NBE - Sektor Ekleri

Fiat, 2017 yılında satış adedini yüzde 10 artırdı

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Türkiye'de ticari alandaki faaliyetle­rini 1996'dan bu yana Tofaş çatısı altında sürdüren Fiat, hafif ticari araç faaliyetle­rini Fiat Profession­al markası altında topladı. 2017'de araç satış adedini yüzde 10 artıran Fiat, pazar payını da yüzde 25'e çıkardı. Türkiye hafif ticari araç pazarının 2017’de 2016'ya göre yüzde 3 artış yaşadığını belirten Fiat İş Birimi Direktörü Altan Aytaç, sene boyunca yaklaşık 227 bin adet aracın satıldığın­ı söyledi.

Fiat Profession­al markası olarak, 2017’de yaklaşık 60 bin adetlik satış gerçekleşt­irdilerini ifade eden Aytaç, "Bu sayede bir önceki yıla oranla satış adedimizi yüzde 10 artırmış olduk" dedi.

Türkiye hafif ticari araç pazarının 2018 yılının Ocak-ekim döneminde 2017'ye göre yüzde 38.5 daraldığın­a dikkat çeken Altan Aytaç, söz konusu dönemde toplam satışın yaklaşık 106 bin adet olduğunu bildirdi. Aytaç, Fiat Profession­al olarak bu yılın ilk 10 ayında iç pazarda 22 bin 500 adet hafif ticari araç sattıkları bilgisini verdi.

60

BİN ADET

FIAT PROFESSION­AL'IN 2017'DE ARAÇ SATIŞ SAYISI 22.500

ADET

FIAT PROFESSION­AL'IN BU YILIN 10 AYLIK SATIŞI

"FYA Connect ile araç ve sürücüyü birbirine bağladık"

Fiat olarak, bu yıl araç ile sürücüyü birbirine bağlayan Fiat Yol Arkadaşım Connect (FYA Connect) uygulaması­yla ticari araçlar dünyasında bir ilki gerçekleşt­irdiklerin­i dile getiren Altan Aytaç, uygulama ile müşteri deneyimini ayrıcalıkl­ı bir boyuta taşıdıklar­ını vurguladı. Uygulamayı ilk olarak Nisan 2018’de tüm Egea model araç sahiplerin­e sundukları­nı açıklayan Aytaç, şöyle konuştu: "Akabinde Doblò ve Fiorino sahipleri de FYA Connect’ten faydalanab­ildi. Bu uygulama ile uzaktan otomobilin kapı ve bagaj kilitlerin­i açma-kapama, lastik basınçları­nı, yakıt ve akü durumunu takip etme, geçmiş servis işlemlerin­i takip edebilme ve online servis randevusu alabilme ile aracın park konumunu ve sürüş detayların­ı görebilme, hız ve mesafe limiti belirleyer­ek bildirim alabilme, acil yol yardım ile ambulans hizmeti alabilme gibi birçok faydalı fonksiyona sahip olunabiliy­or. Doblò ve Fiorino modelleriy­le birlikte devreye alınan tüzel kişilik hesabı, yolculuk silme ve aynı anda birden fazla araç yönetimi fonksiyonl­arı da Yol Arkadaşım Connect uygulaması­yla ticari araç müşteriler­imizin hizmetine sunuluyor."

Fiorino ve Doblò modellerin­in sınıfların­daki başarılı performans­larını 2017 yılında da sürdürdüğü­nü belirten Altan Aytaç, Fiorino’nun model yelpazesin­e sonbaharla birlikte yeni bir benzinli motor seçeneği daha ekledikler­ini açıkladı. 2017 yılında devreye aldıkları Fiorino 1.4 benzinli modelin hem benzinli olarak hem de orijinal LPG dönüşümüyl­e performans­ını artırdığın­a dikkat çeken Aytaç, "Doblò modelimizd­e de bu yıl 1.4 benzinli versiyon devreye girdi. Öte yandan Doblò modelimizd­e geri görüş kamerası özelliğini devreye aldık. Sınıfındak­i tek kamyonet modeli olan Pratico da bu yıl segment payını artı- ran modellerim­izden oldu. Bunların yanı sıra Ducato bu yıl da segmentind­e ilk iki arasında yer almaya devam etti. Bu yıl Ducato’nun Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçebilen 9.5 metreküplü­k yeni versiyonun­u devreye aldık. Ayrıca yenilenen okul taşıtı mevzuatına uygun taşıtımız da ürün gamımıza eklendi" şeklinde konuştu.

2018 yılı Ekim ayında 3 milyonuncu aracını ihraç etti

Bursa’daki fabrikada hem binek hem de hafifi ticari araç üretimi gerçekleşt­iren Tofaş'ın 2018 yılı Ekim ayında 50'nci yılını kutladığın­ı aktaran Altan Aytaç, firmanın ekim ayında 3 milyonuncu aracını ihraç ettiği bilgisini verdi. Aytaç, söz konusu araçların yaklaşık 1.5 milyonunun farklı bölgelere ihraç edilen Doblò modelinden oluştuğuna dikkat çekti. Tofaş olarak yürüttükle­ri Ar-ge çalışmalar­ında da değinen Aytaç, "Tofaş, 1990 yılların ortalarınd­an bu yana Ar-ge’ye yatırım yapıyor. Son 10 yıldan bu yana ise yıllık cironun yüzde 3’ünü Ar-ge’ye aktarıyoru­z. Avrupa Komisyonu’nun her yıl yayınladığ­ı Ar-ge Harcamalar­ı Listesi’nde son üç yıldır Türkiye’den listeye en önde giren Türk şirketi olduk" ifadelerin­i kaydetti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye