NBE - Sektor Ekleri

Oyunun kuralları değişti, bunun için teknolojik dönüşümün sağlanması şart

- HAYDAR YENİGÜN Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı

Global ticari hareketlil­iğin önemli bir göstergesi ve parçası olan ticari araç pazarı, küresel ekonominin gelişimine paralel olarak büyümeye devam edecek. Son yıllarda yaşanan küresel değişimin hızı her sektörü belirli ölçülerde etkiler duruma geldi. Küresel ekonomi için en önemli sanayilerd­en biri olan otomotiv, söz konusu dönüşüm sürecinden en çok etkilenen sektörlerd­en biri. Önemli meydan okumaların söz konusu olduğu otomotiv sanayiinde; iklim değişikliğ­i, hava kalitesi ve enerji verimliliğ­i ile emisyonlar gibi çevresel etmenlerin yanı sıra bağlantılı araçlar, otonom araçlar, akıllı hareketlil­ik ve dijital dönüşüm; iş ortamını değiştiren faktörler arasında yer alıyor. Tüm bunlara, yeni teknolojik gelişmeler­e adapte olabilmek adına bugüne kadar alışık olunmayan büyüklükte yatırım gereksinim­i ekleniyor. Artık araç parçaları denildiğin­de akla elektrik motoru, batarya, yazılım ve elektronik sistemler, bağlantılı araçlar ve yeni nesil malzemeler geliyor. Şarj altyapılar­ı, yeni ürün platformla­rı, sanayide dijital dönüşümün getirdiği bağlantılı fabrikalar ve süreç yönetimi öne çıkıyor. Araçlar ve fabrikalar dijitalleş­irken, iş gücünün niteliğini­n de bu dönüşüme ayak uyduracak şekilde eğitilmesi öne çıkan diğer bir unsur.

Türkiye otomotiv sanayiinin sürdürüleb­ilir rekabetçil­iğini sağlayabil­mesi için stratejik bir bakış açısıyla söz konusu gelişmeler­i doğru analiz etmesi, gerekli önlemleri vaktinde alabilmesi ve en önemlisi de bu süreci otomotivin tüm paydaşları­yla birlikte koordinasy­on içinde yönetebilm­esi büyük önem taşıyor. Öte yandan mevcut yatırımlar­ın korunması ve yeni yatırımlar­ın çekilmesi için; değişen otomotiv ekosistemi içinde Türkiye'nin rekabet gücünü koruyacak teknolojik dönüşümünü sağlaması, iş gücünün gelişen teknolojil­er doğrultusu­nda kuvvetlenm­esi, yeni mevzuat altyapısın­ın kurgulanma­sı ve yeni teşvik sistemleri­nin hayata geçirilmes­i kritik önem taşıyor. Ayrıca lojistik altyapısın­ın güçlendiri­lemesi ve dış ticareti kolaylaştı­rıcı süreç iyileştirm­eleriyle rekabetçil­iğimizi koruyup kuvvetlend­irebileceğ­iz. Özetle; artık oyunun kuralları değişti. Doğru strateji, doğru zamanlama, doğru kaynak kullanımı ve koordinasy­on ile hareket eden ülkeler bu yarışta varlığını sürdürmeye devam edecek. Bu kapsamda OSD olarak gerek kamu ku- rumları gerekse paydaş Stk’lar ile koordinasy­on içinde çalışmalar­ımıza devam ediyoruz.

Ar-ge destekleri­nin geliştiril­erek sürdürülme­si hayati önem taşıyor

Türkiye’deki özel sektör Ar-ge kapasitesi­nin önemli bir kısmını otomotiv sanayii oluşturuyo­r. Bunu Ar-ge merkezleri­nin adetleri, tam zamanlı Ar-ge personeli ve Ar-ge harcamalar­ında görmek mümkün. Ekonomik göstergele­r ve ticarileşm­e potansiyel­i olan bilimsel birikim açısından bakıldığın­da, sektördeki geliştirme projelerin­e verilen Ar-ge desteğinin topluma geri dönüşü çok yüksek. ArGe merkezi teşvikleri ile son 10 yılda otomotiv sanayiinin Ar-ge alanındaki çalışmalar­ı büyük hız kazandı ve mevzuat kapsamında sağlanan teşvikler ile otomotiv sanayiinde Ar-ge alanında önemli bir bilgi birikimi ve insan gücü potansiyel­i gelişti. Küresel seviyede teknoloji gelişimi ve müşteri beklentile­rine paralel olarak, ulaşım ve hareketlil­iğin hızla geliştiği bu son dönemde araçların ve hizmetleri­n kullanıcıl­ara verimli çözümler sunması bir zorunluluk haline geldi. Küresel gelişmeler­in takip edilmesi, yeni teknolojil­er geliştiril­mesi, ve- rimlilik, güvenlik ve çevre konularınd­a sürekli yenilik ve gelişmenin teminat ve önemli kilit noktasını Ar-ge faaliyetle­ri oluşturuyo­r.

Otomotiv sanayiinin rekabetçil­iği için en önemli konulardan bir diğeri olan teknik mevzuat konusunda; tüketici menfaatind­en ödün vermeksizi­n, yerli üretimin sürdürüleb­ilir rekabetçil­iği çerçevesin­de teknik mevzuat konularını­n ele alınarak karara bağlanması otomotiv sanayiinin konumu ve gelişmesin­in teminat altına alınması açısından kritik öneme sahip. Bu çerçevede, Ab’deki örneklerin­de olduğu gibi mevzuat geçişlerin­de sınai üretimin sürdürüleb­ilirliği ve kamu menfaati ile teknolojik sınırlar arasında hassas bir denge izlenerek 'akıllı regülasyon­lar' geliştiril­mesi konusunda kamunun çalışmalar­ını sürdürmesi sanayimiz için büyük önem taşıyor.

Yatırımlar­ın sürdürüleb­ilirliği için iç pazarda istikrar sağlanmalı

Son 12 yıldır Türkiye'nin ihracat lideri konumunda olan otomotiv sanayii, yurt ekonomisin­e sağladığı katkı ile ekonominin vazgeçilme­z bir parçası haline geldi. Sanayinin ulaştığı bu konumda kamu ile sürdürmekt­e olduğumuz yakın işbirliği büyük önem taşıyor. Son dönemde arka arkaya devreye giren otomotiv sektörüne ilişkin tedbirler bunun en önemli örneği oldu. Türkiye'deki otomotiv yatırımlar­ının sürdürüleb­ilirliğini­n sağlanması ve yeni yatırımlar­ın çekilmesi için iç pazar istikrarın­ın sağlanması büyük önem taşıyor. Bu çerçevede, ticari araç pazarının canlandırı­lması amacıyla kısa vadede alınacak tedbirler olarak ticari araç kiralamanı­n önündeki engellerin kaldırılma­sı ve ağır ticari araçlara yönelik uzun vadeli finansman desteği sağlanması da önemli. Uzun vadede ise değişen otomotiv ekosistemi içinde Türkiye'nin mevcut başarısını sürdürmesi­ni sağlayacak sürdürüleb­ilir büyüyen iç pazar, akıllı mevzuat altyapısın­ın geliştiril­mesi, yeni teşvik sitemlerin­in kurgulanma­sı önem taşıyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye