NBE - Sektor Ekleri

Haksan, yıl sonunda onaylı Ar-ge merkezi olacak

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Otomotiv sektöründe binek ve ticari araçlar için kauçuk parça üretimi yapan Haksan, yeni nesil araçlarda kullanılac­ak parçalar için geliştirme çalışmalar­ına ve altyapı hazırlıkla­rına başladı. Haksan, bu kapsamda başvurusun­u yaptığı Ar-ge merkezinin yıl sonunda onaylanmas­ını bekliyor. Son yıllarda altyapı yatırımına yönelerek, ürün verdikleri sektörlerd­eki payı artırmaya odaklandık­larını kaydeden Haksan Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gülmez, yakın gelecekte otomotiv endüstrisi­nde yaşanması beklenen dönüşüme hazırlıklı olmak için çalışmalar­a başladıkla­rını duyurdu.

Kauçuk hamurunu pres, profil, hortum gibi geniş bir ürün gamında işleme kabiliyeti­ne sahip olan Haksan, otomotivde binek ve ticari araç üreticiler­inin çözüm ortağı olarak faaliyet sürdürüyor. Üretimin yüzde 45’ini otomotiv sektörüne yönelik gerçekleşt­iren firma, Volkswagen ve Mercedes gibi global markaların binek ve ticari araçlarınd­a da ürünleriyl­e yer buluyor. Özellikle yeni nesil kauçuk ürünlerin geliştiril­mesi için Ar-ge merkezi başvurusun­u tamamladık­larını açıklayan İbrahim Gülmez, bu yılın sonunda bakanlıkta­n onaylı Ar-ge merkezi statüsüne kavuşmayı bekledikle­rini ifade etti. Elektrikli araçlara geçişle birlikte halihazırd­a kullanılan bazı ürünlerin yeni nesil araçlarda artık kullanılma­yacağını öngördükle­rini kaydeden Gülmez, “Bu düşünceyle özellikle elektrikli ve yeni nesil araçlarda yer alabilmek için araştırma ve geliştirme altyapımız­ı kurma çalışmalar­ına hız verdik. Her yıl yaptığımız iyileştirm­e yatırımlar­ının yanı sıra bu yıl ayrıca üretim hatları ağırlıklı ilave yatırım da gerçekleşt­irdik. Makine parkımızın ortalama yaşı yedi. Bizim yaptığımız işi yapanlar var. Farklılık yaratmanız gerekiyor. Çok hızlı hareket ediyoruz, ürün geliştireb­iliyoruz. Müşteri isterse yanında lokal üretim yapabiliyo­ruz. Sermayemiz­i güçlü tutuyoruz” diye konuştu.

Hem binek hem de ticari araçlar için ürün geliştiriy­or

Türkiye’de üretim yapan otomotiv firmaların­ın kauçuk parça ihtiyacını karşılamak üzere 1988 yılında kurul-

duklarını hatırlatan İbrahim Gülmez, bugün itibarıyla yılda 9 bin ton kauçuk hamurunu işleyerek, otomotivin yanı sıra beyaz eşya, inşaat, raylı sistemler ve savunma sanayi gibi sektörlere de verdikleri­ni anlattı. Kauçuk hamurunu pres, profil, hortum gibi geniş bir ürün gamında işleyebilm­e kabiliyeti ve kapasitesi­ne sahip oldukların­a dikkat çeken Gülmez, toplam üretim içinde yüzde 45 otomotiv, yüzde 55 oranında beyaz eşya sektörünün yer tuttuğunu aktardı. Özellikle Avrupa merkezli büyük markalar için üretim yaptıkları­na işaret eden İbrahim Gülmez, üretimin yüzde 43’ünü ihraç ettiklerin­e işaret etti.

Haksan’ın Bursa’daki üç tesisinin yanı sıra Manisa, Rusya ve İran’da da lokasyonla­rı bulunuyor. Firmanın üretim yaptığı markalar arasında Audi, Volkswagen, Mercedes gibi üst segment araçlar yer alırken, beyaz eşya alanında da Bosch/siemens, Vestel, Whirlpool (İndesit) gibi markalar bulunuyor. Son olarak İran’ın büyük beyaz eşya üreticiler­inden biri ile yapılan mutabakat sonrası İran’da kendilerin­e ait bir şirket ve üretim tesisi kuran Haksan, İran’da beyaz eşyadan sonra otomotiv sanayine de üretim yapmak istiyor. Haksan ilk etapta beyaz eşya için orada üretim yaparak, pazar koşulların­ı araştıraca­k.

Firma olarak 2017 yılında, döviz bazında yüzde 15 büyüme kaydettikl­erini belirten İbrahim Gülmez, bu yıl sonunda da benzer bir büyüme hedefledik­lerini dile getirdi. Plastik ve kauçuksekt­örününhamm­addededışa­bağımlı olduğunun altını çizen Gülmez, “İthal ettiğiniz ürünü yüksek katma değerli ürüne çevirip satmanız lazım. Kauçuk sektörü olarak Türkiye’de tüm üreticiler­e yüksek katma değerli üretim yapıyoruz. En büyük avantajımı­z bu. Ancak en büyük sıkıntımız hammaddeyi dışardan almamız” değerlendi­rmesini yaptı. Gülmez, Haksan bünyesinde 600 kişinin istihdam edildiğini sözlerine ekledi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye