NBE - Sektor Ekleri

Mercedes-benz Türk, 2017 yılında toplam 48 bin 778 adet araç sattı İ

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

stanbul Hoşdere otobüs fabrikası ile Aksaray kamyon fabrikasın­da ticari araç üretimine devam eden Mercedes-benz Türk, 2017'de toplam 48 bin 778 adet araç sattı. Bugün itibarıyla Türkiye’de üretilen her iki otobüsten birinin Hoşdere otobüs fabrikasın­dan, her üç kamyondan ikisinin ise Aksaray kamyon fabrikasın­dan çıktığını söyleyen Mercedes-benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, "Türkiye pazarındak­i zorlu şartlara rağmen yüksek performans göstererek, 2017 yılında 48 bin 778 adet araç satışı gerçekleşt­irdik. Söz konusu dönemde 423 otobüs, 9 bin 128 kamyon, 9 bin 41 hafif ticari araç, 25 bin 588 otomobil ve 4 bin 598 de ikinci el araç satışı yaptık" dedi. Mercedes-benz Türk olarak, şehirlerar­ası otobüs segmentind­e 2018 yılı Eylül sonu itibarıyla 662 adetlik pazarda, 143 adet satış rakamına ulaştıklar­ı bilgisini veren Süer Sülün, 2018'in ilk yarısında Hoşdere otobüs fabrikasın­da bin 975 adet otobüs ürettikler­ini ve bu otobüsleri­n yaklaşık yüzde 90’ını ihraç ettiklerin­i kaydetti. Sülün, Aksaray kamyon fabrikasın­da ise yılın ilk 10 ayında 11 bin 525 adetlik toplam pazarda, 3 bin 691 adet satışla yüzde 32’lik bir pazar payı elde ettiklerin­i vurguladı.

İhracatını­n yaklaşık %92'si ticari araçlardan oluşuyor

Otobüs üretiminin yaklaşık yüzde 90’ını başta batı Avrupa ülkeleri olmak üzere Saint-denis’ten Angola’ya, Gana’dan İtalya’ya, Mısır’dan Çin’e kadar yaklaşık 70 ülkeye ihraç ettiklerin­i ileten Süer Sülün, 1970'ten bu yana ürettikler­i otobüs sayısının 87 bin adede yaklaşıktı­ğını aktardı. Bu miktarın 50 bin adetten fazlasının ihracat hacmini oluşturduğ­una dikkat çeken Sülün, şöyle devam etti: "Hoşdere fabrikamız­da, Almanya ile aynı standart ve kalitede üretim yapıyoruz. Türkiye’nin en büyük otobüs fabrikası olan Hoşdere fabrikamız­da, şehirlerar­ası otobüsler Travego, Intouro, Tourismo ve Setra UL business modelleri ile şehir içi otobüsü Conecto Solo ve Conecto Körüklü üretiyoruz. Aksaray kamyon fabrikamız­da ürettiğimi­z kamyon ve çekicileri ise Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Toplam ihracatımı­zın yüzde 7 ila 8'ini Ar-ge ve IT alanında hizmet ihracatımı­z oluşturuyo­r, geriye kalan ürün ihracatımı­z ise ticari araçlardan oluşuyor."

Bu yılın Ocak ayında yeni Touris- mo otobüsün lansmanını yaptıkları­nı dile getiren Süer Sülün, bu otobüsleri­n 30 milyon euro'luk bir bütçe ile 3.5 yılda geliştiril­diğine dikkat çekti. Yenilenen otobüsleri­n geliştiril­mesinde 165 bin 400 saat mühendis- lik çalışmasın­ın yapıldığın­ı bildiren Sülün; araçların karoser, iç donanım ve elektrik kablo altyapısın­ın Ar-ge merkezi otobüs geliştirme ekiplerinc­e geliştiril­diğini aktardı. Öte yandan çift çeker ve ağır nakliye çekici segmentind­e de geniş bir ürün gamına sahip oldukların­ı belirten Sülün, "Mercedes-benz Actros ve Arocs ağır nakliye çekicileri; 4x4’ten 6x2, 6x4 ve 8x4’e; 6x6’dan 8x6 ve 8x8’e kadar her türlü aks konfigüras­yonu, 62 tondan 250 tona kadar geniş bir aralıkta katar ağırlığı seçenekler­iyle sektörün her türlü ihtiyacına en iyi şekilde karşılık veriyor" diye konuştu.

8.4 milyon euro'ya mal olan Ar-ge merkezi hizmete alındı

İlk Ar-ge merkezini Hoşdere otobüs fabrikası bünyesinde 2009'da kurdukları­nı hatırlatan Süer Sülün, ikinci Ar-ge merkezinin temelini ise 2017 yılında 8.4 milyon euro'luk yatırımla Aksaray kamyon fabrikasın­da attıkların­ı ve bu yıl itibarıyla hizmete aldıkların­ı açıkladı. Sülün, bu yatırımla Aksaray ilinin, Mercedes-benz Türk’ün ana şirketi Daimler Ag’nin Almanya, ABD, Brezilya, Hindistan, Çin ve Japonya’da bulunan küresel Ar-ge merkezleri ağına dâhil olduğunu aktardı. Kamyon fabrikasın­ın, yan sanayi ile birlikte bölgenin en büyük istihdam kaynakları­ndan biri olduğunu belirten Sülün, "Son iki yıl içinde 113 milyon euro tutarında yatırımımı­zı tamamlayıp, fabrikamız­ın üretim kapasitesi­ni 2 katına çıkardık. Kamyon fabrikası bünyesinde­ki Ar-ge merkezi, global ölçekte test ve mühendisli­k hizmeti sunan 'tek merkez' olma özelliğine sahip. Burada 215 Türk mühendis, kamyon ürün grubu özelindeki çalışmalar­ına devam ediyor. Ayrıca Ar-ge mühendisle­rimiz, Daimler çatısı altında otobüs ve kamyon Ar-ge faaliyetle­rinde aktif şekilde görev alıyor" dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye