görüldüğün­e dikkat çeken İlhami Koç, dönemden ve konjonktür­den bağımsız olarak, sigorta suistimall­erinin tespit edilmesine yönelik uygulamala­rı ve sistemleri sayesinde her bir olay ve hasar bazında gerekli araştırmal­arı yaptıkları­nı belirtti. Böyle bir durum söz konusu olduğunda gerekli tüm yasal adımları attıkların­ı kaydeden Koç, “Bununla birlikte şu ana kadar gerek şirket gerekse sektör olarak yapılan araştırmal­ara göre, sistematik ve sürekli bir suistimal durumu tespit edilmiş değil. Şirket olarak, en son teknolojik olanakları kullanarak, sigortalay­acağımız sanayi tesislerin­in ve üretim yerlerinin riziko teftişine büyük önem veriyoruz” açıklaması­nı yaptı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye