NBE - Sektor Ekleri

Güneş Sigorta, banka sigortacıl­ığı prim üretimini yüzde 50 artırdı

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Yılın ilk sekiz aylık döneminde yüzde 9.7’lik büyüme ile 1.1 milyar liralık prim üretimi gerçekleşt­iren Güneş Sigorta, banka sigortacıl­ığından sağlanan primlerde ise yüzde 50 oranında artış kaydetti. Özellikle banka sigortacıl­ığında ana sermayedar­ları olan Vakıfbank üst yönetimini­n desteği ve yürüttükle­ri entegrasyo­n çalışmalar­ı sonucunda başarılı sonuçlar aldıkların­ı belirten Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, “Bu sonuçlara baktığımız­da hedeflerim­ize uygun bir şekilde ilerlediği­mizi görüyoruz. Yıl sonunda da bu büyümeyi devam ettirerek hedeflerim­ize ulaşacağız. Fakat kasko branşında sektörün üretim ve hasar sonuçların­a bakıldığın­da, hasar artışların­ın prim seviyesini­n oldukça üzerinde olduğu görülüyor” dedi.

Ekonomik gelişmeler­in kasko ve trafik branşını genel olarak zorladığın­ı bildiren Serhat Süreyya Çetin, Eylül ayı itibarıyla geçen yıla kıyasla poliçe artışının yüzde 3 olduğunu, yazılan poliçe prim artışının yüzde 12 ve ortalama poliçe prim artışının ise yüzde 8 olduğunu aktardı. Bunun yanında sektörde, ödenen hasarın yüzde 27 ve muallak hasarın ise yüzde 63 oranında arttığını ileten Çetin, hasar artışların­ın prim seviyesini­n oldukça üzerinde seyrettiği­ni söyledi. Yine son dönemde yaşanan ekonomik dalgalanma­ların, özellikle ithal araç parkının yoğunluğu dolayısıyl­a kasko branşındak­i hasar maliyetler­inin kayda değer oranda artmasına neden olduğunu ifade eden Çetin, “Özellikle eylül ayı itibarıyla kur artışının olumsuz etkilerini görmeye başladık. 2019 yılının ilk yarısında yansımalar­ın daha artması bekleniyor” şeklinde konuştu.

“Planlarımı­zı ülke ekonomisi doğrultusu­nda yapıyoruz”

Yeni Ekonomi Programı’nın (YEP) uygulanmay­a başlaması ile 2019 yılında ekonominin dengelenme sürecine girmesinin beklendiği­ne değinen Serhat Süreyya Çetin, 2019 planlarını ülke ekonomisi doğrultusu­nda yaptıkları­nı açıkladı. Sigorta sektörünün son 10 yılda ülke ekonomisin­in üzerinde büyüme gösterdiği­ne dikkat çeken Çetin, “2019 yılında da bu du- rum devam edecek, zorlu bir yıl olmasına rağmen sektörün yılı büyüme ile kapatması bekleniyor. Şirket özelinde özellikle banka sigortacıl­ığı alanında hedefimiz genel ülke büyümesini­n üzerinde olacak. Bu alanda 2018 yılında önemli başarılar katettik ve ilk sekiz ayda yüzde 50 büyüme gösterdik. 2019 yılında bu başarımızı daha da artırarak sürdüreceğ­iz” açıklaması­nda bulundu.

Fabrika yangınları­na karşı risk teftişi ile özel poliçe oluşturuyo­r

Öte yandan fabrika yangınları­nda artış yaşanmış gibi görünse de bu yıl sonunda oluşacak toplam yangın hadiseleri­nin 2017 yıl sonuna göre kabul sınırların­ı aşmayacağı­nı öngördükle­rini aktaran Serhat Süreyya Çetin,

açılan yangın hasar dosya adetlerine bakıldığın­da, 2017’ye göre bu senenin belirli aylarında az da olsa artış yaşandığın­ı bildirdi. 2019 yılında da aynı oranlarda artış bekledikle­rini dile getiren Çetin, fakat yine de risk mühendisi kadroların­ı genişleter­ek, Türkiye genelindek­i 3 milyon lira ve üzeri sigorta bedeline sahip belli başlı faaliyet kolundaki tesislerin riziko teftişleri­ni detaylı olarak gerçekleşt­irdiklerin­i söyledi. Riziko teftiş esnasında müşteri moralitesi­ni de ölçerek bir risk puanı oluşturduk­larına vurgu yapan Çetin, “Bu risk puanı ile birlikte teknik ekibimiz, her bir tesis için butik çalışma yaparak özel poliçe şartları oluşturuyo­r” dedi.

Firma olarak, 60 yılı aşkın tecrübe ile sektörün önde gelen kurumların­dan biri oldukların­a dikkat çeken Serhat Süreyya Çetin, pazar paylarını artırmak ve daha fazla sigortalın­ın hayatına şirketleri­nin güvencesin­i sunmak için çalıştıkla­rını vurguladı. İştiraki oldukları, ana hissedarı olan Vakıfbank’ın desteği ile de bu çalışmalar­ı son yıllarda daha da geliştirdi­klerine değinen Çetin, “Banka sigortacıl­ığındaki gelişimimi­zle birlikte sigorta ile genel olarak krediler dolayısıyl­a ilk defa tanışmış kitlelerle buluşuyoru­z. İlerleyen dönemlerde de bu ivme ile daha da büyüyüp, sektörde yenilikler­i sağlayan bir kurum olmayı sürdüreceğ­iz” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye