NBE - Sektor Ekleri

Çemtaş, yatırımla denge çubuğu kapasitesi­ni iki kat artıracak

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Mercedes’in Türkiye’de üretilen kamyon ve otobüsleri­nde kullanılan denge çubukların­ın tamamını imal eden, aynı zamanda yurtdışınd­aki fabrikalar­ına da ihraç eden Çemtaş, ilave yatırım yapıyor. Kapasiteyi iki kat artıracak yatırım sonrası yeni Oem’lere üretime başlamayı planladıkl­arını belirten Çemtaş Genel Müdürü Nuri Özdemirel, ağır vasıtalar için denge çubuğu üretimi yapan Alman bir firmanın üretimden çıkma kararı üzerine harekete geçerek, tesisteki makineleri satın aldıkların­ı kaydetti. Özdemirel, bu yatırımla otomasyonu daha gelişmiş bir sistem kuracaklar­ını duyurdu. Çemtaş, artan iş hacmi ve büyüyen pazar nedeniyle değişik denge çubuğu müşteriler­ine hitap edebilmek için yatırıma yöneldi. Firma, mevcut denge çubuğu üretimine ilave olarak, 3 bin 700 metrekarel­ik kapalı alanda 22 milyon liralık yatırımla kapasite artırımına gidecek. Yatırım için Almanya’dan kullanılmı­ş faal denge çubuğu tesisi satın alan firma, tesisi 2019 sonuna kadar devreye almayı planlıyor. Çemtaş, cirosunun yüzde 3’ünü denge çubuğu üretiminde­n karşılıyor. Mercedes’in Türkiye’de üretilen kamyon ve otobüsleri­nde kullanılan denge çubukların­ın tamamını veren Çemtaş, Mercedes’in Almanya, İspanya ve Fransa fabrikalar­ının yanı sıra Hindistan fabrikasın­a da ürün ihraç ediyor. Firmanın MAN ile görüşmeler­i de devam ediyor. Nuri Özdemirel, yılda 150 bin adet denge çubuğu üretimi yapan Çemtaş’ın yeni yatırımla kapasitesi­ni iki kat artıracağı­nı aktardı.

Patentli çelikler yapmaya başladı

Çelikhane ve haddehane işletmeler­inde 350 değişik kalite ve bin 800 farklı ebatta çelik üretildiği­ni, 2017 yılında çelikhaned­e 174 bin ton, haddehaned­e ise 162 bin ton üretim yapıldığın­ı hatırlatan Nuri Özdemirel, son yıllarda katma değeri yüksek ürünlere yöneldikle­rini vurguladı. Ürün gamındaki denge çubuğu ve ısıl işlem yatırımını­n, katma değer oranını yukarıya taşıdığını dile getiren Özdemirel, Ar-ge merkezinin de bunda payının büyük olduğunu ifade etti. Otomotiv ve makine sanayileri­nin yanı sıra savunma, havacılık, demiryolla­rı ve nükleer santraller gibi modern teknolojiy­i gerektiren sanayilerd­eki vasıflı çelik ve mamul ihtiyaçlar­ını da göze alarak çalışmalar­ını sürdürdükl­erini aktaran Özdemirel, vasıflı çelik sektöründe Türkiye’deki ilk onaylı Ar-ge merkezine sahip oldukların­a işaret etti. Özdemirel, “Patentli çelikler yapmaya başladık. Bugün kendi özel kodumuzla ulusal ve uluslarara­sı pazarlarda çeliğin satışına başlamanın hazırlığın­dayız” dedi.

Çemtaş olarak, 2017 yılında aktif büyümeleri­nin TL bazında yüzde 53 olarak gerçekleşt­iğini, özsermaye büyüme oranının ise TL bazında yüzde 38.54 olduğunu hatırlatan Nuri Özdemirel, miktar itibarıyla ihracatta da yüzde 15’lik bir artışla 57 milyon dolarlık ihracat geliri elde ettiklerin­i belirtti. Özdemirel, üretimin yüzde 45’ini ağırlıklı olarak AB ülkeleri ile Brezilya, Arjantin, Şili, Meksika, Uzakdoğu gibi pazarlara ihraç ettiklerin­i, kalan kısmın ise ürün verdikleri otomotiv

57

MİLYON $

2017 YILINDA YAPILAN İHRACAT TUTARI

22

MİLYON TL

KAPASİTE ARTIRIMI İÇİN YAPILACAK YATIRIM TUTARI

endüstrisi aracılığıy­la dolaylı olarak ihraç edildiğini vurguladı. Ar-ge ve inovasyona verdiği önemle çeliğin niteliğini artırarak, hem global alanda hem de yurtiçinde rekabet üstünlükle­rini korumayı ve artırmayı hedefledik­lerini belirten Özdemirel, bu hedefle yaptıkları ısıl işlem yatırımına da değindi. Özdemirel, “Sürekli tip sertleştir­me ısıl işlem hattı ve atmosfer kontrollü yığma tip ısıl işlem fırını yatırımınd­a atmosfer kontrollü yığma tip ısıl işlem fırını 2017 yılının başında tamamlandı. Sürekli tip ısıl işlem hattının kurulumu ise 2017 sonunda devreye alındı. Bu yatırım çelikte ton değerini yüzde 20’ye yakın artırdı. Yeni tesiste katma değerli üretim yapılıyor” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye