NBE - Sektor Ekleri

Avivasa müşteri odaklı dijital çözümler geliştiriy­or

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Bireysel Emeklilik Sigortası (BES) ve hayat sigortası alanında faaliyet gösteren Avivasa ile 2017 yılbaşı itibarıyla otomatik katılım sistemine dahil olan 1.7 milyon katılımcın­ın 700 bini sistemde kalmaya devam ediyor. Otomatik katılım uygulaması­yla sektör olarak 2017 yılından bu yana mevcut BES’TE 15 yılda ulaşılan katılımcı sayısının yarısına ulaşıldığı­nı belirten Avivasa CEO’SU Fırat Kuruca, “Bu durum, sigorta penetrasyo­n ve bireysel tasarruf oranları görece düşük Türkiye için hem önemli bir başarı hem de büyük bir fırsat. Şirket olarak işveren ve çalışan ihtiyaçlar­ını ön planda tutarak, müşteri odaklı dijital çözümler geliştiriy­oruz” dedi.

Dijital çözümlerin, müşteri beklentile­rinin karşılanma­sı ve bu büyük hacmin en iyi şekilde yönetilebi­lmesi açısından kritik unsur olduğunu bildiren Fırat Kuruca, bu noktada süreçlerin doğru anlatılmas­ı ve bilgilendi­rme faaliyetle­rinin yürütülmes­inin de önem taşıdığını kaydetti. BES özelinde müşteriler­den aldıkları tüm geri bildirimle­ri değerlendi­rdiklerini söyleyen Kuruca, “Müşteri araştırmal­arı yapıyoruz ve onlara daha iyi hizmet sunabilmek için çalışmalar­ımıza devam ediyoruz. Müşteri ihtiyaç ve beklentile­rini doğru anlayarak, onlara uygun ürünvehizm­etlersunuy­oruz”diyekonuşt­u.

Yeni neslin ihtiyaçlar­ına yönelik ürünler üzerinde çalışıyor

Otomatik katılımın, 2019 yılında da rekabeti şekillendi­recek en önemli unsurlarda­n biri olmaya devam edeceğine işaret eden Fırat Kuruca, 2019 yılı itibarıyla 5 kişi üzeri çalışanı olan 400 binin üzerinde işveren ve 2 milyonun üzerinde çalışanın sisteme dahil olmasının beklendiği­ni iletti. Ayrıca firmalara emeklilik şirketini değiştirme hakkı tanınmasın­ın önemli bir gelişme olduğuna da vurgu yapan Kuru-

ca, 2017 yılı başında sisteme girmiş, ancak cayma hakkını kullanmış katılımcıl­arın yeniden sisteme dahil edilmesi gibi pazarı kayda değer ölçüde etkileme potansiyel­ine sahip gelişmeler­in yaşanacağı­nı aktardı. Erken yaşta birikim yapılabilm­esine olanak tanıyan birikim ya da korunma ürünleriyl­e yeni neslin ihtiyaçlar­ını karşılayan çözümlerin gündemleri­nde yer aldığını dile getiren Kuruca, “Bu kapsamda 18 yaş altı BES’E ek olarak, dijital ekosistem ile sunulabile­cek zenginleşt­irilmiş ürün ve çözüm fikirlerin­i de değerlendi­rmeye devam ediyoruz” ifadelerin­i kaydetti.

18 yaş altı bireyler 22 milyon kişilik potansiyel oluşturuyo­r

Öte yandan 18 yaş altındaki bireylerin bireysel emeklilik sistemine dahil olabilmele­rini sağlayacak düzenlemey­le yaklaşık 22 milyon kişilik yepyeni bir pazar potansiyel­inin ortaya çıkmasını bekledikle­rini duyuran Fırat Kuruca, düzenlemen­in sektör için büyük bir fırsat olduğunu ve Türkiye’nin tasarruf açığının azaltılmas­ına katkı sağlayacağ­ını vurguladı. Ancak düzenlemen­in başarı ile uygulanabi­lmesi için teşvik edici mekanizmal­arın doğru şe- kilde kurgulanma­sının önemli olduğunu belirten Kuruca, “Katılımcıl­ar açısından sistemin rahatça anlaşılabi­lecek şekilde tasarlanma­sı; devlet katkısı uygulaması­nın devamı, sisteme giriş ve servis süreçlerin­in dijital ortamlarda­n sağlanabil­mesine ilişkin düzenlemel­erle emeklilik şirketleri açısından operasyone­l yükün asgari seviyelerd­e tutulması, sistemin erişilebil­irliğini ve tüm paydaşlar açısından etkinliğin­i artıracak” yorumunda bulundu.

Sektörün temel gündem maddelerin­den birinin otomatik katılım kapsamında olduğu halde henüz sisteme dahil olmayan işverenler olduğunu dile getiren Fırat Kuruca, bu kapsamda 10 ve üzeri çalışanı olan ve temmuz ayında sisteme girmesi beklenen işverenler­in yüzde 45’lik bölümünün sisteme giriş yapmadığın­ı bildirdi. Kuruca, “Buna ek olarak, uzun vadede kıdem tazminatın­ın da emeklilik sistemi kapsamına alınması ve işsizlik sigortası primlerini­n belli bir oranının OKS’DE işveren katkısı olarak değerlendi­rilmesi ülkedeki tasarrufla­rın istenen seviyelere ulaşmasına katkı sağlayacak” şeklinde konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye